Negatif duygular bize ne demek istiyor – Bölüm 2
Geçtiğimiz hafta 5 negatif duygudan gelen mesajları yazmıştım. Bu hafta biraz daha derine inip mesajlarıyla birlikte 5 negatif duyguyu daha paylaşıyor olacağım sizlerle… Hedef: Mutlu bir yaşam için farkındalık yaratmak ve iyi bir göze sahip olup, bütün resmi görebilmek.
18. yüzyılda yaşayan bir Kabalist varmış. Küçük yaşta babasını kaybettikten sonra yetim olarak dini bir okula verilmiş. Sonradan Kabalist olacak olan bu öğrenciye ne okulu, ne öğretmenleri ne de okul arkadaşları bir huzur vermiş. Tüm bunların üzerine geriye kalan ailesi de ona zorluklar yaşatmış.
O da sürekli kendi başına kalmak için ormanlıklara kaçarmış, kuşlara, ağaçlara hayranlıkla bakar, onların yanında muhteşem bir sevgi hissedermiş. Bir gün ormanın için yaşlı bir adam belirmiş ve demiş ki: “ Seni “İyi Bir Göz” ile onurlandırıyorum, bu benim sana hediyem olsun.”
O zaman küçük bir çocuk olan bu Kabalist, hediyesinin ne olduğunu anlamamış ve kafası epeyce karışık bir şekilde köyüne, okuluna dönmüş. İşin ilginç tarafı aynı okul, aynı insanlar ve aynı köy ahalisi olmasına rağmen her şey farklıymış. Büyük bir kaos, kötülük görmüş ama kalbinin derinliklerinde neden bu kaosun kötülüklerin olması gerektiğini de içgüdüsel bir şekilde bilmeye başlamış.
İlahi özlerinden kopmuş insanları rahatlıkla seçebilmiş. Acıyı, tepkisel yaklaşımları, egoyu anında görür ve tanır olmuş ama aynı zamanda neden böyle olduğunu da, nasıl büyük bir amaca hizmet ettiğini de daha iyi anlamaya başlamış. Ve Kabalist yavaş yavaş çoğu insanın sahip olamadığı bir yeti ile onurlandırıldığını anlamaya başlamış. İyi göz; çok kötü görünen ve acı hissettiren bir durum olsa dahi, onun içindeki güç sayesinde iyiyi görüp, ona bağlanıp, sıkıntılı süreçten geçen insanlarla empati kurabilmeyi öğretir.
Haydi, çok kötü görünen ama aslında bize mesaj vermek için gelmiş olan 5 adet daha duyguya iyi gözlerimiz ile bakalım:
1. Yenilmişlik duygusu
Bu duygu aynı zamanda üzüntüyü ve yenilmiş hissetmeyi de içerir.
Mesajı: Beklediğiniz şey büyük olasılıkla gerçekleşmeyecek, durum ile ilgili ya beklentinizi bırakmalı ya da yeni baştan hedef belirleme çalışması yapmalısınız. Bu iyi bir duygu çünkü ne kadar derinden önem verdiğinizi ve yüksek standartlarınızın olduğunu gösteriyor.
Çözüm:
• Hemen bu durum içindeki dersinizi öğrenin ve istediğinizi elde etmek için gerektiği şekilde değişimi uygulayın.
• Yeni, ilham dolu ve kısa vadede sonuç alabileceğiniz bir alt hedef belirleyin.
• Çok çabuk yargıya varıyor da olabilirsiniz. Belki de geçici bir zorluktur, belki sonucun gerçekleşmesi için doğru zaman ve yer gerekiyordur. Pozitif bir hal takının ve durumu değerlendirip yeni bir plan hazırlayın.
2. Suçluluk duygusu
Bu, aynı zamanda pişmanlık ya da vicdan azabını da içerir.
Mesajı: Sizin için önemli bir yüksek standardınızı, kuralınızı çiğnediğinizi söylüyor. Hemen bu durumun bir daha tekrar etmemesi için kendinize proaktif bir formül uygulayın. Bu iyi bir duygu çünkü iç pusulanızın sizin için neyin doğru olduğunu gösterdiğine işaret.
Çözüm:
• Sizin için kritik bir kuralı çiğnediğinizi kabul edin.
• Bir daha bunun tekrarlamayacağına dair proaktif bir taahhütte bulunun.
• Şayet benzer bir durum ile tekrar karşı karşıya kalırsanız nasıl davranacağınızı zihninizde oynatın. Aynı ihlali yaparsanız durumunda ne kadar kötü hissedeceğinizi hatırlatın kendinize. Bu davranışı yapmazsanız suçluluk duygusuna hiç girmeden huzur ile yaşamınıza devam edeceğinizi zihin gözünüzde canlandırın.
3. Yetersizlik duygusu
Bu duygu aynı zamanda değersizlik hissini de içerir.
Mesajı: Şu anda bu işi bitirmek için ihtiyacınız olan seviyede bir yeteneğe sahip değilsiniz. Daha fazla bilgi, anlayış, strateji, araç ya da özgüvene ihtiyacınız var. Bu duygu güzel çünkü sizi öğrenmeye, gelişmeye ve başkalarına katkı sağlamaya yönlendirecek.
Çözüm:
• Kendinize sorun: “Şu anda bu duyguyu (yetersizlik) hissetmek içinde bulunduğum durum için uygun mu?” “Gerçekten yetersiz miyim yoksa bakış açımı, algımı mı değiştirmeliyim?” Eğer öyle ise, önce yaptığınızdan daha iyisini yapacak şekilde yeni bir aksiyon planı belirleyin.
• Gelişmek için cesaretinizi kutlayın. Mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Sonu olmayan ve sürekli gelişime kendinizi adayarak bu yetersizlik hissinden kurtulabilirsiniz.
• Bir rol model bulun kendinize ve ondan koçluk alın.
4. Baskı altında hissetme duygusu
Bu, aynı zamanda keder, depresyon ve çaresizliği de içerir.
Mesajı: İçinde bulunduğunuz durum içerisinde sizin için en önemlinin ne olduğunu tekrar değerlendirin. Belki de çok gerçekçi olmayan bir yaklaşım ile alabileceğinizden daha fazla sorumluluk yüklenmiş olabilirsiniz. Keder ve büyük üzüntü daha çok geçtiğiniz süreç içerisinde güçlü bir anlam bulamazsanız, ya da yaşamınız sizin kontrolünüz dışında kötü çevre ve kişiler tarafından etkileniyorsa oluşur.
Çözüm:
• Sizin için ne önemli ve öncelikli ise ona odaklanmaya karar verin.
• Aklınızda olan her şeyi listeleyin ve bir öncelik listesi yapın. En önemli ve öncelikli olan işle başlayın.
• Kontrol edebildiğiniz durumlara odaklanmaya başlayın. Durum her ne olursa olsun güçlü bir anlam ve mesajı size getirdiğine inanın.
5. Yalnızlık duygusu
Bu duygu aynı zamanda tek başınalık, ayrı ve izole hissetmeyi de içerir.
Mesajı: İnsanlarla ilişki kurma ihtiyacı. Bu duygu iyidir çünkü insanlara karşı duyduğunuz sevgiyi gösterir.
Çözüm:
• Adım atıp ulaşabileceğiniz birçok kişi olduğunun farkına varın. Çevrenizde size önem veren insanların varlığını unutmayın.
• Nasıl bir “bağ”a ihtiyacınız var onu belirleyin.
• Kendinize sürekli hatırlatın: Yalnız hissetmenizin en önemli mesajı insanlara önem veriyor olmanızdır. “Ben insanlara önem veriyorum, onlarla birlikte vakit geçirmeyi seviyorum. Şu anda nasıl bir “ilişki”, “bağ” kurmaya ihtiyacım var, onu bulmalıyım ve bu doğrultuda aksiyon almalıyım”. Bu duygu sizi aksiyona geçirmek için gelmiştir.
“Yeliz deniyorum, deniyorum ama olmuyor, işaretleri görüyorum ama anlamlarını keşfedemiyorum.” diyorsanız, kendinize bir yol arkadaşı, koç edinin ve isterseniz bana yazın, mutluluk yolunda içinizdeki güce bağlanıp, beraberce sizin en yüksek potansiyelinize doğru yürüyelim.