Nefesin şifası ile yaşam enerjinizi canlandırın
Benim ve senin birbirimizi hiç tanımasak bile ortak bir noktamız var. Bizi buluşturan, bir araya getiren… Dünya üzerinde varolan tüm insanların tek bir ortak noktası var. Kendi aramızda iyi veya kötü, inançlı veya inançsız, zengin veya yoksul, güzel veya çirkin, başarılı veya başırısız gibi zihnin sıfatları ile ayrımlar yaşasak bile, nefesimiz bizleri bir araya getiriyor. Hepimizin var olabilmesi için nefes alıp vermesi gerekir.
Doğduğumuz anda aldığımız nefes bizi bu hayatın içinde var ederken, hangi yaşta veya hangi şartlar altında olursa olsun verdiğimiz nefesi geri alamadığımız an ise yaşam sona eriyor.
Nefes canlılığımızın, varoluşumuzun belirtisi.
Nasıl nefes alıp verdiğinin farkında mısın?
Nefes alıp vermek için efor veya güç harcamanıza gerek yok. Biz engel olmadıkça nefes alış verişi kendiliğinden gerçekleşiyor. Fazla oturmaktan vazgeçince, laptoplara veya cep telefonlarına gömülüp boynumuz önde kamburlaşmadıkça, dar giysilerle bedenimizi rahatsız etmedikçe, kronik stres veya baskıdan uzak kaldıkça, fazla yoğun ve koşturmalı bir hayattan vazgeçince, sigarayı bırakınca, korku, kaygı ve anksiyeteyi yaşamımızdan çıkarınca nefes bir kez daha canlılık ve hayat olarak yaşamımızda kalmaya devam ediyor.
Nefesin kendine ait bir ritmi var.
- Nefes almak – inhale; içine çekmek
- Nefes vermek – exhale; dışına bırakmak
Uzmanların görüşleri doğrultusunda insan, nefes kapasitesinin tamamını kullanamıyorsa bedeni tam kapasiteyle çalışamıyor demektir. Yani yapacağımız tek şey zihinimizden kendinimizi özgürleştirmek ve nefesimize odaklanmak.
Sağlıklı yaşam için benden bir tek öneri istediklerinde onlara doğru nefes alıp vermeyi öğrenin diyorum.
Dr. Andrew Weil.
Prana – Yaşam Enerjisi – Varoluşun Kendisi
Prana bedenin etrafında bir aura yaratır. Binlerce enerji kanalı “Nadi”ler ve enerji merkezleri “çakralar” içinden akar. Prana’nın kalitesi ve niceliği ile nadilerden ve çakralardan akışı bireyin zihinsel durumunu belirler. Eğer prana yüksek ve akıcı, yumuşak ve devamlı ise zihin rahat, pozitif ve çoşkuludur. Birey nefesinin farkında değilse, bilgisi eksikse ve nefesini tanımıyorsa, nadiler ve çakralardan akan enerjide bazen parçalı, bazen de tamamen tıkanıklık olur. O zaman kaygılar artar, korku, tedirginlik, belirsizlik, gerginlik, karmaşa ve diğer negatif hisler artar. Bedende hastalık oluşur ve bu hastalık aslında fiziksel bedenin hastalığından önce belirir. Yaşadığımız fiziksel hastalıklar bu yaşam enerjisinin eksikliği veya kaybı ile ortaya çıkıyor.
Zeka, yaratıcılık, hücre yenilenmesi, bağışıklık sisteminin aktifliği, duyguların sağlığı, kalbinin huzuru… Nefes yeterli değilse her şey olumsuz etkileniyor ve bedenimizi negatif olarak etkilemeye başlıyor.
Pranayama – Yaşam enerjisini aktifleştirmek
Bedeni bir mumun fitiline benzetirsek, onu ateşleyecek olan ve ışığının yanmasını sağlayacak olan yaşam enerjisi, yani nefestir. Zihnimizi besleyen ve bedeni canlı tutan yaşam enerjisi veya nefestir (prana). Sadece nefes alıp vermek yeterli olmuyor. Nefesi yönlendirmeyi öğrendiğinde yani pranayama çalışması ile nefesini yaşam enerjisine dönüştürebilirsin.
- Zihnin koşturma içinde mi?
- Bedenin enerji merkezleri toksinlerle tıkandığı için hastalıklar mı yaşıyorsun?
- Söylemek istediklerini bir türlü söyleyemiyor musun?
- Enerji seviyen dengesiz mi?
- Çok uyuduğun zamanlarda bile kendini yorgun hissediyor ve uyuklama haline mi geçiyorsun?
- Odaklanmakta sorun mu yaşıyorsun?
- Stres seviyen yüksek mi?
- Sürekli gelecek için endişe mi yaşıyorsun?
Şifalı nefes – Pranayama
Prana: Evrensel yaşam enerjisi
Ayama: Düzenlemek veya uzatmak.
Bizi yaşamın hem maddesel, hem manasal boyutuna bağlayan, bedenimizle ruhumuz arasındaki kapıların temel enerjisi nefesimiz…
Enerji, mutluluk ve huzur veren şifalı nefes çalışması ile yaşam enerjini canlandırman ve kesintisiz akmasını sağlaman mümkün. Şifalı nefes, yani Pranayama çalışması ile merkezini bularak duygusal dalgalanmaları dengeleyebilir, öğrenme ve hafıza yeteneğini geliştirebilir, toksinlerden (hem bedensel, hem düşünsel) arınabilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir, stres ve panik atağını kontrol edebilirsin.
Rahat ve sakin oturacağın bir yere yerleşerek aşağıdaki meditasyonu deneyebilirsin…
İlginizi çekebilir: Kapha dosha’yı dengelemek için ne yapmalı: Beslenme, yoga ve meditasyon önerileri