Nefes, meditasyon, görselleştirme ve beden farkındalığı: Sofroloji (sophrology) nedir?

Avrupa çapında birçok sporcu ve stresli öğrencilerin ortak noktası nedir? Bu kişiler akıl-beden pratiğini esas alan, dikkat, meditasyon, nefes çalışması, görselleştirme ve beden farkındalığı tekniklerini kullanan sofrolojinin savunucularıdır. İlk olarak 1960’larda ortaya çıkan sofroloji, Fransa, İsviçre, Belçika ve son zamanlarda da İngiltere başta olmak üzere Avrupa çapında büyük bir kitleye ulaştı. Geçtiğimiz yıllar içerisinde sofroloji Avrupa’da terapi ve kişisel gelişim tekniklerinden biri olarak kabul gördü ve Fransa, İsviçre ve Belçika dışındaki Avrupa ülkelerinde de hızla yayılmaya başladı.

Sofroloji nedir?

American Sophrology’nin kurucusu olan Niamh Lyons, kelimenin Yunanca kökene sahip olduğunu söyleyerek sofrolojiyi “Bu kelime ‘bilinçli uyum çalışması’ anlamına geliyor. Sofroloji aklın bedeni rahatlatma gücüyle çalışıyor” şeklinde açıklıyor.

Sofrolojinin ortaya çıkmasındaki beyin ise psikiyatri ve nöroloji profesörü olan Alfonso Caycedo kabul ediliyor. Zihin-beden bağlantısının gücünden etkilenen Caycedo, savaş gazilerinin ilaçlardan kurtulmasına yardımcı olabilecek bütüncül stratejiler bulmak için 1960’lı yıllarda dünyayı dolaşmaya başlamış. Bunun üzerine de sofrolojinin temelleri atılmış. Caycedo, yeni uygulamalarını oluşturmak için Asya ve Avrupa’daki eski kültürlerin bilgeliklerinden ilham alarak bunu test etmeye başlamış.

Nefes, meditasyon, görselleştirme ve beden farkındalığı: Sofroloji (sophrology) nedir?

Caycedo, sofrolojiyi özellikle sporcular üzerinde denemeye başlayarak hem sporcuların oyunlarını geliştirmesine hem de bu isimlerin stresini azaltarak kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olmuş. İlk çalışmalarında bu uygulamayı kullanan dört İsviçreli kayakçıdan üçü altın madalya kazanarak tekniğin başarısını da kanıtlamışlar.

Sporcularda sofrolojini başarıyla uygulanması sonucunda Avrupa’da pek çok insan sınavlardan iş sunumlarına kadar her şeyde daha kolay hareket edebilmek için sofrolojiyi kullanmaya başladılar.

Lyons, “Dünya şu anda eğlenceli bir yer. Daha fazla insan kendi içlerinde sakin olmanın yollarını arıyor” diyerek insanların bedensel olarak uğraşsa da zihinsel olarak çok rahatlayamadığının altını çiziyor.

Sofroloji nasıl uygulanır?

Sofroloji, birkaç dakika içinde ustalaşabileceğiniz bir şey değildir. Uygulamanın 12 seviyesi bulunuyor ve bunların her biri sofrolojist olarak adlandırılan bir rehber tarafından idare ediliyor. Uygulama esnasında her aşama kişiyi daha derinlere götürüyor. Sofrolojji aşamalarının birincisi vücut taramasına benzer. İlk aşamada vücudunuzu aşağı doğru hareket ettirip nefes aldığınızda en fazla gerginlik yaşadığınız bölgeleri öğrenirsiniz. İkincisi, daha zihinseldir ve görselleştirmeye dayalıdır. Üçüncüsü beden ve zihnin farkındalığını bir araya getirirken, dördüncüsü kişisel değerlerinizi tanımlamakla ilgilidir.

The Life-Changing Power of Sophrology kitabının yazarı Dominique Antiglio, “Her şeyden önce rahatlamaya ve vücudunuza bağlanmayı öğrenirsiniz. Daha sonra 12. seviyeye kadar, her seviyede belli bir bilinç seviyesini keşfetmeye başlarsınız. Bu oldukça derin bir çalışmadır. Günlük olarak pratik yaptıkça enerjinizin değiştiğini fark edeceksiniz. Daha öz güvenli ve ayakları yere sağlam basan biri gibi hissedeceksiniz. Bu stres yönetimi için harika bir tekniktir. Vücudunuzda tuttuğunuz gerginliğin farkına varmanıza ve nefesle bu durumdan kurtulmanıza yardımcı olur” diyerek sofroloji çalışmasının nasıl yapıldığını açıklıyor.

Nefes, meditasyon, görselleştirme ve beden farkındalığı: Sofroloji (sophrology) nedir?

Sofrolojiyi diğer meditasyon ve nefes tekniklerinden ayıran nedir?

Sofroloji daha önce tecrübe ettiğiniz diğer zihin-beden uygulamalarından daha çok hedefe yönelik bir çalışmadır. Sofrolojinin temel farkı daha çok geleceğe yönelik program yapmaktır. Mesela Dominique Antiglio, sofrolojiye ilk başladığında okulla ilgili durumlar sebebiyle anksiyeteyle boğuştuğunu söylüyor. Bunun üzerine doktora giden Antiglio, Fransa’daki doktorunun yönlendirmesiyle sofrolojiye başlıyor.

Sofroloji ile yoga arasında da birtakım farklar bulunuyor. Sofrolojide ihtiyacınız olan tek şey bir sandalye ve size rehberlik eden bir ses. Böylece nerede olursanız olun fiziksel hiçbir harekete ihtiyaç duymadan bunu uygulayabiliyorsunuz.

Niamh Lyons, “Yoga, meditasyon, farkındalık pratikleri yapsalar da Zen seviyesine ulaşamayan pek çok kişi tanıyorum. Sofroloji ise hipnotize edicidir ve daha derin bir rahatlama noktasına ulaşmanıza yardımcı olur” diyerek sofrolojinin farklı noktalarına değiniyor.

Sofroloji egzersizinin bir örneği, gözlerinizi kapatmak, nefes almak ve nefesinizi bir kaç saniye boyunca tutup vücudunuzdaki tüm kasları gerdirmektir. Sonra nefes verirken tüm kaslar serbest bırakılır ve vücut ile zihnin yavaşlamasına izin verilir.

Nefes, meditasyon, görselleştirme ve beden farkındalığı: Sofroloji (sophrology) nedir?

Sofrolojiye nasıl başlanır?

Niamh Lyons ve Dominique Antiglio, sofrolojiye başlarken birinin size rehberlik etmesinin son derece önemli olduğunu vurguluyor. Türkiye’de bu konuda henüz pek kaynak bulunmuyor ancak Dominique Antiglio’nun “The Life-Changing Power of Sophrology: Breathe and Connect with the Calm and Happy You” isimli sesli kitabı size bu noktada yardımcı olabilir (İngilizce seçeneği bulunuyor).

Başlangıç aşamasında olanlar için Lyons aynı zamanda her yerde yapılabilecek bir pratiği de şöyle açıklıyor: “Bacaklarınızla kollarınızı gevşetin ve vücudunuzu sabit tutun. Oturun ve vücudunuzdaki stres merkezine odaklanmaya başlayın. Bu bölgeyi belirledikten sonra, burundan nefes alıp, nefesinizi ağzınızdan verin. Nefesinizi verirken ağzınızda pipet varmış gibi düşünün. Omuzlarınızı düşürün ve kendinizi gerginliği serbest bırakırken hayal edin. Günde birkaç kez bu egzersizleri yaparak kendinizi kontrol edebilirsiniz. Sofrolojinin size verdiği huzur duygusunun tadını sakince çıkarın.

 

Kaynak:
mindbodygreen
The Guadian

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!