Nefes almanın gücü: Nefes almak deyince aklınıza ne geliyor?

Anne karnından çıktıktan ve oksijenle ilk buluşmanın yarattığı acıdan ağlayan bir bebek düşünün. Nefes almak onun için ne kadar yeni, ne kadar bilinmez bir eylem. Fakat sonrasında ne oluyor? Yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz otomatik bir eyleme dönüşüyor ve gün içinde aldığımız nefesin hiç farkında olmadığımız zamanlarımız geçiyor, zaman öyle bir geçiyor ki yıllar geçiyor belki de hiç fark etmiyoruz.. Sonra bir an geliyor hayatımızda bir şeyler olmaya başlıyor – aslında belki başlayalı da çok oldu ve biz yeni fark etmiş bile olabiliriz- kendimiz için bir şeyler yapmaya başlamak için bir araştırmaya giriyoruz. Tıpkı anne karnından çıkan bebek örneğindeki gibi, bizim için belki bilinmez belki yeninin başlangıcı olan bir arayış. Gidiyoruz konuşuyoruz, açıyoruz okuyoruz…

Nefes almanın gücü: Nefes almak deyince aklınıza ne geliyor?

Nefes almak diye bir şey varmış!

Peki nedir bu nefesi, bildiğimizden farklı kılan? Bu kadar popülere taşıyan, üzerine kitaplar yazılan, kanallarda saatlerce konuşulan? Aslında yüzyıllardır bilinen…

Basit bir kurguyla, “eğer nefes beni yaşamda tutan bir araçsa çok önemli olmalı, onu fark etmeliyim” diyebiliriz. Aldığımız nefesin ritmine ve bu nefesi hangi burun deliğimizden nasıl aldığımıza bağlı olarak sinir sistemimizi etkilediğimizi de bilir ve bunu biraz araştırırsak belki aldığımız her nefesin kalitesini artırmış ve en azından onu fark etmiş ve önemsemiş oluruz.

Nefes kendi irademiz dışında olan doğal bir eylemdir. Eğer insanı bir makine olarak görürsek, nefesin dışarıdan içeriye dolmasıyla birlikte içeride ilerlediği kısımlardaki işlevlerini de göz ardı etmemek gerekir. Nefes ve zihin birbiriyle doğru orantılıdır. Birisine baktığınız zaman nasıl nefes aldığını görebilirsiniz. Ve normal bir nefes mi, yoksa biraz hızlı mı? Bunu da anlayabilirsiniz. Durduk yerde nefes alışverişinde bir anormallik sezdiğiniz birisi için endişelenirsiniz, değil mi? Nefes sinir sistemini ve doğal olarak zihni etkileyen bir eylemdir aslında. Karışık bir zihin, hemen nefeslerle kendini belli edebilir. Ve aldığımız düzensiz, işlevsiz nefesler de zihnimizi olumsuz etkileyebilir.

Nefes almanın gücü: Nefes almak deyince aklınıza ne geliyor?

Şu anda, bu satırları okurken nefes alıp vermenize odaklanmanızı istiyorum. Şu anki doğal nefes akışınıza… Nefes alırken fiziksel bedeninizdeki hareketi gözlemleyin. Göğüs kafesi, karın, belki omuzlarda bir hareket var, belki bedenin başka kısımlarında da.. Ve bu hareket nasıl bir hareket, bir bakın. Ve şimdi aynısını nefesi verirken yapmanızı istiyorum… Ve şimdi düşünün; farkında bile olmadığınız o görülmez nefes dışarıdan, gözle görülür şekilde bedeninizi bu kadar hareket ettirirken içeride kim bilir ne etkilere sahip olabilir?

Tibetli Yogiler ve bilimin buluştuğu birçok yer var, nefes konusunda da hemfikirler; “Eğer doğru nefes alırsan, burun deliklerin işlevli şekilde çalışır, dolayısıyla beynin iki yarım küresi dengelenmiş olur. Ve bunun sonucunda fiziksel ve sinirsel iyileşme gelir. Yavaş alınan ve verilen her nefes uzun ve berrak bir ömre doğru insanı götürür.

Bugün bu yazım ile nefes farkındalığı yaratmak istedim. Bir sonraki yazımda daha detaylı nefes uygulamaları üzerinde duracağım.

Bu satırlardan itibaren aldığınız nefesi fark etmeniz, eğer düzensiz ve hızlıysa, bunu fark ettiğinizdeki değişimi gözlemlemeniz bile muazzam bir etki yaratacaktır. Nefesin farkında olduğunuz zaman nasıl değişime uğradığını, düzenlendiğini gördüğünüzde anlayacaksınız ki bu hayatta farkında olduğumuz hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

Soru ve deneyimleriniz için bana [email protected] mail adresinden ulaşabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir: Kimliklerimizi hatırlamak: Bugün neye inanmaktan vazgeçtin?

Şebnem Pınar
Merhaba! Yazılarımda benim 'anlama yolculuğumu' okuyor olacaksınız. Beni anlamak için yazan birisi olarak tanımlamak da isteyebilirsiniz. Şimdi daha önceden edindiğiniz tüm varsayımları ve okurken ... Devam