Kazalar ve spor yaralanmaları, kronik sırt ağrısının en yaygın nedenleri arasında yer alıyor. Fakat bazen yere düşen bir şeyi almak için eğilmek kadar basit eylemler bile sırt ağrısına neden olabiliyor. Aşağıda sırt ağrısına yol açabilecek bir dizi etken yer alıyor:
Kötü duruş (postür),
Obezite,
Hareketsizlik,
Böbrek taşı, iltihap ve kan pıhtılaşması gibi iç hastalıklar
Psikolojik ya da duygusal stres,
Kemik erimesi.
İlginizi çekebilir: Zihne dayalı terapiyle bel ve sırt ağrılarından kurtulmak mümkün
Bu nedenler arasında en yaygın görünen etkenin ise hareketsiz yaşam tarzı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bel, boyun ve diğer kas ağrıları genellikle uzun süre doğal olmayan pozisyonlarda oturulduğunda ortaya çıkan, vücuttaki dengesiz güç dağılımından kaynaklanır. Bunların yanı sıra hareketsiz yaşam tarzı kilo alma, obezite, eklem hastalıkları ve karpal tünel sendromu gibi sinir rahatsızlıklarını da tetikler.
Sırt ağrısı ve diğer ağrılarla ilgili oldukça şaşırtıcı bir gerçek de bu tür rahatsızlıkların duygusal sağlığınızla bağlantılı olması. Yaşadığınız stres, üzüntü, kaygı gibi durumlar fiziksel sağlığınızı da doğrudan etkiliyor ve fiziksel ağrılara sebep olabiliyor. 2004 yılında bu konuyla ilgili yapılan bir araştırmada 100’den fazla hasta 4 yıl boyunca gözlemlendi. Psikolojik testlerle desteklenen araştırmada, 4 yılın sonunda, duygusal sorunlar yaşayan hastaların diğerlerine oranla sırt ağrısı yaşamaya kat daha fazla eğilim gösterdiği ortaya çıktı.
İlginizi çekebilir: İnsan vücuduyla ilgili şaşırtıcı 10 gerçek
Sırt ağrısı için çözüm önerileri
Sırt ağrısı uzun süre oturarak çalışanlar başta olmak üzere birçok kişinin yaşadığı oldukça yaygın bir sorun. Öte yandan gerek bu ağrıyı yaşamamak, gerekse ağrıyı azaltmak için kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı yöntemler mevcut. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Esneme hareketleri: Egzersizden önce ve sonra mutlaka esneme hareketleri yapmalısınız. Bu şekilde oluşabilecek sakatlıklara karşı bedeninizi koruyacak, kaslarınızı egzersiz için hazır hale getireceksiniz. Ancak esneme hareketlerini sadece egzersiz zamanıyla kısıtlamak yanlış olacaktır. Ofiste çalışırken, sabah uyandığınızda ya da gece yatmadan önce yapacağınız esneme hareketleri de sırt ağrılarınızı hafifletecektir.
Postür: Masa başında otururken, yürüyüş yaparken, ya da toplu taşımada ayakta dururken… Postürünüz yani nasıl durduğunuz her zaman çok önemlidir. Uzun süre kambur durmak sırtınızı ağrıtacak olmasının yanı sıra ileride omurganızla ilgili sorunlar yaşamanıza da neden olabilir.
Ağırlık kaldırma: Ağır bir cismi kaldırırken dikkat etmeniz gereken şey sırtınızın her zaman düz durması. Bu şekilde kaldırdığınız cismin ağırlığını büyük oranda kollarınızla taşıyacaksınız. Aksi takdirde belinizi sakatlama riskiniz oldukça yüksek.
Oturma şekli: Gün içerisinde uzun süre oturan biriyseniz oturma şeklinizi sürekli değiştirmeye gayret edin. Hatta sık sık ayağa kalkıp masanızın etrafında kısa bir tur atmak, daha önce de belirttiğimiz gibi esneme hareketleri yapmak çok faydalı olacaktır.
Kilo kontrolü: Sizin için en ideal kiloya ulaşıp bunu sürdürmeye dikkat edin. Fazla kilo bedeninizin taşıdığı fazla yük demektir. Bu ise sırt ağrıları yaşamanıza neden olabilir.
Zararlı alışkanlıklar: Özellikle sigara kemik erimesini tetikleyen etkenlerin başında geliyor. Kemik erimesine bağlı sırt ağrısı yaşamamak için, eğer kullanıyorsanız, sigarayı bir an önce bırakmalısınız.
Topuklu ayakkabı: Yüksek topuklar omurganızın alt kısmına baskı uygular ve dik durmanızı engeller. Topuklu ayakkabılar yerine anatomik ayakkabılar tercih edin.
İlginizi çekebilir: Kronik ağrılarınızdan kurtulmak için önce bedeninizi dinleyin
Kaynak:
mercola.com
webmd.com