Neden yapmayacağımız şeyler için söz veriyoruz?
Her gün, yapmak istediğimiz veya yapacağımız bir sürü şey söylüyoruz.
“Bir kedim olsun istiyorum.”
“Annemle babam için bir ev almak istiyorum.”
“Artık bekar olmak istemiyorum.”
“Ne olursa olsun seni hep seveceğim.”
“Gelecekte daha çok çalışacağım.”
“Seni asla bırakmayacağım.”
“Bu işten ayrılacağım.
“Pazartesi diyete başlıyorum.”
Bu örneklerden sayfalarca yazmak mümkün. Gelecek için plan yapmak çok kolay. Düşünün ki yeni yıla girerken herkes planlar yapar ancak araştırmalar bu planların yüzde 80’inin şubat ayının ikinci haftasına kadar dayanabildiğini gösteriyor. En iyi planlarımız veya en çok bahsettiğimiz planlar genellikle gerçekleşemeden tarih oluyor.
Kimse yalan söylemek için plan yapmaz
İnsan genellikle bu tür planlar yaparken iyi niyetlidir. Başarısız olmayı kimse istemez. Herkes kendini geliştirmek, çevresindekileri mutlu etmek ister. Bir plan gerçekleşmediğinde, verilen bir karar hüsranla sonuçlandığında, buna “yalan” demek haksızlık olur.
Aslında bunu şöyle yorumlamak daha doğru; insanlar çoğu zaman düşünmeden konuşur. Akıllarına gelen şeyi, üzerine pek de fazla düşünmeden söylerler. Akla gelen bu düşünceler ise genellikle üzerine düşünülmüş planlardan çok geleceğe dair iyi niyetlerden ibarettir. Dolayısıyla bunların birçoğu gerçekleştirilebilir değildir. Ne de olsa mükemmel bir geleceğin, romantik bir ilişkinin, anne-babadan saygı ve şefkat görmenin, başarılı bir kariyere sahip olmanın hayalini kurmak her zaman cezbedicidir.
Öte yandan, istediğiniz şeye nasıl ulaşabileceğinizi görmek her zaman pek de kolay olmayabilir. Hayallerin ötesinde ne olabileceğini görmek zordur. Karşınıza çıkabilecek zorlukları, yaşayabileceğini hayal kırıklıklarını tahmin etmek, günlük hayallerin arasında pek de yer almaz.
İlginizi çekebilir: Hayallerinizi gerçekleştirmek için asla geç değil: Bahanelerden kurtulmak için 3 öneri
Güzel düşünceler, yıkıcı hayal kırıklıklarıyla sonuçlanabilir
Güzel düşüncelerinizin, geleceğe dair iyi niyetlerinizin peşinden gitmezseniz, genellikle hayal kırıklığıyla sonuçlanır. Aileniz, arkadaşlarınız, patronunuz ve kendinizle ilgili büyük bir hayal kırıklığıyla baş başa kalabilirsiniz. Üstelik bu durum, kendinize verdiğiniz değer ve psikolojik durumunuzda önemli bir iz bırakabilir.
Kişisel açıdan, gerçekleştirilmemiş birçok hayaliniz ve hedefiniz olabilir. Daha yolun başındayken, 30 yaşına geldiğinizde kariyerinizde başarıyı ve bol kazancı elde etmiş, mutlu bir aile kurmuş olmayı hedeflemiş olabilirsiniz. Ancak hayattaki bu iki önemli unsur, hem planlama hem de yoğun çaba gerektirir. Maalesef birçok insan kendini yalnız ve sabahları nefret ederek gittiği bir işte çalışırken bulabiliyor.
Başkalarıyla kurduğumuz ilişkiler açısından da içi boş sözler vermek, bir süre sonra acı verici ve ilişkileri zedeleyici bir şeye dönüşebiliyor. Arkadaşlıklar ve iyi aile ilişkileri güven üzerine kuruludur. Sizinle arkadaşlık eden kişiler, sözlerinize güvenir ve bu sözlerin peşinden gitmenizi bekler. Eğer arkadaşlarınıza “Her zaman senin yanındayım” deyip hiçbir zaman telefonlarına cevap vermiyorsanız, bu ilişkinizi zedeler ve sonlandırır. Aynı şey profesyonel ilişkileriniz ve hatta aileniz için de geçerlidir. Yöneticinize elinizdeki projeyi hafta sonuna kadar bitireceğinizi söylerken iyi bir zaman planlaması yapmazsanız ve verdiğiniz sözü tutamazsanız, onun güvenini yeniden kazanmak pek de kolay olmayabilir.
İsteklerinizi kendinize saklayın
Gelecekle veya çevrenizle ilgili ne istediğiniz konusunda net olmak çok önemlidir. Etrafınızdaki insanlar bir şeyi istediklerini veya istemediklerini söylerken dikkat edin. Örneğin çocuklar, isteklerini sesli bir şekilde söylemekten çekinmezler çünkü bu isteklerine ulaşabilecek özgürlüğe ve kaynaklara sahip değillerdir. Gençler de aynı çocuklar gibi nasıl ulaşacaklarına dair sağlam bir plan yapmadan isteklerini kolayca dile getirirler. İşte yetişkin olmanın zorluklarından biri daha… Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeterliliğe sahipseniz, geçmişteki hatalarınızdan dersler çıkardıysanız, artık isteklerinizi elde etmek için nasıl bir plan izleyeceğiniz konusunda net olmak çok daha önemli hale gelir.
İsteklerinize ulaşmak için nasıl plan yapılır?
İsteklerinize ulaşmak için plan yapmadan önce, hedeflerinizi gözünüzde canlandırın. Örneğin bir kediniz mi olsun istiyorsunuz, bir kediyi sahiplenmeden önce ona nasıl bakmanız gerektiğini, ne tür ihtiyaçları olduğunu, sizin bunları nasıl karşılayabileceğinizi düşünün. Bir kediniz varsa onun ihtiyaçlarını satın almanız, onunla vakit geçirmeniz, kumunu temizlemeniz, yeterince egzersiz yaptığında emin olmanız gerekir. Bir araba mı almak istiyorsunuz? Öncelikle bunun için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu hesaplayın. Sonrasında da arabanız olduğunda karşınıza çıkabilecek düzenli masrafları göz önünde bulundurun.
Bir şeyi gerçekten istiyorsanız, bunu sadece dile getirmekle kalmayın; planlayın ve gerçekleştirin. İstediğiniz şeye ulaşabileceğiniz koşulları oluşturun. Ufak ama düzenli adımlar atın, bir alışkanlık oluşturun. Hedeflerinize ulaşmak için istikrarlı bir şekilde çabaladığınızda, kendinize ve sahip olduğunuz güce inanamayacaksınız.
İlginizi çekebilir: İstemediğiniz alışkanlıklardan kurtulmanın ve alışkanlıklarınızı yönetmenin 18 yolu
Kaynaklar:
Lifehack
Psychology Today