Neden insanlar seks yaparak ürüyorlar?

Neden insanların ve diğer canlıların seks yaparak ürediğini hiç düşündünüz mü? Eğer olaya sadece üreme olarak bakarsak, eşeysiz üreme, hız ve etki bakımında eşeyli üremenin çok önünde. Hatta eşeysiz üreme gerçekleştirebiliyor olsaydık, bu konuda kendimize uygun partner arama zahmetine bile katlanmayacaktık ve zaman kazanacaktık.

Eşeyli üreme, iki canlı organizma arası malzemelerin birleştirilmesi yoluyla yeni bir canlı oluşması olayına denirken; eşeysiz üreme, tek bir organizmadan yalnızca bu organizmanın genlerini alarak yeni bir canlı oluşmasına deniyor.

Peki birçok organizmanın eşeyli üremesinin sebebi gerçekten ne olabilir?

‘Science Guy’ olarak tanınan Bill Nye’ye göre bu durumun altında bir teori bulunuyor. Bu teoriye göre eşeyli üreme, eşeysiz üremeye göre çok daha fazla genetik çeşitlilik yaratıyor ve bu gelişmiş genetik çeşitlilik, mikrop ve parazitlere karşı daha etkili korunma sağlıyor. Bir başka deyişle, her ne kadar seks, üreme konusunda daha az etkili bir yöntem olsa da, daha uzun yaşamamızı sağlıyor.

eşeyli üreme
Kırmızı Kraliçe Hipotezi’ne göre eşeyli ürememizin sebebi, genetik çeşitlilik yaratarak, mikrop ve parazitlere karşı korunma 

Liverpool Üniversitesi’nde eşeyli üremenin evrimi üzerine çalışan Michael Brothurst ise bu soruya daha ilginç bir yanıt veriyor: ‘Seksi açıklamak oldukça zor. Erkekler kendi başlarına üreyemedikleri ve sıklıkla yavrularına genleri dışında hiçbir katkı sağlayamadıkları için, aseksüel dişi topluluğu, eşeyli üreyen topluluktan fazla bir oranda.’

Peki, o halde erkekler neden varlar? Neden insanlar ve birçok bitki ve hayvanın iki cinsiyeti var?

Aslında hem bu sorunun hem de neden seks yaptığımızın cevabı Bill Nye’nin de teori diye bahsettiği ‘Red Queen Hipotezi’nde saklı. Ünlü ‘Alice Harikalar Diyarı’ kitabının devamı niteliğindeki ‘Alice Harikalar Diyarı ve Aynadan İçeri’ kitabında Alice ve Kırmızı Kraliçe, bir yarışa tutuşurlar. ikisi de bir tepe üzerinde koşar ama hiç ilerlemezler. Bunun üzerine;

‘Benim ülkemde, genelde bizim yaptığımız kadar uzun süre ve hızlı koşunca bir yere varılır.’ der alice.

‘Yavaş bir ülkeymiş! Buradaysa, gördüğün gibi, konumunu muhafaza etmek için bütün hızınla koşmalısın. Eğer başka bir yere gitmek istiyorsan bunun en az iki katı kadar hızlı koş.’ diye karşılık verir Kırmızı kraliçe.

Bu romana atıfla, Kırmızı Kraliçe Hipotezi’nde organizmaların ve parazitleri sürekli olarak birbirinin genetik mutasyonuna cevap verme adına koştuklarını anlatmaktadır ve bu sayede denge oluşmaktadır. Bu noktada seks, parazitlere üstünlük oluşturmak adına genleri karıyor ve onlara üstünlük sağlıyor.

Daha detaylı bilgiye videodan ulaşabilirsiniz:

Bill Nye: The Evolutionary Benefits of Sex (Beyond the Obvious)

Kaynak:

Lehmiller.com

Livescience.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!