X

Neden hayır diyemiyoruz? Kişisel sınırlarımızı çizmek için hayır demenin 10 farklı yolu

Hepimiz özgür iradeye sahip olduğumuzu kabul eder, tercihlerimiz olduğunu biliriz. Sorsanız, hepimiz kendimizi ve kendi ruh sağlığımızı başka şeylerin önüne koyar, gerektiğinde “Hayır” diyebiliriz. Ancak durum pratikte pek de böyle olmuyor ve çoğu zaman, bizim için önceliği olmayan kişiler ve işlere evet demek zorunda hissedebiliyoruz. Peki neden?

Hayır diyememenin tek ve asıl nedeni

Hayır diyememenin asıl nedeni, sandığınız gibi kaba görünmek ya da insanların bizi sevmeyeceğinden korkmak değil. Bir işin size verilmesinden duyduğunuz kıvanç değil. “Bu işi ben yapmazsam kim yapacak?” diye endişelendiğinizi biliyoruz, ama işi kabul etmenizdeki asıl neden bu da değil. 

Bunların hepsi hayır diyememek için geçerli ve sık görülen nedenler olmakla beraber, altta yatan asıl neden hayattan ne istediğinizi, sizi neyin gerçekten mutlu ettiğini saptayamamış olmak. Bu nedenle iş-hayat dengesinde iş ağır basabiliyor ve bu durum yıllara yayılabiliyor. Çünkü hayatın geri kalanında yapacak başka bir şeyiniz yok. Profesyonel hayatınız boyunca akşam nasılsa yetişmeniz gereken bir yer ya da bir kişi olmadığı için mesaiye kaldıysanız, neden bahsettiğimi anlıyorsunuz demektir.

İnsanlar evet dedikleri şeylerin bir gün o aradıkları şey olduğunu fark etme umudu taşır. Çok çalışılan ama emeğin karşılığını veren bir iş, yeni bir sevgili, şu yeni tanıştığınız insanların bundan sonraki en iyi arkadaşlarınız olma ihtimali… Bu yüzden, pek çok şeye kendilerini maddi ya da manevi olarak zorlayacak da olsa hayır diyemezler. Umut hep oradadır.

İncitmeden hayır diyebilmenin 10 farklı yolu

Oysa hayır demek ve kendimize kalan bu zamanı kendimizi tanımaya ayırmak çok daha verimli bir yöntem. Hayır sözcüğü aklınızdan geçiyor fakat asla dışarı çıkmıyorsa, onu deliğinden çıkarmanın başka yolları da var. Aşağıdaki reddetme kalıplarının mantığını benimseyebilirseniz, reddettiğiniz insanla aranızda sağlıklı, suçluluk duygusundan uzak bir ilişki sürdürebilirsiniz:

Açıklamalı: “Yurt dışında olduğumdan katılamayacağım ama davetiniz için teşekkürler.”

Önemli not: Hayır’ın ardından kusura bakma deme ihtiyacınızı bastırın.

Yumuşak fakat kararlı: “Sorduğunuz için teşekkürler fakat benim için pek mümkün görünmüyor.”

Topu başkasına atarak: “Benim biraz işim var ama bu konuda sana yardım etmesi için başka birini önerebilirim.”

Programına sadık: “Önümüzdeki iki hafta benim için uygun değil ama sonrası için konuşabiliriz.”

“Sorun sende değil, bende”ci: “Beni düşündüğünüz için çok teşekkürler, ancak bu aralar kimseyle böyle bir program yapamıyorum.”

Minnettar: “Bana olan güvenin beni çok mutlu etti, teşekkür ederim ancak bu kez yardımcı olamıyorum.”

İletişime açık: “Şu an mümkün değil ancak sizin için uygun olan başka bir tarih belirleyebilir miyiz?”

Zaman kazanmaktan çekinmeyen: “Biraz düşünüp size öyle dönmeme izin verir misiniz?”

Önceliklendirmeyi bilen: “O gün kızımın gösterisi var, asla kaçırmam.”

Kendinin ve sınırlarının farkında: “Bunu halledebileceğimden emin değilim, konuyla ilgili yetkim şu şekilde…”

 

İlginizi çekebilir: Hayır deme korkusu: İlişkilerimizde neden sınır çizemiyoruz?

Kaynaklar:
Psych Central
Kelly Exeter

Şule Kulein: Lisede “yapabildiği için” sayısal bölümü seçti ve Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’ne girdi. Üniversitede katıldığı Mühendislik Kulübü’nün dergisi StepS’e aşık olduğunda, içine sözelci kaçmış bir sayısalcı olduğunu fark etti. Yazım kuralları konusunda etrafındakileri itinayla delirten Şule, 2 yıl boyunca StepS’in editörlüğünü yaptı, üniversitede ve sonrasında okul ve şirket dergileri ile çeşitli bloglara yazılar yazdı. Seyahat etmeyi, okumayı, öğrenmeyi seviyor. Basılı materyalin hastası, fakat çevrimiçi de fena durmuyor. Şule kendini bildi bileli yazıyordu; artık bir de Uplifers’ta yazıyor.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale