Dışlanmış hissetmek, her insanın hayatının belli bir döneminde karşılaştığı bir duygudur. Yakın bir arkadaş grubunda ya da aile içinde düzenlenen buluşmalarda hep yeriniz olduğunu düşünseniz de bu durum her zaman için geçerli olmayabilir.
Başkalarının siz olmadan planladığı buluşmaları kendinize hakaret olarak algılamanız mümkündür. Davet edilmediğiniz ve dışlandığını düşündüğünüz aktiviteler nedeniyle bir şeyleri yanlış yapmış olduğunuzu veya davet edilmemenize gereken olaylar olduğunu düşünüyor olabilirsiniz.
Herkesin zaman zaman yaşadığı dışlanma hissini neden yaşadığınızı, dışlanmanıza neden olabilecek faktörleri ve dışlanmış hissettiğinizde neler yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Arkadaş Ortamında Neden Dışlanıyorum?
Dışlanmak, kasıtlı olsun ya da olmasın, dışlanan kişiye bir sinyal vermektedir. Sevdiğiniz ve kendinizi yakın hissettiğiniz kişiler sizi buluşmalardan veya sohbetlerden dışladığı zaman size, onlar için önemli olmadığınız sinyalini verirler.
Dışlanmış hissetmek her ne kadar acı verici olursa olsun, tamamen normal bir duygudur. Dışlanmış hissetmeniz, davranışlarınız ve iletişiminiz açısından daha bilinçli olmanızı sağlayabilir ve bazı sosyal alışkanlıklarınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.
Dışlanmak genelde yanlışlıkla gerçekleşen bir şeydir. Sizi bir buluşmaya davet etmeyen arkadaşınız, o gün meşgul olduğunuzu veya buluşmaya katılmak istemeyeceğinizi düşünmüş olabilir.
Dışlanmak bazense kasıtlı olarak yapılan bir davranıştır. Dışlanmış hissetmenizin nedeni ne olursa olsun, dışlanmanızın değerinizi ölçen bir davranış olmadığını kabul etmeniz gerekir. Dışlandığınızda sizinle ilgili yanlış bir şeyler olduğunu varsayabilir ve kendinizi sorgulayabilirsiniz. Ancak bazı insanlarla uyumlu olmamanızın, değersiz olduğunuz anlamına gelmediğini unutmamalısınız.
Kendinizi dışlanmış hissediyorsanız, güvendiğiniz bir arkadaşınıza, aile üyenize veya bir terapiste duygularınızı açabilirsiniz. Bu sayede durumunuza farklı bir bakış açısıyla yaklaşabilir ve desteklendiğinizi hissedebilirsiniz.
Dışlanan İnsan Ne Yapmalı?
Dışlandığınızı hissediyor veya gerçekten dışlanıyorsanız, kendinizi kötü hissetmeniz son derece normaldir. Dışlanmış hissetmeniz halinde önemli olan şey, sağlıklı bir bakış açısına sahip olmaktır. Bunun için aşağıdaki stratejilere başvurabilir ve bu sayede yaşadığınız üzüntüyle daha kolay bir şekilde başa çıkabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Neden Arkadaşım Yok?
Duygularınızı kabul edin
Arkadaşlarınız veya aile üyeleriniz tarafından kasıtlı olmadan dahi dışlandığınızda kendinizi üzgün hissedebilirsiniz. Örneğin, iş arkadaşlarınız her sabah birlikte kahve içiyor ve sizi davet etmiyorsa veya arkadaşlarınız sizin olmadığınız bir mesajlaşma grubu kurduysa kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz.
Dışlandığınızı hissettiğinizde karmaşık duygular yaşayabilirsiniz. Bu duyguları anlamanız ve yaşamanız, bunları kabul etmeniz ve bir sonraki adımda neler yapacağınıza karar vermeniz açısından önemlidir.
Duygularınızı anlamak ve kabul etmek için şunları yapabilirsiniz:
- Günlük tutun.
- Topraklanma egzersizleri yapın.
- Derin nefes egzersizleri yapın.
- Dinlendirici bir yürüyüşe çıkın.
Sonuçlara atlamaktan kaçının
Arkadaşlarınızın spontane bir şekilde düzenledikleri buluşma için kendinizi kırgın hissediyor olabilirsiniz. Ancak bu buluşmaya belki de eski sevgiliniz veya sevmediğiniz biri katıldığı için arkadaşlarınız sizi incitmemek için bu buluşmaya davet etmemiş olabilir.
Her şeyin en kötüsünü düşünme eğilimi yaygın olarak görülen bir durum olmakla birlikte faydalı bir düşünme şekli değildir. Bu tür duygusal gerginlikler kaygının artmasına neden olabilir ve mantıklı açıklamalar düşünmeyi zorlaştırabilir. Bu nedenle içinizdeki kaygının ve korkunun büyümesine izin vermek yerine gerçeklere bakmalı ve mantıklı düşünmeye çalışmalısınız.
Arkadaşlarınızın sizi artık umursamadığını ve dışladığını düşünüyorsanız, bunu destekleyen kanıtlarınız olup olmadığını kendinize sormalısınız. Sonrasında buna dair kanıtlarınız olup olmadığına bakmalısınız. Dışlandığınızı gösteren kanıtlarınız olsa dahi bunun nedeninin, sizin düşündüğünüz nedenler olmayabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
İlginizi çekebilir: Neden Bilinmeyenden Korkuyoruz?
Gönderdiğiniz sinyalleri keşfedin
Sizi dışlayan birini fark ettiğinizde bunun, sizin eylemlerinizle ilgili olup olmadığını düşünün. Diğer insanların sizi sosyal aktivitelere dahil etmesini istiyorsanız, bu arzunuzu beden diliniz ve davranışlarınızla açıkça gösterip göstermediğinizi düşünün.
Muhabbet sırasında kollarınızı kavuşturma alışkanlığınız olabilir. Bunu yapmanızda yanlış bir şey olmasa da beden diliniz, dışarı karşı kapalı görünmenize neden oluyor olabilir.
Diğer insanlara gönderdiğiniz sinyalleri anlamak için kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
- Utangaç olmaya eğilimli misiniz? Diğer insanlar ilk hamleyi sizin yapmanızı beklemek istedikleri için size zaman tanımayı tercih edebilir.
- Sohbet açıyor ve sohbete diğer insanları dahil etmeye çalışıyor musunuz?
- Başkaları hata yaptığında çabuk sinirleniyor musunuz?
- Kaba veya saldırgan bir dil kullanıyor musunuz? İnsanlarla ağır ve üzücü konular konuşuyor musunuz? Ciddi konuları konuşmak her zaman kötü bir şey olmasa da diğer insanların uzaklaşmasına neden olabilir.
Diğer insanlara nasıl yaklaştığınızı kendi başınıza anlamanız zor olabilir. Bu nedenle nasıl davrandığınızı sevdiğiniz birine sorabilir ve davranışlarınızı dürüst bir şekilde değerlendirmesini isteyebilirsiniz.
Duygularınızı söyleyin
Dışlanmış hissettiğinizde kendinizi böyle hissetmenize neden olan diğer kişilerle konuşmalısınız. Konuşmadığınız olaylar üzerine endişelenmek yerine konuşmanız daha iyi olacaktır.
Duygularınızla ilgili konuşurken başkalarını suçlamayacak ifadeler kullanmalı ve genellemelerden kaçınmalısınız. Örneğin, “Beni hiçbir şeye davet etmiyorsunuz” demek yerine “Buluşmalara davet edilmediğim için biraz dışlanmış hissediyorum. Bunun bir nedeni var mı? Yoksa bir dahaki sefere davet ederseniz ben de katılmak isterim” diyebilir ve ortada bir sorun varsa öğrenebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Gençler Neden Karamsardır?
İnsanlara neler sunduğunuzu düşünün
Bir yere uyum sağlayamadığınızı düşünüyorsanız, insanların neden sizinle vakit geçirmek istemediğini merak etmeye başlayabilirsiniz. Bir yere ait olmadığınızı düşünmeniz, kendinize olan güveninizi ve saygınızı zedeleyebilir. Olumlama yapmak ve olumlu bir iç konuşmaya sahip olmak, kendinize olan inancınızı yeniden kazanmanıza yardımcı olabilir.
“Arkadaşlarımla iyi bir ilişkimiz var, beni sebepsiz yere bırakmazlar”, “İnsanlar daha önce benimle vakit geçirmekten keyif alıyordu, ileride yine keyif alırlar” gibi cümleler, kendinize olan inancınızın artmasına ve başkalarından davet beklemek yerine onlarla bağlantı kurmayı denemenize yardımcı olabilir.
Kendinizi iyi hissettirecek bir şeyler yapın
Bazı insanların sizi gerçekten ve kasıtlı olarak dışlamış olabileceklerini kabul etmeniz gerekir. Ancak bu onların yaptıkları bir davranış olduğu için sizin yanlış bir şey yapmış olduğunuzu göstermez. Örneğin, iş arkadaşlarınıza öğle yemeğine onlarla birlikte çıkmak istediğinizi söyledikten sonra ertesi gün yemeğe yine siz olmadan gittiklerini görebilirsiniz.
Dışlandığınızda kendinizi incinmiş ve öfkeli hissetmeniz normaldir. Ancak bunun gününüzü mahvetmesine izin vermeyin. Bunun yerine farklı bir iş arkadaşınızı yemeğe davet edin veya sevdiğiniz bir restoranda sevdiğiniz bir yemeği yiyerek kendinizi mutlu edin.
Arkadaşlarınız bir sonraki grup buluşmalarında sizi davet etmediyse aşağıdakileri yaparak akşamınızı en güzel şekilde değerlendirebilirsiniz:
- En sevdiğiniz filmi izleyin.
- Sevdiklerinizle telefonda görüşün.
- İddialı bir yemek yapın.
- Kendi başınıza sevdiğiniz bir etkinliği gerçekleştirin.
- Yeni insanlar tanıyın
Sahip olduğunuz ilişkiler, ihtiyacınız olan arkadaşlığı ve duygusal desteği sağlamıyorsa yeni arkadaşlıklar kurmanızın zamanı gelmiş olabilir. İnsanlar zamanla değişir ve bu değişikliklere yeni ilgi alanları ve ilişkiler eşlik eder. Arkadaşlarınız sizi hala önemsiyor olabilir, ancak arkadaşlığınıza ayıracak zamanları ya da fırsatları olmayabilir. Bunu kabul etmek zor olabilse de durumu değiştirmek için pek bir şey yapmanız mümkün değildir. Bu durumda sizinle benzer ilgi alanlarına sahip insanlarla ilişkiler kurarak yalnızlıktan kaçınabilirsiniz.
Bir uzmanla görüşün
Yalnızlık ve dışlanma, ruh sağlığı üzerinde bazı sorunlara neden olabilir. Bunlarla başa çıkmakta zorlanıyorsanız, terapist yardımı alarak yaşadığınız sorunları aşabilirsiniz. Terapist yardımcı ile iletişimde yeni yaklaşımları keşfedebilir, olumsuz düşünce kalıplarınıza meydan okuyabilir ve öz eleştiri içeren düşüncelerinizi yeniden şekillendirebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Gözyaşı Hasreti: Neden Ağlayamıyorum?