Bugün çoğumuzun bir parçası olduğu modern yaşam tarzı, bizi sürekli hareket etmeye ve sosyal etkileşim içerisinde olmaya teşvik ediyor gibi görünse de aslında bir yandan da yalnızlığa itebiliyor. Farkında olmadan dışarı çıkma isteğimiz azabiliyor veya evde kalmayı, sosyalleşmeye tercih edebiliyoruz. Özellikle pandemiden sonra birçok şey de olduğu gibi sosyalleşme alışkanlıklarımızın da değişime uğradığı aşikar…
Karantina dönemleri, dışarı çıkma yasakları, hızla yayılan virüsün bulaşıcı etkisi derken pek çok sebep dışarı çıkmak yerine evlerde zaman geçirme gerekliliği doğurdu. Ancak, bu şiddetli pandemi dönemi etkisini yitirmiş olsa da eski alışkanlıklar birden geri gelmediği de bir gerçek. Eğer siz de evden dışarı çıkmak istemiyorum diyorsanız ya da sosyalleşmek zor geliyorsa, evde kalmanın daha iyi olduğunu düşünüyorsanız bu davranışlarınızın altındaki sebepleri keşfetmenizin zamanı gelmiş olabilir. İşte dışarı çıkmak istememenin nedenleri ve bu konuda neler yapılabileceği:
Neden dışarı çıkmak istemiyorum?
“Neden dışarı çıkmak istemiyorum?” sorusunun cevabı kişiden kişiye değişebilir ve hayatın farklı dönemlerinde çok baskın bir soru iken bazen hiç ortada olmayabilir. Dijital bağımlılık, stres, yoğun iş temposu gibi pek çok etken bu sorunun cevabı olabilir.
- Dijital dünyadan kopamayış: Kabul edelim çoğumuz telefonlarımıza bağlı bir şekilde yaşıyoruz. Sosyal medya hesaplarının arasında kaybolurken gerçek dünya ile bağımızı koparabiliyoruz. Sonsuz kaydırmanın esiri olmuşken yerimizden kalkıp dışarıya çıkmak aklımıza bile gelmiyor. İşlerimizi, görüşmelerimizi telefondan hallediyoruz, görüntülü aramalar yaparak sevdiklerimizle iletişimimizi sanal ortamda yürütüyoruz. Tüm bunlar da ne yazık ki gerçek dünya etkileşimlerine karşı ilgi kaybına neden olabiliyor.
- Yoğun iş temposu: Modern yaşamın hızı ve rekabetçi iş ortamı, sürekli olarak yoğun iş temposu altında çalışmamıza neden olabiliyor. Bu durum, insanların dinlenmeye, gevşemeye ve dışarıda vakit geçirmeye yeterli zaman ayıramamamıza da yol açıyor. İşten yorgun argın döndükten sonra akşam dışarı çıkmak imkansız hale gelebiliyor veya tüm hafta yoğun iş yüküyle uğraştıktan sonra hafta sonlarını daha fazla yorulmamak için evde geçirmek olması gerekenmiş gibi hissettirebiliyor.
- Aşırı stres ve duygusal yorgunluk: Başta yoğun iş temposu olmak üzere günlük rutinimizdeki pek çok olay ve durum aşırı strese maruz kalmamıza neden olabiliyor. Deneyimlediğimiz stres, sosyal etkileşimlerden kaçınmamıza ve dışarı çıkmak yerine herkesten, her şeyden uzakta kalmayı istememize zemin hazırlayabiliyor. Öte yandan, duygusal olarak yorgun hissetmek de dışarı çıkmaktan kaçınmanın geçerli bir nedeni olabilir. Belki üst üste çok fazla olay yaşadınız, belki duygularınız karışık, belki zihinsel ve duygusal olarak zorlu zamanlardan geçiyorsunuz… Tüm bunlar, dışarı çıkmak istememenize neden olabilir.
- Sosyal anksiyete: Stres, insanların sosyal anksiyete düzeylerini artırabilir. Yeni insanlarla tanışma veya kalabalık mekanlarda bulunma fikri, kaygı ve endişe yaratabilir. Bu da bireyleri dışarı çıkmama isteğiyle baş başa bırakabilir. Sosyal etkileşimlerden kaçınmak, evde kalmak, başkalarıyla görüşmemek istiyorsanız bunun altında sosyal anksiyete yatıyor olabilir. Eğer sosyal ortamlarda diğer insanlarla kaynaşma fikri sizi rahatsız ediyorsa bu konuda profesyonel bir destek almayı düşünebilirsiniz.
- Kişilik özellikleri: Utangaçlık veya yalnızlığı sevme gibi kişilik özellikleri, bazı bireylerin dışarı çıkmaktansa evde kalmayı tercih etmelerine neden olabilir. Belki siz de ‘ev kuşu’ olanlardansınızdır, evinizin sessizliğini dışarının gürültüsüne tercih ediyorsunuzdur ya da tıpkı sosyal anksiyete gibi utangaç yapınız sizi geri planda tutuyor ve istemeden evde kalmanız için sizi içten içte zorluyordur.
- Toksik sosyal çevre: Sosyal çevremizdeki insanların kendi ruhsal ve duygusal sağlığımızı etkileyebileceği bilinen bir gerçek. Toksik bir sosyal çevre, bireylerin dışarı çıkmak yerine kendilerini izole etmeye yönlendirebilir. Yakın çevrenizdeki kişiler sizi sürekli eleştiriyorsa, negatif enerji saçıyorsa ya da sevmediğiniz, onaylamadığınız alışkanlıkları varsa onlardan kaçınmak için dışarı çıkmak istemiyor olabilirsiniz.
- Kişisel alan ihtiyacı: Her bireyin kişisel tercihleri ve ihtiyaçları farklıdır. Kimi insanlar, kendi başlarına vakit geçirmekten hoşlanırken, kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçınabilirler. Bu, bireysellik ve kişisel alan ihtiyacıyla ilgili bir tercih olabilir. Belki siz de evinizdeki kişisel alanınıza çok düşkün olduğunuz için evden çıkmak istemiyorsunuzdur…
- Olumsuz çevresel faktörler: Yukarıdaki sebepler uzun vadede dışarı çıkmak istememenin nedenleri olabilir, ancak bazen anlık olarak gelişen durumlar da dışarı çıkma isteğini bastırabilir. Hava durumu, trafik, gidilecek ortamın özellikleri, kalabalık mekanlar gibi nedenler olabilir. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan bireyler için bu sebepler zaman zaman geçerli olabilir.
Dışarı çıkmama isteği ile başa çıkmanın yolları
Dışarı çıkmak istememenizin illaki tek bir sebebi olmasına gerek yok, belki de yukarıda bahsi geçen nedenlerden birkaç tanesi zaman zaman sizin hayatınız için geçerli olabilir. Önemli olan bu isteksizliğin sürekli mi yoksa kısa süreli mi olduğunu fark etmeniz ve ona göre yapabileceğiniz değişikliklere odaklanmanızdır.
1. Kendinizi anlayın
İlk adım, kendi duygusal ve zihinsel durumunuzu anlamaktır. Dışarı çıkmama isteğinizin altında yatan nedenleri tanımlamak, bu hissi aşmanın anahtarı olabilir. Dışarı çıkmama isteği pek çok insanın deneyimlediği bir durum olabilir, yalnız olmadığınızı fark edin. Kendine ne kadar nazik davranırsanız, o kadar kolay aşabilirsiniz.
2. Küçük adımlarla başlayın
Dışarı çıkmamaya direnmenin zor olduğu durumlarda, küçük adımlarla başlamak faydalı olabilir. Örneğin, yakın bir arkadaşınızla sadece kısa bir yürüyüşe çıkmak veya küçük bir kafede sevdiğiniz kahveden içmek iyi bir başlangıca dönüşebilir. Bu küçük adımlar, dışarı çıkmayı sizin için daha az korkutucu hale getirebilir.
3. Doğanın enerjisinden faydalanın
Dışarı çıkmak, sadece diğer insanlarla buluşmak veya bir mekana gitmekle ilgili değil. Doğa ile baş başa olmayı veya sevdiklerinizle doğada zaman geçirmeyi de tercih edebilirsiniz. Doğa, en güçlü iyileştiricilerden biridir. Parklarda yürüyüşe çıkarak, ormanın içinde dolaşarak veya deniz kenarında vakit geçirerek dışarı çıkma isteğinizi artırabilirsiniz.
4. Çevrenizi değiştirin
Eğer çevrenizdeki toksik insanlardan dolayı dışarı çıkmak istemiyorsanız, arkadaşlarınızı gözden geçirmenin zamanı çoktan gelmiş olabilir. Size iyi gelmeyen insanlarla dışarıda zaman geçirmek yerine gerçekten sevdiğiniz, sevildiğinizi hissettiğiniz, kendinizi oraya aitmiş gibi düşündüğünüz yerlerde, doğru insanlarla zaman geçirmeye başlayın.
5. Kendi hızınızda ilerleyin
Herkesin zamanlaması farklıdır. Kimileri hemen dışarı çıkmak isteyebilirken, kimileri için daha fazla zaman ve alıştırma gerekebilir. Kendi hızınızı tanımak ve kendinize sabır göstermeniz çok önemli!
6. Destek alın
Ailenizden, arkadaşlarınızdan veya bir uzmandan destek almak, dışarı çıkmak istememenizle baş etme konusunda size yardımcı olabilir. Sosyal, duygusal ve psikolojik destek, birlikte adım atmak, durumu daha kolay düzeltilebilir hale getirebilir.
Sonuç olarak, dışarı çıkmamama isteği birçok insanın yaşadığı bir durumdur. Ancak iç dünyanızı keşfederek, altında yatan nedenlerine odaklanarak ve kendinizi yeniliklere açarak üstesinden gelebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Mutlu olmak için sosyal ilişkilerini besle