Neden Arkadaşım Yok?
Çocukken kolay arkadaş edinmenize rağmen yetişkin olduğunuzda arkadaşlarınızın azaldığını fark etmiş olabilirsiniz. Yetişkinlikte arkadaşlarınızın azalmasının yanı sıra yeni arkadaşlar edinmekte zorluk çekmeye başlamış olabilirsiniz. Hatta hiç arkadaşınız yokmuş gibi hissediyor da olabilirsiniz.
Sağlıklı arkadaşlıklar, fiziksel ve zihinsel sağlık açısından faydalıdır. İnsanların gelişmek için az da olsa insanlarla temasta olmasına ihtiyacı vardır. Bu nedenle kişinin kendini izole etmesi, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesini engelleyebilir. Bununla birlikte insanlardan tamamen izole olmamışsanız ve arkadaşlarınızın olmaması sizi rahatsız etmiyorsa kendi arkadaşlığınızdan da zevk alabilirsiniz. Yani yalnız olmanız, ortada mutlaka düzeltmeniz gereken bir sorun olduğu anlamına gelmemektedir.
Arkadaşınız olmamasında ve kendi arkadaşlığınızdan zevk almanızda bir sorun olmasa da neden arkadaşınız olmadığını merak ediyor ve bu konuda bir şeyler yapmak istiyorsanız, bu yazıda neler yapabileceğinizi okuyabilirsiniz.
Neden Hiç Arkadaşım Yok?
Çok fazla arkadaşınız olmamasının ya da hiç arkadaşınızın olmamasının pek çok nedeni olabilir. Araştırmalar, pek çok yetişkinin çok az arkadaşı olduğunu ya da hiç arkadaşı olmadığını göstermektedir. Az sayıda arkadaşınız varsa veya hiç arkadaşınız yoksa bunun nedenleri arasında şunlar bulunabilir:
- Utangaçsınız. Bazı insanlar için diğerleriyle muhabbet başlatmak kolay olmayabilir. Bu durumda sosyal etkinliklerden kaçınmanız ve yeni insanlar tanımak için dışarı çıkmak yerine evde kalmanız, arkadaş edinememenize yol açabilir.
- Sosyal anksiyeteniz var. Sosyal anksiyete, sosyal ortamlarda hissedilen yoğun korkuyu ifade etmektedir. Sosyal anksiyete, kişinin sosyal ortamlarda donup kalmasına neden olabilir ve yeni insanlarla tanışmasını engelleyebilir.
- Sık taşınıyorsunuz. Sık sık taşınmanız gerekmişse yeni arkadaşlar edinmeniz veya var olan arkadaşlıklarınızı korumanız zor olabilir. Bir yerde arkadaşlıklar kurmuşken başka bir yere taşınınca her şeye baştan başlamak zor geliyor olabilir.
- Yalnızlığı seviyorsunuz. Özellikle içe dönük insanlar kendi başlarına kalmayı tercih edebilir. Bu nedenle arkadaşlarınız olmasını istemenize rağmen kendi kendinize zaman geçirmekten daha fazla zevk alıyor olabilirsiniz.
- Uzun süreli bir ilişkiniz olduğu için tüm zamanınızı partnerinizle geçiriyorsunuz. Partnerinizle iyi anlaşıyor ve sosyal etkinliklerinizi onunla gerçekleştiriyorsanız, başkalarının arkadaşlığına ihtiyaç duymadığınız için arkadaş edinmiyor olabilirsiniz.
- Arkadaşlıklarınız yalnızca yüzeysel bir seviyede kalıyor. Çok fazla insan tanımanıza rağmen kimsenin size yakın olmasına izin vermiyor olabilirsiniz.
- Arkadaşlıklarınızı önceliğiniz haline getirmiyorsunuz. Bir zamanlar arkadaşlarınız veya dostlarınız olmasına rağmen onlarla olan temasınızı sürdürmediğiniz için zamanla onlardan kopuyor olabilirsiniz.
- Arkadaş edinmek için çok çabalıyorsunuz. Arkadaş edinmek için kendi üzerinize kurduğunuz baskı, insanların sizi ısrarcı görmesine yol açıyor olabilir.
- Hayatınız yeterince meşgul. İşiniz, evdeki sorumluluklarınız veya okulunuz nedeniyle çok meşgul olduğunuz için arkadaşlıklarınıza yeteri kadar zaman ayıramıyor olabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Gençler Neden Karamsardır?
Nasıl Arkadaş Edinilir?
Yetişkinlik döneminde arkadaş edinmek için pozitif olmak ve gerekli adımları atmak önemlidir. Hiçbir zaman arkadaşınız olmayacağını düşünüyorsanız, sonuç muhtemelen düşündüğünüz gibi olacak ve hiç arkadaşınız olmayacaktır. Sosyal yaşantınızı şansa bırakmanız halinde gözle görülür değişimler elde etmeniz zor olacaktır.
Arkadaş edinmek için dikkat etmeniz gereken noktalara aşağıda göz atabilirsiniz.
İhtimallere açık olun
Arkadaş edinme süreci üzerinde çok fazla düşünmeyin. Reddedilmek üzerine endişelenmek veya eğlenceli olmadığınız üzerine kafa yormak yerine içinizdeki çocuğa izin verin. Yeni insanlarla tanışmaya ve yeni deneyimler yaşamaya açık olun. Gelecekteki arkadaşlarınızın sizinle aynı cinsiyette, yaşta veya aynı etnik kökenden olması gerektiğini varsaymayın ve tüm seçenekleri değerlendirin.
Potansiyel arkadaşlarınız için liste oluşturun
Neredeyse her insanın hayatında yakından tanımak istediği birkaç kişi vardır. Ara sıra görüşmek istediğiniz kişiler varsa bunların listesini yapın. Arkadaş edinmenin çaba isteyen bir süreç olduğunu unutmayın ve aksiyona geçin. Listenizi oluşturduktan sonra yazdığınız kişileri kahve içmeye davet ederek neler olabileceğini görün.
Davetleri kabul edin
Yorgun ve meşgul olsanız bile bir davet aldığınızda bunu kabul etmeyi düşünün. Sosyal anksiyeteniz varsa davette bulunan kişinin sizi halihazırda tanımak istediğini göz önünde bulundurun. Karşınızdaki insanı çok iyi tanımıyorsanız, daveti kabul ederek yeni fırsatlara kapı açabilir ve arkadaş edinme şansınızı değerlendirebilirsiniz.
Yeni şeyler deneyin
Arkadaş edinmek istiyorsanız, yeni şeyler denemeye açık olmalısınız. Yeni şeyler denediğinizde yaptığınız aktiviteden zevk almanın yanı sıra yeni arkadaşlar edinebilirsiniz. Örneğin, resim kursuna yazılabilir veya spor salonuna gitmeye başlayabilirsiniz. Konfor alanınızdan çıkmak için adım atmanız zor olabilir, ancak bunu başardığınızda yeni arkadaşlar edinebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Neden Bilinmeyenden Korkuyoruz?
Sosyal medya hesaplarınızı kullanın
Sosyal medyanın amacı insanların birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlamaktır. Bu nedenle lise veya üniversite yıllarındaki arkadaşlarınızı bir süredir görmediyseniz, sosyal medya aracılığı ile iletişime geçebilirsiniz. Sosyal medyayı aynı zamanda buluşmalar için de kullanabilirsiniz. Örneğin, düzenlemek istediğiniz bir etkinlik varsa bunu sosyal medyada paylaşabilir ve kimlerin bu etkinlikle ilgilendiğini görebilirsiniz.
İş arkadaşlarınızla iletişime geçin
Pek çok insan, günün büyük bir kısmını iş arkadaşlarıyla geçirir. İş arkadaşlarınızla profesyonel bir ortamda bulunuyor olsanız dahi birbirinizi daha yakından tanımanız, arkadaş olmanıza fırsat verebilir. Örneğin, arkadaşınızı iş çıkışı akşam yemeğine davet edebilir veya birlikte bir etkinlik organize etmeyi düşünebilirsiniz.
Sosyal kulüplere katılın
Kitap okumayı seviyorsanız, kitap kulübüne katılarak yeni insanlarla tanışabilirsiniz. Hatta kitapları ayrıntılı bir şekilde tartışarak birbirinizi daha yakından tanıyabilirsiniz. Hatta kitap kulübünden arkadaş edinmeseniz dahi insanlarla her ay bir araya gelerek sosyalleşebilirsiniz. Kitap kulübüne katılmakla ilgilenmiyorsanız, ilgi alanlarınızı gözden geçirerek nasıl bir etkinliğe katılmak istediğinize bakabilirsiniz.
Gönüllü etkinliklere katılın
Gönüllü etkinlikler, zamanınızı ve enerjinizi harcamanızın harika bir yoludur. Düzenli olarak gönüllü etkinliklere katıldığınızda sizinle aynı amaca sahip insanlarla bir araya gelebilirsiniz. Bir araya geldiğiniz insanlara nelerle ilgilendiklerini sorabilir ve arkadaş olabileceğiniz kişileri değerlendirebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Kardeşler Neden Bağları Koparır?