”Nasıl yaşamalıyız?” sorusuna iki yönlü cevap arayan bir kitap: “Psikolog ve Filozof”

Psikolog ve Filozof, filozof Julian Baggini ve psikolog Antonia Macaro’nun “nasıl yaşamalıyız?” sorusuna, dünyevi dertlerimizi başlık başlık tartışarak cevap aradıkları bir “yaşam rehberi”. Felsefe, psikoloji ve psikoterapiye biraz olsun ilginiz varsa ve öğretilerinin günlük hayatta nasıl iş göreceğini merak ediyorsanız, “Psikolog ve Filozof” kitabı sizi kesinlikle yakalayacak.

Psikolog ve Filozof”, felsefi ve psikolojik fikir tartışmalarını pratik bir şekilde derleyerek, hemen hemen hepimizin yaşadığı temel sorun başlıklarını ele alan bir kitap. En sevdiğimiz bölümlerden örnekler vererek kitabın tadını tarif etmeye çalışalım: “Olabileceğinizin en iyisi olmak” bölümünde mükemmeliyetçiliği, “mutluluk meselesi” bölümünde bizi mutlu eden şeylerin aslında neler olduğunu, “Ölmeden önce ne yapmalısınız?” bölümünde şu içinden bir türlü çıkamadığımız mümkünce çok şey yapma yarışını masaya yatırıyoruz. Kişisel gelişim klişelerinin kendini sevme yaptırımı, karar verirken sezgilerimize neden ve ne kadar güvenmemiz gerektiği, kendimizi hangi konularda kandırma eğiliminde olduğumuz, “sorumluluk” derken aslında neden bahsettiğimiz, iyimserliğin mi kötümserliğin mi daha faydalı olduğu gibi tartışmalar, cümlelerinin altını en çok çizeceğiniz konular arasında.

psikolog ve filozof

Kierkegaard, Seneca, Daniel Kahneman gibi birçok önemli ismin gündelik hayat üzerine düşüncelerini derli toplu bir şekilde analiz eden kitabımızın hemen her sayfasında Aristotales’e bir saygı duruşu olduğunu meraklısı için ayrıca not düşelim. Psikolog ve Filozof, “ben bu işlerden pek anlamam” deseniz bile sizi zerre zorlamayacak bir kitap; Woody Allen’dan tutun da, Frank Sinatra’ya; hatta hatta Homer Simpson’a kadar herkesi “düşünür” sıfatıyla ele alabilecek kadar samimi ve mütevazi.

Kitabın arka kapağında geçen “Okuduktan sonra aynı insan olmayacaksınız” cümlesinin Psikolog ve Filozof için fazla iddialı olduğunu itiraf ediyoruz. Kitabın öyle bir etki uyandırmadığını; ancak sık sık “evet ya, olabilir” dedirten bir sohbet kıvamında su gibi aktığını söyleyebiliriz. Her konu için, “Psikolog” ve “Filozof” şeklinde, iki ayrı bakış başlığı atan yapısı sayesinde, hem iki yaklaşım arasındaki farkı daha iyi kavrıyor; hem de psikolojiye mi felsefeye mi daha yakın durduğunuzu keşfediyorsunuz. Hayatı nasıl yaşamamız gerektiği konusunda düşünmeyi sevenlerdenseniz bekleriz.

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız. 

 

Gökçe Devecioğlu
Gökçe Devecioğlu, Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Yönetmen. Uplifer. Yogaya, müziğe, güneşe, pozitif enerjiye ve değişime inanıyor. Kişisel gelişim kitaplarına bayılıyor. ... Devam