Pek çok kavga bir tarafın haklı olduğunu söylemesi ve karşı tarafa bunu kabul ettirmeye çalışmasıyla gerçekleşir. Tartışmaların ve kavgaların çoğu küçük ve aptalca bir sebeple başlayıp anlamsız olsa da işler çığırından çıkıp çözülmeyecek hale gelebilir.
Tartışmak, kötü bir şey olmasa da tartışmanın kavgaya dönüşüp giderek büyümesi ilişkilere zarar verebilir. Bu nedenle ister partnerinizle isterseniz başka kişilerle tartışırken kavga işaretlerini tanımalı ve gerektiğinde tartışmayı bırakmalısınız. Kavganın size herhangi bir faydası olup olmayacağını düşünmeli ve buna göre hareket etmelisiniz.
Kavga ederken neler yapıp neler yapmamanız gerektiğini ve ilişkilerde sağlıklı bir şekilde tartışmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu yazıda okuyabilirsiniz.
Çatışmalardan Kaçınmak Mümkün Mü?
Partnerinizle veya başka insanlarla tartışırken karşı tarafı sizinle aynı fikirde olması için ikna etmeye çalışıyorsanız, tartışmayı bırakmanızın zamanı gelmiş demektir. Tartışmadan veya kavgadan fayda sağlayabileceğiniz bir şey olmadığını görüyorsanız, ne kadar kızgın olduğunuza bakmaksızın konuşmayı sonlandırmalısınız.
Sürekli olarak kendinizi tekrarladığınız kavgalar varsa bunlar üzerinde düşünmelisiniz. Özellikle iş ortamında herhangi bir konuyu bir kez ve mümkün olan en iyi şekilde dile getirmeli, kendinizi tekrarlamaktan kaçınmalısınız. Aksi halde sorun olarak gördüğünüz şeyi çözüme kavuşturmanız oldukça zor olacaktır.
Kavga ederken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta, karşınızdaki insanın sizi kızdırmak için özellikle söylediği şeylere tepki vermemek olacaktır. Tartıştığınız kişi, sizi sinirlendireceğini bildiği şeyler söylüyorsa bunu fark edin ve öfkeye kapılmamaya çalışın.
Tüm tartışmalarda ve kavgalarda elde edilecek en iyi sonucun bunların bitmesi olduğunu unutmayın. Bu nedenle sorununuzu kavga sırasında çözebileceğinize dair beklentilere kapılmayın. Sorunun çözümü belki de kavgadan birkaç hafta sonra bulunacaktır. Belki de hiçbir zaman çözüm bulmanız mümkün olmayacaktır. Bu nedenle önemli olanın kavganın çözüme kavuşturulması değil, nasıl durdurulması olduğunu unutmayın.
İlişkilerde Sağlıklı Tartışma Nasıl Olmalı?
İlişkiler söz konusu olduğunda tartışma yaşanması kaçınılmazdır. Hatta hiçbir konuda tartışmayan veya kavga etmeyen çiftler genelde ilişkilerini kavga edecek kadar dahi umursamayan çiftlerdir. Ancak sık sık ve şiddetli bir şekilde gerçekleşen kavgalar da ilişkinin sağlıksız olduğunu ve sürdürülebilir olmadığını göstermektedir. Bu nedenle çiftler arasındaki tartışmaların yapıcı olması önemlidir.
Yapıcı tartışmalar, partnerlerin birbirleriyle yakınlaşmalarına yardımcı olur. Kısa vadede öfkeye yol açan tartışmalar, uzun vadede ilişkiye fayda sağlayan dürüst konuşmalara yol açtığı için ilişkinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Ancak partnerinizle olan tartışmalarınızı ilişkinize fayda sağlayacak bir şekilde çözmek için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir.
Partnerinizle yaşayacağınız bir sonraki kavganızda aşağıdaki noktaları aklınızda bulundurarak aranızdaki ilişkinin uzun vadede daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz:
1. Kavga etme nedenlerinizi belirleyin
Çiftlerin çoğu aynı kavgayı, neredeyse her defasında aynı şekilde tekrar tekrar yaşarlar. Örneğin, partnerlerden birinin günün belli bir saatinde gününün nasıl geçtiğiyle ilgili konuşmak istemesi ancak diğer partnerin işten geldikten sonra bir süre kafa dinlemeye ihtiyaç duyması kavga sebebi olabilir. Bu durumda partnerlerden biri diğerini umursamazlıkla suçlarken diğeri ise partnerini saldırgan bulduğu için kavga edebilir. Çiftler, tekrar tekrar aynı kavgayı etmek yerine uzlaşmanın yollarını aramalıdır. Bunun için kavga etmeye başladığınızda bunu fark etmeli ve sorunu aşmak için bir orta yol düşünmelisiniz. Orta yolu bulduğunuzda tekrarlanan kavgalarınızı mantıklı bir şekilde çözebilirsiniz.
2. Kavga etmek için zaman ayırın
İlişkilerde her iki taraf birbirine ne kadar açık olursa olsun, kavga etmek kaçınılmazdır. Bu nedenle sorunlarınızı konuşmak ve tartışmaya özel olarak zaman ayırmanız önemlidir. Anlaşmazlıkları çözmek için zaman ayırmak, her iki partner açısından da faydalıdır. Tartışmanın zamanı planlandığı zaman partnerler, duygularını daha sakin ve daha rasyonel bir şekilde iletmenin yollarını önceden düşünebilir. Tartışmalarda söylenen çoğu şey öfkenin verdiği hararetle ağızdan çıksa da kelimeleri unutmak kolay değildir. Bu nedenle tartışmak istediğiniz bir konu varsa bunu o an tartışmak yerine partnerinizle konuşarak başka bir zaman tartışın.
3. Gerektiğinde kavgaya ara verin
Kavga sırasında sizin ya da partnerinizin araya ihtiyacı olursa kavgaya devam etmeye çalışmak yerine ara verebilirsiniz. Çünkü tartışma sırasında partnerlerden biri veya her ikisi “savaş-kaç-don” tepkisi verebilir. Savaş-kaç tepkisi, stres hormonunun harekete geçmesiyle meydana gelip kişiye enerji verirken don tepkisi ise kişinin kavgaya olan ilgisinin kaybolmasına neden olmaktadır. Partnerler “savaş-kaç-don” modundayken kavga daha büyük boyutlara ulaşabilir. Partnerinize gerçekten kızdıysanız, partneriniz sorunu çözmeye uğraşıyor olsa dahi sanki sizi dinlemiyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bu nedenle “Sakinleşmek için 10 dakikaya ihtiyacım” var gibi bir cümle kurup kavgaya ara vermek isteyebilirsiniz. Bu sayede tartışmaya geri döndüğünüzde gerçek bir ilerleme kaydedebilirsiniz.
4. Şikayet etmek yerine istediklerinizi belirtin
Kavgalar genelde karşı tarafı suçlayarak başlar. Örneğin, partnerinizden evi temizlemesini istemek yerine temizlik yapmadığı için onu suçlamanız, kavga etme nedeni olabilir. Ancak aslında partnerinizi bir şeyi yapmadığı için suçlamak yerine ondan basitçe bunu yapmasını istemeniz daha kolaydır. Bu sayede partnerinizi küçümseyici ifadeler kullanmamış olacağınız gibi partnerinizin istediğiniz şeyi yapma ihtimali de daha fazla olacaktır.
5. Partnerinizden açıklama isteyin
Partnerinizle aranızda bir sorun olduğunda bunun çözümü için partnerinizi sözünü kesmeden dinleyin. Ardından aklınıza takılan şeyler olursa açıklama isteyin. Partneriniz konuşurken onunla göz teması kurduğunuzdan ve vücudunuzun ona dönük olduğundan emin olun. Bu sayede ileride daha büyük kavgalar yaşamanızın önüne geçebilirsiniz.
6. Sevgi dolu bir ortam yaratın
Tartışmaları ve kavgaları iyi bir şekilde yönetmek için ilişkilerde sevgi dolu bir ortam önemlidir. Bu nedenle ilişki içerisinde partnerinize onun için neyi daha iyi yapabileceğinizi sorun. Her iki tarafın da anlayışlı olduğu ve sevildiğini hissettiği bir ilişkide partnerler tartışmaya daha nezaketli bir şekilde yaklaşabilir. Bu sayede partnerler enerjisini tartışmayı kazanmaya harcamak yerine çözüm aramaya harcayabilir.
7. Partnerinizden özür dilemesini bilin
Kavga sonucunda partnerinizi incittiyseniz, özür dilemesini bilmelisiniz. Ancak özrünüzü nasıl dileyeceğinizi, partnerinizin ihtiyacına göre belirlemelisiniz. Örneğin, bazı insanlar özür için büyük jestler isterken bazılar ise samimi ve dürüst açıklamalar bekler. Önemli olan partnerinizin nasıl bir özür beklediğini anlamanız ve onun gönlünü almak için gerekli adımları atmanızdır.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı iletişim nedir: İletişimin 4 boyutu ve etkili iletişim stratejileri