Topluluk önünde konuşma yapmak, neredeyse her alanda ihtiyaç duyulan mesleki becerilerden bir tanesidir. Ancak aynı zamanda insanların en korktukları şeylerin başında gelmektedir. Bununla birlikte yeteri kadar pratik yapan ve gerekli noktalara dikkat eden herkes iyi bir konuşmacı olabilir.
Konuşma yapacağınız yer ister sektörel bir etkinlik ister potansiyel yatırımcıların olduğu bir ortam isterseniz de müşterilerin olduğu bir yer olsun, etkili ve ikna edici bir şekilde konuşabilmek büyük bir fark yaratır. Topluluk önünde konuşma konusunda ne kadar iyi olursanız, hem işletmeniz hem de kendiniz için o kadar fazla değer üretebilirsiniz.
Konuşma yapacağınız toplulukla nasıl etkili bir şekilde etkileşim kurabileceğinizi, vücut dilinizde dikkat etmeniz gereken şeyleri ve harika bir konuşmacı olmak için dikkat etmeniz gereken diğer püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.
Harika Bir Konuşmacı Olmak için Yapılması Gerekenler
Topluluk önünde konuşma yapmanın düşüncesi dahi kimi insanlarda korkuya neden olabilmektedir. Ancak konuşmayla ilgili hissedilen korkuyla ve kaygıyla baş etmenin çeşitli yolları bulunmaktadır. Harika bir konuşmacı olmak için hangi teknikleri uygulayabileceğinize ve ihtiyacınız olan tüm ipuçlarına aşağıda göz atabilirsiniz.
1. Hazırlanın ve pratik yapın
Tüm insanlar kalp çarpıntısı ve el titremesi gibi fizyolojik tepkiler yaşayabilirler. Yaşadığınız bu tepkilerin performansınızın kötü olmasıyla ilişkili olmadığını unutmayın. Gergin olmak bazen iyidir ve terlemenize neden olan adrenalin aynı zamanda daha tetikte olmanızı sağlayarak daha iyi performans göstermenize yardımcı olabilir. Konuşma yaparken kaygınızı ve gerginliğinizi azaltmak için konuşmadan önce iyi bir şekilde hazırlanmalısınız. Notlarınızın üzerinden birkaç kez geçmek için zaman ayırmalı ve bol bol pratik yapmalısınız. Ayrıca kendinizi videoya çekerek veya bir arkadaşınızın önünde pratik yaparak performansınızda düzeltilmesi gereken yerler varsa bunlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
2. Geri dönüşleri kendi lehinize kullanın
Pratik yaparken veya konuşma yaptıktan sonra geri dönüşler isteyin. Yapıcı eleştiriler, gelecekteki sunumlarınızı daha iyi hale getirmenize yardımcı olabilir. Örneğin, arkadaşlarınız konuşma sırasında çok fazla “eee…” dediğinizi söylüyorsa onların bu söylediklerini olumsuz olarak algılamayın. Bunun yerine arkadaşlarınıza teşekkür edin ve gelecek konuşmalarınızda performansınızı iyileştirmek adına neler yapabileceğinizi düşünün.
3. Hedef kitlenizi iyi tanıyın
Hedef kitlenizin kim olduğunu bildiğinizde kendinizi daha rahat hissetme ihtimaliniz daha yüksek olacaktır. Bu sayede konuşmanızda vereceğiniz mesajı doğru bir şekilde hazırlayabilir hatta gerilimi azaltmak için mizah kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikle konuşma yapacağınız konuyu dinleyicilerinizin ne ölçüde anlayacaklarını değerlendirin. Bunu yaptığınızda konuya dair vermeniz gereken bilgiler varsa bunları belirleyebilir ve konuşmanın profesyonel mi yoksa gündelik mi olacağına karar verebilirsiniz. Konuşma yaparken ise hedef kitlenizin verdiği tepkilerin farkında olmalı ve onlarla bağlantı kurabilmek için tepkilerinizi ayarlamalısınız.
4. Hikaye anlatıcısı olun
Kişisel hikayeler, konuşmanızı geliştirmenize yardımcı olur. Örneğin, çocukluğunuzdan ya da kişisel deneyimlerinizden kısa anekdotlar sunmanız, izleyicilerle bağlantı kurmanızı ve duyduğunuz tutkuyu onlara yansıtmanızı sağlar. Ancak konuşmanıza kattığınız bu kişisel dokunuşların konunuzla doğrudan bağlantısı olduğundan emin olmalısınız.
İlginizi çekebilir: Daha iyi bir dinleme becerisi kazanmak için uygulayabileceğiniz 5 egzersiz
5. Göz teması kurun
Göz teması kurmak, kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir. İzleyicilerle göz teması kurduğunuzda söylediklerinizi anlayıp anlamadıklarını veya daha fazla açıklamaya gerek olup olmadığını anlayabilirsiniz. Etkili iletişimin büyük bir kısmı beden diline dayandığı için bakışlarınızı gezdirmeniz, izleyicilerin kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olabilir ve bu da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
6. Konuşmanız sırasında notlarınızı kullanın
Harika bir konuşmacı, konuşmasını ezberlemez veya kağıttan okumaz. Ancak taslaklar, işaret kağıtları ya da başka notlar kullanır. Bunları kullanarak önemli noktaları hatırlayabilir ve konuşmanızı düzenli tutabilirsiniz. Notlarınıza yalnızca en önemli bilgileri ve tarihler ile sayılar gibi gerçekleri eklemelisiniz. Bu sayede konuşurken önemli noktaları hatırlamak adına notlarınıza göz atabilirsiniz. Notlarınıza bakmadığınızda ise bakışlarınızı hedef kitleniz üzerinde tutmalısınız.
7. Ses ya da görsel kullanın
Ses ya da görsel gibi yardımcılar, izleyicilerinizin söylediklerinize daha fazla odaklanmalarına yardımcı olabilir. Sunumunuza dahil edeceğiniz materyalleri seçerken konuşmanızı geliştirecek şeyler seçin. Sonrasında bunları konuşmanızın stratejik noktalarında kullanın. Örneğin, yeni bir ürün ya da kampanya ile ilgili sunum yapıyorsanız, dinleyicilerin sunumun bağlamını anlaması için konuşmanın başında şirketin geçmişiyle bağlantılı bir video kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Büyüleyici konuşabilmenin 5 altın kuralı
8. Konuşmayı güçlü bir sonla bitirin
Uzmanlara göre konuşmacıların, ilk 30 saniyede dinleyicilerin dikkatini çekmeleri önemli olsa da konuşmanın sonu da en az başı kadar önemlidir. Konuşmanızı güçlü bir sonla bitirmek istiyorsanız, sunumunuzu örnekleyen bir alıntı yapabilir, bu konunun sizin için neden önemli olduğunu gösteren kişisel bir hikaye anlatabilir veya konuşmanızın önemli kısımlarını özetleyebilirsiniz. Sunumu bitirdikten sonra izleyicilere zaman ayırdıkları için teşekkür etmeyi unutmamalısınız. Zamanınız varsa soru alabilir ve bunları o an yanıtlayabileceğiniz gibi izleyicilerin sizinle sonradan iletişime geçmelerini sağlayabilirsiniz.
Topluluk önünde konuşma yapmak üzereyken uymanız gereken tüm tavsiyeleri o an aklınıza getirmeniz ve uygulamanız zor olabilir. Bu nedenle konuşmanızın veya sunumunuzun daha iyi olması için aklınızdaki tüm karışıklığı bir kenara bırakarak aşağıda yer alan üç temel noktaya dikkat edebilirsiniz.
9. Yetkinin sizde olduğunu gösterin
Konuşmacının sahnede otorite sahibi olması önemlidir. Topluluk önünde konuşmak, liderlik yapmayı gerektirir. Bu nedenle konuşurken otoritenizin zayıflamaması için dikkatli olmalısınız. Konuşmaya özür dileyerek başlamak ya da gerginliğinizin sizi ele geçirmesine izin vermek gibi kötü alışkanlıklar, izleyicilerin kafasında soru işaretleri oluşmasına neden olabilir. Bu da izleyicilerin konuşmanızı dinlemeyi bırakıp sizin için endişelenmesine yol açabilir.
10. Kendiniz olun
Konuşma yaparken başkalarını taklit etmek yerine kendinizin en iyi versiyonu olun. İzleyicileriniz, gerçek sizi izlemekten hoşlanacaktır. İyi bir konuşmacı olmak için çeşitli hilelere başvurmanız gerektiği fikrinden uzaklaşın. İnsanlar sizinle ilgili nelerden hoşlanıyor? İnsanları kendinize çeken özellikleriniz neler? Zayıf yönlerinize odaklanmak yerine güçlü yönlerinize odaklanın. Örneğin, şakacı bir mizacınız yoksa konuşmanız sırasında şaka yapmak zorunda hissetmeyin.
11. İzleyicilerin tepkilerine dikkat edin
İzleyicileriniz, konuşmanızı zamanında yapmanızı, onların ne hissettiklerini bilmenizi ve sizi dinlemenin zaman ayırmaya değmesini ister. Herkesi her zaman memnun etmeniz mümkün olmasa da izleyicilerinizin neye ihtiyaç duydukları üzerine düşünün. İzleyicilerin pasif olmadığını, ya aktif olarak sizi dinlediklerini veya kapalı olduklarını unutmayın. İzleyicilerin sizi dinlemediklerini hissederseniz, konuşmanızı insanların ilgisini çekecek bir sohbete dönüştürün. İzleyiciler, sahnede iyi vakit geçiren bir konuşmacıya olumlu tepkiler verirler.
İlginizi çekebilir: Dünyaca ünlü oyuncu Alan Alda’dan iyi bir konuşmacı olmanın 3 temel kuralı