Eğer muzun karbonhidratlar bakımından yüksek olduğuna dair bir şeyler duyduysanız, onu yemenin sağlıklı olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Muz temel olarak kompleks karbonhidratlardan oluşur ve buna dirençli nişastalar da dahildir. Yani sindirim sağlığına faydalar sağlar. Muzda bulunan vitaminler ve potasyum da tansiyon ve genel sağlık için iyidir.
Muzun Besin Değeri Nedir?
Orta boy bir muz 118 gram kadar tutar ve bu miktarı 105 kalori, 27 gram karbonhidrat, 14.4 gram şeker, 1.3 gram proteine sahiptir. Muz iyi bir potasyum kaynağı olarak bilinir ve bir porsiyonunda 422 mg potasyum vardır.
- Kalorileri: 105 kcal
- Yağ: 0.4 g
- Sodyum: 1.2 mg
- Karbonhidratlar: 27 g
- Lifler: 3.1 g
- Şekerler: 14.4 g
- Proteinler: 1.3 g
- Potasyum: 422 mg
- C vitamini: 10.3 mg
- Magnezyum: 31.9 mg
Karbonhidratlar
Muz temel olarak karbonhidrattan oluşur ve orta boy bir muzda 27 gram kadar karbonhidrat vardır. Buna 3 gram lif ve 14 gramdan fazla doğal şeker dahildir.
Muz olgunlaştıkça içindeki dirençli nişastalar şekere dönüşürler. Yani üzerinde esmer lekeler olan sarı bir muzda yeşil muzdan daha fazla şeker ve daha az lif vardır. Muzun glisemik endeksi 48-54 arasındadır.
Yağlar
Muz yağ bakımından zayıftır ve orta boy bir muzda yarım gramdan az yağ vardır.
Proteinler
Muzda protein düzeyi de düşüktür ve bir muzda 1.5 gramdan az protein vardır.
Vitamin ve Mineraller
Muz potasyum içeriği ile bilinir ve orta boy bir muzda 422 mg potasyum vardır. Bu da günlük potasyum ihtiyacının %9’una denk gelir. Potasyuma ek olarak C vitamini, folat, magnezyum ve koline de sahiptir.
Muzun Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Şeker Hastalığını Kontrol Altına Almaya Yardımcı Olabilir
Yeşil muzda dirençli nişasta fazladır ve bu nişastalar sindirim sırasında lif gibi davranırlar. Sağlığa faydalarından dolayı yeşil muz genelde un haline getirilir ve gıda ürünlerinde kullanılır.
Çeşitli çalışmalara göre yeşil muz unu insülin hassasiyetini arttırmaya, kilo vermeyi hızlandırmaya, diyabet ile bağlantılı bazı karaciğer ve böbrek problemlerini iyileştirmeye yardımcı oluyor.
Tuvalet Düzenini Sağlar
Muz iyi bir prebiyotik kaynağıdır. Bu fermente olabilir lifler iyi bakterileri beslemeye yardımcı olurlar. Prebiyotikler gıdaları sindirmemize yardımcı olan bakterilerin gelişimine yardımcı olarak sindirime destek sağlarlar. Muzu yoğurt gibi canlı bakteri kültürleri barındıran gıdalar ile birlikte tüketmek bağırsak sağlığını, sindirimi ve tuvalet düzenini olumlu etkiler.
Ayrıca yeşil muza dair yapılan bazı çalışmalarda, onun çocuklarda hem kabızlığa hem de ishale iyi gelebildiği görülüyor. Muz tüketmek sindirim sistemini düzene sokmanın iyi bir yolu haline gelebiliyor.
Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir
Muzun yüksek nişasta içeriğinden dolayı kötü bir ünü vardır ancak bu düşük kalorili gıda, kilo verme hedeflerinize yardımcı olabilecek doyurucu liflere sahiptir. Her 100 kalorisi için 3 gram lif barındırır ve aşırıya kaçmadan doymayı sağlar.
Çalışmalara göre lif alımında artışın kalorilerde azalma ve kilo verme ile bağlantısı vardır. Analizlere göre beslenmenize günlük olarak 14 gram lif eklemek, 4 ay içerisinde 2 kilo vermenize yardımcı olabilir. Muz kahvaltıda da tüketilebilir.
Tansiyonu Düşürebilir
Muz iyi bir potasyum kaynağıdır ve orta boy bir muzda günlük yetişkin ihtiyacının %9’u vardır. Potasyumun tansiyonu düşüren etkileri biliniyor.
Düzenli muz tüketimi, günlük potasyum ihtiyacınızı tamamlamanıza yardımcı olur, tansiyonu düşürür ve inme, böbrek hastalıkları gibi komplikasyonları önler.
Yaraların İyileşmesine Yardımcı Olabilir
Muz kabuğunun antioksidan ve anti-inflamatuvar etkileri halk tıbbı içerisinde yaraların iyileştirilmeleri için kullanılmasını sağlıyor. Muz kabuğunun iç kısmını sivrisinek ısırığına koyduğunuzda biraz rahatlama sağlayabiliyor.
Bu etkiler modern tıp tarafından onaylanmış değiller ancak onun C vitamini ve antioksidan içerikleri nedeniyle yaraların iyileşmesine yardımcı olabilmesi mümkün. Bir orta boy muz, günlük C vitamini ihtiyacınızın %11’ini sağlayabilir.