X

Mutluluk ve pozitif düşünceye açılan kapı: Meditasyon

Wisconsin Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre meditasyon yapmak beynin yapısını değiştiriyor ve bu sayede empati kurma ve bir olaya karşı farklı bakış açıları kazanma konusunda bir adım önde olmamızı sağlıyor. Pozitif düşünmek sağlığımıza nasıl iyi geliyorsa, meditasyon yapmak da kişisel gelişimimiz açısından o kadar önemli.

Pozitif düşünmenin sağlığımıza olan etkisi kadar, meditasyon yapmak da kişisel gelişimimize o kadar katkı sağlıyor.

Uzun yıllardır kendini meditasyona adamış olan psikolog Richard Davidson’a göre, meditasyon sonucunda beynimizdeki mutluluk ve pozitif düşünce bölgelerindeki aktivite artıyor. Bu sayede aynı spor yapmanın kasları geliştirmesi gibi, mental olarak egzersiz yapmak da beyin dalgalarımızı kalıcı olarak değiştiriyor.

Araştırmacılar meditasyona yeni başlayan kişilerin beyinlerini MR kullanarak inceleyince pozitif düşünce merkezi olan sol lobun aktivitesinin 8 sekiz hafta sonunda arttığını gözlemliyorlar.

Meditasyonun faydaları

Aynı zamanda Davidson’ın ekibi şefkat meditasyonu yapan insanların beyinlerindeki limbik (beyindeki duygu durumundan sorumlu bölge)  sistemin de uyarıldığını ve bunun sonucunda kişinin pozitif düşüncelere daha meyilli olduğunu keşfediyorlar. Uzun süredir meditasyon yapan uzman kişilerin beyin yapısı incelendiğinde ise limbik sistem aktivitesinin çok daha fazla olduğunu ve yapısının kalıcı olarak değiştiğini fark ediyorlar. Bu sayede uzun zaman meditasyon yapan insanların, şu anda meditasyon yapmıyorlarsa bile, olaylara karşı pozitif yaklaşma ve sorun çözme becerilerini kazandıklarını söyleyebiliriz.

İlgili yazı: Bugün meditasyon ile tanışmanız için 30 bilimsel sebep
Pozitif veya optimist bir insan olmanın sağlığımıza da pozitif bir etkisinin olduğu aşikar. Gözlemlerin sonuçlarına göre; optimist insanlar olaylara karşı daha çözüm odaklı ve umutlu bir biçimde yaklaşırken, kötümser insanların sürekli olarak sağlıklarını olumuz yönde etkileyen düşüncelere takılı kaldıkları biliniyor. Ayrıca ne yazık ki, kötümser insanların hipertansiyon, diyabet veya solunum rahatsızlıklarına daha kolay yakalanmaları muhtemel görünüyor. Pozitif insanların ise bağışıklık sistemleri daha kuvvetli olduğu için grip, soğuk algınlığı ve hatta felç gibi rahatsızlıklara daha dayanıklı oluyorlar. Ayrıca optimist insanların yaşam süreleri de genellikle daha uzun oluyor.

Zihinsel aktiviteyle bedensel sağlık arasında güçlü bir ilişki var

Sağlık ve Wellness Uzmanlarından Gordon Edlin ve Eric Golanty, zihin ve beden sağlığının biyolojik mekanizmasına bakıldığında zihinsel aktiviteler ile bedensel sağlık arasında kuvvetli bir ilişki görüldüğünü dile getiriyorlar. Eğlenceli vakit geçirmek, yaratıcılık ve huzurlu bir yaşantı sayesinde temiz bir zihne sahip olurken bedensel sağlığımızı korumak da mümkün.

Yapılan araştırmalara göre, zihinsel aktivitelerle bedensel sağlık arasında güçlü bir ilişki bulunuyor.

Beynimizdeki duygu ve düşünceden sorumlu merkez ilk olarak hormonal değişimler ve bağışıklık sistemi üzerinde etkili oluyor. Böylelikle psikolojik olaylar ile fizyolojik olayların birbiriyle olan ilişkisini açıklamak daha kolay bir hale geliyor. Günümüzde meditasyon sadece keşişlerin yaptığı bir şey olmaktan çıktı; zihinsel ve bedensel olarak arınıp sağlığa kavuşmak isteyen herkes artık meditasyon yapabiliyor. Kuvvetli bir vücut, farklı bir bakış açısı kazanmak ve zihninizi daha iyi tanımak istiyorsanız, bu kuvvetli aracı siz de kullanabilirsiniz.

Kaynak:

naturalnews.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale