Mutluluk neden toplumsal bir çaba gerektiriyor?
Mutluluğa dair bir çok araştırma yapılıyor. Örneğin artan gelirin mutluluğu arttırıp arttırmayacağı araştırılmış. Fakat Çin örneğinde görüldüğü üzere gelir artsa dahi yaşama dair duyulan bağlılık azalmış.
Araştırmaya göre mutluluk tek başına değil çevreyle beraber yaşanıyor. Başkalarıyla olan ilişkimiz hayatımızın eksenini oluşturuyor. Başkalarının içine en yakınlarımız, ailelerimiz ve toplum dediğimiz insanlar giriyor.
Mutluluğun tanımındaki değişimi Bhutan’ın seçilen ilk başbakanı şöyle özetliyor: “Biliyoruz ki başkaları acı çekerken, ebediyen mutlu olamayız. Başkalarıyla paylaşarak, doğayla uyum içinde yaşayarak ve doğuştan gelen bilgeliğimizi kullanarak mutlu oluruz.”
Günümüzde mutluluk bireysellik noktasında değil, hep beraber iyi olma, yaşama ekseninde yoğunlaşıyor.
İyi olmanın beş elementi
İyi olma hali sadece sağlıkla ilgili olan bir şey değil. Tom Rath ve Jim Harter, yaptıkları geniş çaplı bir araştırma sonucunda iyi olmak ve yaşamak için gerekli 5 noktayı şöyle açıklamış: Her gün yaptığımız şeyi sevmemiz, ilişkilerimizin kalitesi, yatırımlarımızın ve kazançlarımızın güvende olması, sağlık durumumuz, topluma katkıda bulunmamız sonucu hissettiğimiz gurur. Asıl önemli nokta ise bu beş elementin birbirleriyle olan etkileşimleri. Bu elementler zamanımızı neye harcadığımız hakkında bizlere fikir verebilir. Bu elementleri gerçekten iyi olmak için doğru bir şekilde kullanıyor muyuz? Bazılarına çok yükleniyorken diğerlerini ihmal ediyor olabilir miyiz?
Dünyada bir grup insan, çalışma saatlerini ve ücretlerini düşürerek, çevreyle, yakınlarıyla ve toplumla ilişkilerini beslemeye zaman ayırıyorlar.
Hepimiz iyi yaşamak ve iyi olmak için bu seçeneklere sahip değiliz. Çünkü iyi olma hali toplumun da katkısı olması gereken bir şey. İşte tam da bu nokta da sosyal devlet anlayışı devreye giriyor. Sağlık sistemi, eğitim, toplu taşıma, sağlıklı ev ve iş yeri koşulları, makul çalışma saatleri ve makul ücretli işler. Eğer bu koşulların hepsi sağlanmışsa toplum olarak bir iyi olma hali çabası gösterebiliriz.
Küresel iklim değişikliği ve hava kalitesinin bozulması da yaşam kalitemizi etkilemekte. Bireysel ya da toplumsal olarak ekolojik değerlerin de farkına varmak gerekiyor.
Hep beraber iyi bir şekilde yaşamaya çalışma çabası bizi mutluluğa götürüyor.
Kaynak:
World Economic Forum
İlginizi çekebilecek diğer yazılar: