X

Mutluluk isteklerimizin ötesindedir

“Arzu ve istek bütün mutsuzlukların nedenidir.” Gautama Buddha

Gün içinde en çok kullandığımız kelimelerden birinin “istemek” olduğunun farkında mısınız? Gözümüzü açtığımız andan, yastığa başımızı koyduğumuz ana kadar günlerimiz sürekli bir şeyler isteyerek geçiyor. Evet tabii ki isteklerimizin olması son derece normal bir durum ancak arzularımızın, isteklerimizin aynı zamanda mutsuzluk kaynağı olabileceğinin farkında mıyız?

Buda’nın öğretisinin özü olarak kabul edilen “Dört Yüce Gerçekten” ikincisi olan Samudaya, acı çekmenin nedeninin isteklerimiz, arzularımız olduğunu söyler. Samudaya dilimize, istek, arzu, bitmek bilmeyen iştah olarak çevirebileceğimiz tanha kavramıyla ilişkilidir. Buda “Dört Yüce Gerçeği” öğretirken, üç farklı türde arzu olduğunu söylemiştir, bunlar:

“Duyuları memnun etmek – bu, insanların, örneğin harika manzaralar ve hoş yemekler gibi duyusal zevkler istedikleri anlamına gelir.

Olmadığınız bir şey – bu, insanların, örneğin ünlü, zengin veya popüler olmak gibi olmadıkları bir şey olmayı arzuladıkları anlamına gelir.

Olmamak – bu, insanların bir şeyin olmasını durdurmak veya bir şeyden kurtulmak istedikleri anlamına gelir, örneğin bir düşüşten sonra acı hissetmemek” (BBC – GCSE Bitesize: 2022).

Buda isteklerimizin, arzularımızın acı çekmemize yol açtığını söylediği için, öğretisi kimileri tarafından nihilist bir öğreti olarak görülür. Ancak Buda’nın öğretisi nihilist değil gerçekçidir. Biz yaşadığımız müddetçe isteklerimiz hiç bitmeyeceği için, mutluluğumuzu isteklerimize bağlamak bizi bir kısır döngünün içine hapseder. Düşünün bir isteğimiz gerçekleşiyor, mutlu oluyoruz. Sonra başka bir şey istiyoruz. Olmayınca mutsuz oluyoruz. Sonra yine başka bir şey istiyoruz, istediğimiz şey gerçekleşiyor mutlu oluyoruz. Sonra… Sonrası bu döngü sonsuza kadar sürüp gider. 

Buda’nın isteklerin, mutsuzluğa yol açtığına dair hipotezini destekleyen araştırmalar mevcut. Örneğin, Murphy (2021) tarafından yapılan bir araştırmanın sonucu arzunun yokluğunda hissedilen anlık mutluluğun, şiddetli bir arzunun mevcut olduğu durumdan daha büyük olduğunu bulmuştur ki, bu Buda’nın hipotezini desteklemektedir.

Budist veya Stoacı, mutluluğa yaklaşım, bazı araştırmacıların ikincil kontrol olarak tanımladığı şeyi (Morling & Evered, 2006) – istediğimizi elde etmek (birincil kontrol) değil, zaten sahip olduğumuz şeyi istemek olarak görülebilir  (Akt. Oishi vs ark, 2015). Norris ve Larsen (2011), arzuların tatmin edilmesinin, insanlar gerçekten sahip oldukları şeylerden memnun olduklarında ve bunlarla ilgilendiklerinde mutluluğa yol açtığını bulmuşlardır. Kurtz (2008), arzuyu beslemeden mutluluğu artırmak için bir strateji önerir. Kurtz’ün tadını çıkarma sanatı, diye açıkladığı kavram istediğine sahip olmaya çalışmak yerine, sahip olduğun şeyi isteme sanatıdır. Günlük zevklere odaklanmak ve anın tadını çıkarmak, kişinin halihazırda sahip olduklarına ilişkin takdirini ve arzusunu artırabilir, böylece kişi daha fazlasını istemeden kendini daha mutlu hissedebilir (Akt. Oishi vs ark, 2015).

Dış koşullar sürekli değişir. Dünyadaki her şey eninde sonunda geçici olduğu için arzuyu ve isteği asla tam anlamıyla tatmin edemezler; sonuçta herhangi bir başarı duygusu yanıltıcı ve geçicidir. Mutluluğumuzu isteklerimize endekslemek, delik bir kovaya su doldurmak için uğraşmaya benzer. O kova asla dolmaz. Tabii ki isteklerimiz olacak. Ama kendimizi isteklerimizin kölesi haline getirmeden, ve mutluluğumuzu isteklerimizle ilişkilendirmeden de bir şeyler isteyebiliriz öyle değil mi? Mutluluğumuz istediklerimizin gerçekleşip, gerçekleşmemesine bağlı olmamalı. Gerçek mutluluk isteklerimizin üstünde bir yerdedir. Hem binlerce sene önce ortaya çıkmış bir öğreti olan Budizm, hem de modern Pozitif Psikoloji, mutluluğun birincil nedeninin kişinin zihin halleri olduğu konusunda hemfikirdir Evet mutluluk zihinle ilgilidir.  Mutluluk zihnin içindeki barıştır, mutluluk zihnin içindeki huzurdur. Mutluluk isteklerimizin ötesindedir.

Sizlere mutluluğun zihinsel bir durum olduğunun farkında olduğunuz günler diliyorum. Bu arada 2022 yılını “Öz Sevgi Yılı” ilan ettim. Her hafta @ranakutvan kullanıcı isimli Instagram hesabımdan bu konuyla ilgili psikoloji ödevleri paylaşacağım. Hadi hep beraber kendimizi sevmeye ve dünyayı güzelleştirmeye. Zoom üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız da bilgi için rsolaker@gmail.com adresine yazabilirsiniz.

 

Kaynakça:
BBC – GCSE Bitesize (2022). The Buddha [online] Available at: https://www.bbc.co.uk/bitesize/guides/zfnqmsg/revision/4  [Accessed 16 July 2022].
Kurtz, J. L. (2008). Looking to the future to appreciate the present: The benefits of perceived temporal scarcity. Psychological Science, 19, 1238–1241.
Morling, B., & Evered, S. (2006). Secondary control reviewed and defined. Psychological Bulletin, 132, 269-296.
Murphy, S.L., Ozaki, Y., Friese, M. et al. (2021).Testing Buddha: Is Acute Desire Associated with Lower Momentary Happiness?. J Happiness Stud 22, 3241–3258 https://doi.org/10.1007/s10902-021-00362-9
Oishi, S., Westgate, E., Tucker, J., & Komiya, A. (2015). Desires and happiness: Aristotelian, Puritan, and Buddhist approaches. In W. Hofmann & L. F. Nordgren (Eds.), The psychology of desire (pp. 286–306). The Guilford Press.

İlginizi çekebilir: Neşeli olmak ruhun merhemidir

Psikolog Rana Kutvan: İstanbul doğumlu olan Rana Kutvan lise öğrenimini Nişantaşı Kız Lisesi’nde tamamladı. Önce LCC’de bir sene akabinde de İstasyon Sanat Merkezi’nde iki sene süren bir moda eğitimi aldıktan sonra çeşitli firmalarda stilist olarak görev aldı. 1997-2008 tarihleri arasında New York’ta ikamet etti. Türkiye’de almış olduğu moda eğitimini Parsons School of Design’dan almış olduğu derslerle pekiştirdi. Kutvan moda eğitiminin yanı sıra City University of New York’a bağlı Hunter College’da Psikoloji ve Sanat Tarihi üzerine çift anadal lisans eğitimi görerek cum laude (yüksek onur) derecesiyle mezun oldu. Hunter College’a devam ettiği süre zarfında dünyanın önde gelen psikologlarından Albert Ellis’in Enstitüsünde staj yaptı. Bu staj süresince Ellis’in bulmuş ve de geliştirmiş olduğu Rational Emotive Behavior Therapy (REBT)’i yakından inceleme fırsatı buldu. Kutvan, Albert Ellis Enstitüsündeki stajının yanı sıra New York’un önemli psikoloji enstitülerinin düzenlediği workshoplara katıldı. Kutvan 2008 Mayıs ayında Türkiye’nin ilk Kişisel Gelişim ve Stil Danışmanlığı merkezi Karakter A’yı kurdu. Kurumsal ve bireysel hizmetler veren Rana Kutvan’ın referansları arasında Braun, CNN TÜRK, Aras Kargo, TURKCELL, Kuveyt Türk, Doğan Holding gibi şirketler vardır. Kutvan bireylere ve kurumlara Stres Yönetimi, Kadın Liderliği, İş Özel Yaşam Dengesi, Zaman Yönetimi, Kadın Ruhu isimli workshop çalışmaları düzenlemektedir. Kutvan Karakter A’nın yanı sıra 2008-2012 tarihleri arasında Profesör Dr. Kerem Doksat’dan süpervizyon aldı. Kutvan psikoloji ve kişisel gelişim çalışmalarında holistik bir yaklaşım uygulamaktadır. Rana Kutvan anadili olan Türkçe’nin yanı sıra anadili düzeyinde İngilizce, iyi derecede Fransızca, İtalyanca konuşmaktadır.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale