Mutluluk, birçok insanın en çok hissetmek istediği duygudur. Mutluluğa nasıl ulaşılacağına dair geçmişten bugüne nice yazı yazılmıştır. Ancak söz konusu mutluluk olduğunda, hemen hemen hiçbir şey evrensel değildir. Mutluluk kişiye özel bir şekle sahiptir.
Herkesin mutluluk tanımı birbirinden farklıdır. Herkesin istediği, ideali ve ihtiyacı birbirinden farklıdır. Kiminin mutluluk tanımı kimininkine hiç uymaz. Biri için çok önemli olan, bir diğeri için sıradan olabilir. İşte bundan dolayı, mutluluğun tanımı her kişi için farklıdır! Bu yazı sizin kendi mutluluk tanımınızı yapmanız için bir davetiye olsun.
Mutluluk nedir?
Her bireyin ihtiyacı, yaşadıklarına yüklediği anlamlar, öncelikleri ve hayattan beklentileri farklıdır. Tam da bu sebeple mutluluğun ne olduğunun yanıtı her birey için farklıdır. Kimisi için işinde yükselmek, kimisi için çocuk sahibi olmak, kimisi için bir şeye sahip olmak, kimisi için ısınmak ve yemek yiyebilmek, kimisi için seyahat etmek, kimisi için yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmek vb. çok çeşitli sebepler sıralanabilir…
Ancak mutlu olmak için birkaç genel gereklilik vardır:
- Kişinin bir amacının olması: Böylece kişinin sahip olduğu potansiyeli hakkıyla kullanabilmesi, üretmesi ve tatmin olarak var olması. Kişinin istekleri olmalıdır ve davranışları da onlara ulaşma amacı gütmelidir.
- Kişinin kendisine ve hayata karşı olumlu ve umutlu bakması: Kişinin kendisine inanması tüm davranışlarını olumlu yönde etkiler. Olaylara bakış açısı da kişinin harekete geçmesi için çok önemli bir etkendir. Kendi yapabileceklerine inanmayan bir kişinin, karşısına çıkan olayları olumsuz algılamasıyla mutluluğa ulaşması oldukça güç olur.
Mutluluk nerede?
Nasıl mutlu olacağınızı düşünüyorsanız kendinize şu soruyu sorun: “Benim neye ihtiyacım var?” Bu sorunun yanıtı net bir şekilde verildiğinde ve ona yönelik harekete geçildiğinde mutluluk kendisini göstermeye başlar.
Mutlu olmak için birkaç şeyi aklınızdan çıkarmayın:
- Yaşadıklarımız üzerinde kontrolümüz olduğunu unutmamalıyız. Olumsuz olaylarla da karşılaşsak, onları olumluya çevirme gücüne sahibiz. Bazılarını değiştirme, değiştiremediklerimizi ise kabul edebilme becerisine sahibiz.
- Olumlu hissiyat yaratan şeyler yapmayı arttırmak ve biriktirmek; bu zor bir durumla karşılaştığımızda daha dirençli olmamızı ve daha kolay başa çıkmamızı sağlar.
- Mutlu olmak emek ister. Kendine iyi bakmayı, ihtiyaçları fark etmeyi ve onları kendine vermenin sorumluluğunu üstlenmeyi gerektirir. Durduğunuz yerde mutluluk size gelmez.
Mutluluğun sizin için yanıtını bulup, ona yönelik hareket etmeniz dileğiyle…
İlginizi çekebilir: Mutluluğunuzu nasıl sabote ediyorsunuz?