X

Mutlu çiftler neden birbirlerini aldatır?

İnsan neden aldatır? Özellikle de mutlu çiftler birbirini neden aldatır? Dahası, aldatma tam olarak ne anlama gelir? Neden erkeğin can sıkıntısı ve yakınlık korkusuyla aldattığını düşünürken, kadının yalnızlık ve yakınlığa duyduğu açlıktan dolayı aldattığına inanırız? Peki aldatma her zaman bir ilişkinin sonu mu demektir?

TED konuşmacılarından Esther Perel, işte bu sorulara yanıt arıyor. Perel’in konuşmasında değindiği noktalar gerçekten çok ilginç. Aldatma çok yaygın olmasına rağmen, çok az anlaşılabilmiş bir olgu. Perel, neyin aldatma olarak kabul edilebileceğine dair evrensel bir tanım olmadığı için bunun gittikçe genişlediğine dikkat çekiyor. Bu durum günümüzde kimin ne kadar aldattığına dair oranların belirlenmesini de imkansız kılıyor.

Aldatmanın bir başka boyutu ise onun gizliliği. Marcel Proust’un “Aşktan sorumlu olan bizim hayal gücümüzdür, diğer insan değil” sözünü hatırlatan Perel, aldatmanın aslında ne kadar kolay ancak psikolojik bedelinin de bir o kadar önemli olduğunu söylüyor.

Perel, aldatmanın aşkın hevesini parçaladığını söylüyor. Ancak bundan da yıkıcı olanı, aldatmanın benlik algısını tehdit ederek travmatik sonuçlar doğurması. Bir güven ihlaline, kimlik krizine neden oluyor. Aldatılan kişi “Tekrar birine güvenebilir miyim” diye sorgulamaya başlıyor.

TED konuşmacısı Esther Perel, aldatma olayından sonra birlikte kalmayı başaran birçok çiftin, artık birbirlerine karşı daha dürüst olduklarını, hatta cinsel olarak ilgisiz olanların daha arzulu olduklarını söylüyor.

Eğer bir insan aldatıyorsa, ya ilişkide ya da kendisinde bir sorun vardır” şeklindeki tipik varsayımları hatırlatan Perel, “Peki ya tutkunun belirli bir raf ömrü varsa? Ya iyi bir ilişkinin bile asla karşılayamadığı şeyler varsa? Eğer mutlu insanlar bile aldatıyorsa, bu neyle ilgili?” diye soruyor. Perel’in hastalarından gözlemlediği tecrübelere dayanarak bu soruya verdiği yanıt, aldatmanın merkezinde kişinin kaybettiği parçasına, yitirdiği yaşam enerjisine yönelik bir arayış olduğu şeklinde. Yani aldatan kişi aslında “başka bir insan değil, başka bir ben” arıyor. Çünkü aldatan insanlar, kendilerini “canlı” hissettiklerini söylüyorlar. Perel, bunu söyleyen kişilerin genellikle bir yakınlarını kaybetmiş kişiler olduklarına işaret ediyor. Kısacası bazı aldatmalar, aslında bir çeşit ölümü yenme çabası…

Perel’in konuşmasındaki en ilginç noktalardan biri de açık ilişkilerle ilgili. Perel birçok insanın açık ilişkilerde aldatma olmayacağını düşündüğünü ancak gerçeğin böyle olmadığını söylüyor. Perel’in bununla ilgili en önemli tespiti ise tek eşlilik ile sadakatsizliğin aynı şeyler olmadığı şeklinde.

Peki aldatma iyileştirilir mi? Perel’e göre ihanet her ne kadar derinlere işlese de yine de iyileştirilebilir. Perel, aldatma olayından sonra birlikte kalmayı başaran birçok çiftin, artık birbirlerine karşı daha dürüst olduklarını, hatta cinsel olarak ilgisiz olanların daha arzulu olduklarını söylüyor.

Perel’in bu ilginç tespitlerinin yer aldığı konuşmasını izlemek için:

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

İlişkilerin sırat köprüsü: 35 maddede aldatmak

Bilmediğiniz yönleriyle bildiğimiz en eski alışkanlık: Aldatmak

Aldatma bağımlılığı: ‘Bir kez aldatan hep aldatır’ mı?

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale