Sağlıklı beslenme sadece kalori ve yağ alımını izlemek değildir. Gıdalar açlığımızı gidermekten daha fazlasını yapmalıdır. İyi bir beslenme doğru gıda ve vitamini doğru miktarda almak demektir. Bedenimizi ve ruhumuzu güçlü ve sağlıklı tutmak için vücudumuzun ihtiyacı olan gıdaları; vitamin ve mineralleri almamız gerekir. Eğer eksiklik olursa bazı hastalıklar ortaya çıkabilir.
Ama tam olarak hangi vitaminleri almalıyız?
Bilimsel beslenme kitapları, vitaminleri vücudun normal işleyişi için ihtiyacı olan organik bileşikler olarak tanımlıyor.
Vitaminler, yiyeceklerden almamız gereken besindir, çünkü vücudumuz onları sıfırdan yapamaz.
Vitamin ve mineraller, vücudumuzdaki cilt ve kemiklerden, beyin ve sinir ve bağışıklık sistemine kadar, vücudumuzdaki her organın sağlık ve canlılığı için hayati önemdedir. Araştırmalar, iyi vitamin ve minerallerle beslenen insanların, kolesterol seviyesinin dengeli olduğunu, yaralarının daha çabuk iyileştiğini, soğuk algınlığı ve grip, astım, katarakt ve hatta diş eti hastalıklarına bile daha dayanıklı olduklarını gösteriyor.
İşte sağlıklı ve kaliteli yaşam için bilmemiz gereken 6 temel vitamin:
1. A vitamini (retinol)
Faydaları:
Bu vitamin göz, saç ve cilt sağlığımızdan sorumludur. Gözleri korur ve daha iyi görmeyi sağlar, göz kuruluğunu engeller, bağışıklık sistemini güçlendirir, üremeyi ve gelişmeyi arttırır, hücre fonksiyonlarını düzeltir, antioksidandır, serbest radikalleri uzaklaştırır, diş ve diş eti sağlığında önemli katkısı vardır.
Hangi gıdalarda bulunur?
Havuç, karaciğer, süt, tereyağı, peynir ve ıspanak sağlıklı miktarda A vitamini içerir.
Eksiklik belirtileri:
A vitamini eksikliği gece körlüğü yol açabilir, ayrıca deri kuruluğuna, kuru, iştahsızlığa ve anemi ve böbrek taşlarına neden olabilir.
2. B2 vitamini (riboflavin)
Faydaları:
Riboflavin vücudun enerji içine gıda açmak yardımcı olur ve sağlıklı bir cilt, iyi görme ve düzgün bir sinir sistemi teşvik eder.
Hangi gıdalarda bulunur?
Zenginleştirilmiş ekmek ve tahıllar, süt ürünleri, yeşil sebzeler, kümes hayvanları ve balık iyi miktarda içerir.
Eksiklik belirtileri:
Uzun süreli riboflavin eksikliği ağız kenarında çatlaklara, sürekli boğaz ağrısına, deri döküntülerine, ışığa duyarlılığa neden olabilir.
3. (B-6 vitamini), B12 vitamini
Faydaları:
Folik asit, B6 vitamini ve B12 gıdalarla, hücre yapıtaşlarının , kan hücrelerinin ve özellikle de sinir sistemi dokularının oluşum ve gelişiminde önemli bir role sahiptir. Yeterli folik asit olmadan ve B6 vitamini ve B12 vitamini eksikliği halinde, böbrek ve karaciğer hastalıkları ortaya çıkabiliyor.
Henüz kesin olarak söylemek için erken ancak, folik asit ve B vitaminlerinin, kalp rahatsızlığına ve bazı kanser türlerine karşı mücadeleye yardımcı olduğu düşünülüyor.
Hangi gıdalarda bulunur?
Hayvanlardan elde edilen yumurta, süt, et gibi gıdalarla B12 vitamini günlük ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Bu vitamin aynı zamanda bazı tahıllarda da vardır.
Eksiklik belirtileri:
B12 vitamini yeterince almıyorsanız, iştah kaybı, anemi, yorgunluk, kabızlık yaşayabilirsiniz, ciddi durumlarda, el ve ayaklarda karıncalanma hissi olabilir. Araştırmalar folik asit ve B vitaminleri eksikliği olan kişilerin, kolon ve meme kanseri riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.
4. Vitamin C (Askorbik asit)
1500 ve 1800 yılları arasında 2 milyon kadar denizcinin ölümüne sebep olan iskorbüt hastalığı vücutta C vitaminin eksikliğine bağlı bir hastalıktır. Artık biliyoruz ki, iskorbüt hastalığı, günde 50-100 mg C vitamini ile engellenebilir.
C vitaminin vücudun çoğu dokusuna sağlamlığını veren kolajenin üretiminden alyuvarların işlemesine kadar çok sayıda görevi vardır.
Faydaları:
C vitamini vücudu enfeksiyonlara ve bakterilere karşı korur, güçlü bir antioksidandır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı koruyucudur, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda vücudun direncini arttırır, yara ve yanıkların iyileşmesine yardım eder, kolesterolü dengeler.
Ayrıca, sağlıklı kemikler, dişler, diş etleri için çok önemlidir, kan damarları için gerekli kolajen doku oluşmasına yardımcı olur.
Hangi gıdalarda bulunur?
C vitamini en çok portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi turunçgillerde, aynı zamanda maydanoz, soğan, kırmızı ve yeşil dolmalık biber, brokoli, ıspanak, karnabahar, Brüksel lahanası, domates, patates, lahana, yer elması, kuşburnu, ananas, çilek, kivide bulunur.
Eksiklik belirtileri:
Kronik C vitamini eksikliği anemi, gevşek dişler, eklem ve kas ağrısı ve saç dökülmesine sebep olabilir.
Kaynak:
ririanproject.com