X

Mutfakta harikalar yaratmamızı sağlayan bitkileri ne kadar tanıyoruz?

Hazırladığınız yemeklere benzersiz bir tat mı katmak istiyorsunuz? O zaman çareyi bitkilerde arayabilirsiniz. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz, yağ veya çeşitli soslar eklemeden önce bitkilerle harikalar yaratmak mümkün. Üstelik hazırladığınız yemeğe bir tutam yeşillik serpmek onu sadece daha hoş ve lezzetli yapmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık açısından çok yararlı nitelikler de kazandırıyor.

Peki mutfakta kuru veya yeşil olarak her gün elimizin altındaki bu bitkileri ne kadar tanıyoruz? Bitkileri mutfakta ne kadar verimli kullanıyoruz? İşte mutfakta harikalar yaratmanızı sağlayacak bitkileri doğru kullanmak için ipuçları:

Bitkileri nasıl saklamak gerekiyor?
  • Taze olarak saklama

Bitkileri öncelikle soğuk suda yıkayın ve üzerindeki toprak kalıntılarını nazikçe temizleyin. Fazla suyunu süzün ve daha sonra kağıt havluyla kurulayın. Orta boy bir kavanozu birkaç parmak yüksekliğinde suyla doldurun. Bitkilerinizin sap kısımlarını kesin. Daha sonra bitkileri kavanozun içine koyun. Bu şekilde tezgahın üzerinde veya buzdolabında saklayın.

  • Derin dondurucuda saklama

Taze bitkilerinizi ince ince doğrayın ve buz kalıplarına doldurun. Daha sonra dondurucuya koyup donmaya bırakın. Dilerseniz zeytin yağıyla karıştırarak dondurabilirsiniz.

  • İnce ince kıyma

Bitkileri yıpratmadan öğütebileceğiniz aletler sayesinde ince ince kıyarak da saklayabilirsiniz. Eğer böyle bir aletiniz yoksa, keskin bir bıçak yardımıyla taze bitkileri ince ince kıyabilirsiniz. Bitkileri yıpratmamak için yıkadıktan sonra kurulayın ve daha sonra kıymaya başlayın.

  • Yetiştirme

Balkonda veya pencere önünde kendi bitkilerinizi yetiştirerek saklamaya ihtiyaç duymadan her seferinde taze olarak tüketebilirsiniz.

  • Kurutma

Bitkileri taze olarak kullanmayı tercih etsek de eğer elinizde çok fazla bitki varsa ve diğer saklama koşulları sizin için uygun değilse kurutarak da saklayabilirsiniz. Elinizdeki taze bitkiyi demet şeklinde bağladıktan sonra sapları yukarı gelecek şekilde asarak kurumaya bırakabilirsiniz.

Peki mutfakta hangi bitki, nasıl kullanılır?
  • Reyhan

Yeşil ve mor renkli olarak bulabileceğiniz, zaman zaman fesleğen de denilen reyhan, yemeklerde en sık kullanılan bitkilerden biri. Yemeklerinize reyhan koymak istediğinizde, daha fazla lezzet elde edebilmek için pişirme işleminin sonlarına doğru ekleyin. Bu aynı zamanda reyhanın yeşil rengini korumasına da yardımcı olacaktır. Eğer reyhan çok fazla sıcağa maruz kalırsa rengi kahverengiye dönüşür. Hoş kokusu ve tadının yanı sıra reyhan anti-inflamatuar özelliğiyle de biliniyor. Aynı zamanda vücutta şişkinliğe neden olan enzimlerin bloke edilmesine yardımcı oluyor. Reyhanı yemeklerinize koyarken, yapraklarını elinizle nazikçe yırtarak koymaya çalışın.

  • Defne yaprağı

Akdeniz türü ve Kaliforniya türü olmak üzere iki çeşit defne yaprağı bulunuyor. Akdeniz türü defne yaprağı daha yumuşak bir tada sahipken, Kaliforniya türü defne yaprağı keskin tadıyla biliniyor. Defne yaprağı genellikle kurutularak kullanılıyor çünkü kurutma işlemi defne yaprağının acımtırak tadını alıyor. Çorbalara, makarnalara lezzet katan defne yaprağı, karın bölgesindeki ağrıları dindirme özelliğiyle biliniyor.

  • Kişniş

Keskin bir tada sahip olan kişniş otunu bazıları çok seviyor, bazıları da nefret ediyor. Sıkça maydonozla karıştırılan kişniş otu, çok zengin bir A vitamini kaynağı. Meksika yemeklerinin vazgeçilmezi olan kişniş, ekşimtırak bir tada sahip.

  • Dereotu

Uykusuzluğa iyi geldiği bilinen dereotu, aynı zamanda yaşlılığa bağlı olarak zayıflayan bilişsel yetenekleri de güçlendirici özelliğiyle öne çıkıyor. Çorbalarla, salatalarla birlikte kullanılan dereotu, tatlı ve otsu tadıyla biliniyor. Balık ve soslarda da gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

  • Nane

Pek çok türü bulunan nanenin parlak ve yeşil yaprakları, sindirime yardımcı olma özelliğiyle biliniyor. Nanenin aynı zamanda alkolün vücuttaki olumsuz etkilerine karşı da iyi geldiği söyleniyor. Ferahlatıcı bir tada sahip olan naneyi çorbalarda, içeceklerde, çikolatalarda, salatalarda, soslarda kullanabilirsiniz.

  • Maydanoz

Belki de mutfakta en çok kullanılan bitkilerden biri olan maydanoz, içeriğindeki kimyasallar sayesinde beyin hücrelerini serbest radikallerin hasarından korumaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda cildin güneşin zararlı etkilerinden korunmasını sağlıyor. Bu mucizevi bitkiyi salatalarda, soslarda, yumurtayla, balıkla ve et yemekleriyle rahatça kullanabilirsiniz.

  • Biberiye

İğne yapıdaki biberiye, genellikle ızgara etlerle, patatesle veya zeytinyağının içinde karşımıza çıkıyor. Biberiye, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde aşırı kilo alımının önüne geçiyor ve kolesterol seviyesini düşürüyor.

  • Kekik

Fransız mutfağının vazgeçilmezi olan kekik de biberiye gibi antioksidan özelliğe sahip. Et yemeklerine, çorbalara, patatese harika bir şekilde eşlik eden kekik, bazı soslar ve makarnalarla da güzel bir uyum sağlayabiliyor.

Kaynaklar:
Greatist
Food Network

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale