X

Mutfakta harikalar yaratmamızı sağlayan bitkileri ne kadar tanıyoruz?

Hazırladığınız yemeklere benzersiz bir tat mı katmak istiyorsunuz? O zaman çareyi bitkilerde arayabilirsiniz. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz, yağ veya çeşitli soslar eklemeden önce bitkilerle harikalar yaratmak mümkün. Üstelik hazırladığınız yemeğe bir tutam yeşillik serpmek onu sadece daha hoş ve lezzetli yapmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık açısından çok yararlı nitelikler de kazandırıyor.

Peki mutfakta kuru veya yeşil olarak her gün elimizin altındaki bu bitkileri ne kadar tanıyoruz? Bitkileri mutfakta ne kadar verimli kullanıyoruz? İşte mutfakta harikalar yaratmanızı sağlayacak bitkileri doğru kullanmak için ipuçları:

Bitkileri nasıl saklamak gerekiyor?
  • Taze olarak saklama

Bitkileri öncelikle soğuk suda yıkayın ve üzerindeki toprak kalıntılarını nazikçe temizleyin. Fazla suyunu süzün ve daha sonra kağıt havluyla kurulayın. Orta boy bir kavanozu birkaç parmak yüksekliğinde suyla doldurun. Bitkilerinizin sap kısımlarını kesin. Daha sonra bitkileri kavanozun içine koyun. Bu şekilde tezgahın üzerinde veya buzdolabında saklayın.

  • Derin dondurucuda saklama

Taze bitkilerinizi ince ince doğrayın ve buz kalıplarına doldurun. Daha sonra dondurucuya koyup donmaya bırakın. Dilerseniz zeytin yağıyla karıştırarak dondurabilirsiniz.

  • İnce ince kıyma

Bitkileri yıpratmadan öğütebileceğiniz aletler sayesinde ince ince kıyarak da saklayabilirsiniz. Eğer böyle bir aletiniz yoksa, keskin bir bıçak yardımıyla taze bitkileri ince ince kıyabilirsiniz. Bitkileri yıpratmamak için yıkadıktan sonra kurulayın ve daha sonra kıymaya başlayın.

  • Yetiştirme

Balkonda veya pencere önünde kendi bitkilerinizi yetiştirerek saklamaya ihtiyaç duymadan her seferinde taze olarak tüketebilirsiniz.

  • Kurutma

Bitkileri taze olarak kullanmayı tercih etsek de eğer elinizde çok fazla bitki varsa ve diğer saklama koşulları sizin için uygun değilse kurutarak da saklayabilirsiniz. Elinizdeki taze bitkiyi demet şeklinde bağladıktan sonra sapları yukarı gelecek şekilde asarak kurumaya bırakabilirsiniz.

Peki mutfakta hangi bitki, nasıl kullanılır?
  • Reyhan

Yeşil ve mor renkli olarak bulabileceğiniz, zaman zaman fesleğen de denilen reyhan, yemeklerde en sık kullanılan bitkilerden biri. Yemeklerinize reyhan koymak istediğinizde, daha fazla lezzet elde edebilmek için pişirme işleminin sonlarına doğru ekleyin. Bu aynı zamanda reyhanın yeşil rengini korumasına da yardımcı olacaktır. Eğer reyhan çok fazla sıcağa maruz kalırsa rengi kahverengiye dönüşür. Hoş kokusu ve tadının yanı sıra reyhan anti-inflamatuar özelliğiyle de biliniyor. Aynı zamanda vücutta şişkinliğe neden olan enzimlerin bloke edilmesine yardımcı oluyor. Reyhanı yemeklerinize koyarken, yapraklarını elinizle nazikçe yırtarak koymaya çalışın.

  • Defne yaprağı

Akdeniz türü ve Kaliforniya türü olmak üzere iki çeşit defne yaprağı bulunuyor. Akdeniz türü defne yaprağı daha yumuşak bir tada sahipken, Kaliforniya türü defne yaprağı keskin tadıyla biliniyor. Defne yaprağı genellikle kurutularak kullanılıyor çünkü kurutma işlemi defne yaprağının acımtırak tadını alıyor. Çorbalara, makarnalara lezzet katan defne yaprağı, karın bölgesindeki ağrıları dindirme özelliğiyle biliniyor.

  • Kişniş

Keskin bir tada sahip olan kişniş otunu bazıları çok seviyor, bazıları da nefret ediyor. Sıkça maydonozla karıştırılan kişniş otu, çok zengin bir A vitamini kaynağı. Meksika yemeklerinin vazgeçilmezi olan kişniş, ekşimtırak bir tada sahip.

  • Dereotu

Uykusuzluğa iyi geldiği bilinen dereotu, aynı zamanda yaşlılığa bağlı olarak zayıflayan bilişsel yetenekleri de güçlendirici özelliğiyle öne çıkıyor. Çorbalarla, salatalarla birlikte kullanılan dereotu, tatlı ve otsu tadıyla biliniyor. Balık ve soslarda da gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

  • Nane

Pek çok türü bulunan nanenin parlak ve yeşil yaprakları, sindirime yardımcı olma özelliğiyle biliniyor. Nanenin aynı zamanda alkolün vücuttaki olumsuz etkilerine karşı da iyi geldiği söyleniyor. Ferahlatıcı bir tada sahip olan naneyi çorbalarda, içeceklerde, çikolatalarda, salatalarda, soslarda kullanabilirsiniz.

  • Maydanoz

Belki de mutfakta en çok kullanılan bitkilerden biri olan maydanoz, içeriğindeki kimyasallar sayesinde beyin hücrelerini serbest radikallerin hasarından korumaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda cildin güneşin zararlı etkilerinden korunmasını sağlıyor. Bu mucizevi bitkiyi salatalarda, soslarda, yumurtayla, balıkla ve et yemekleriyle rahatça kullanabilirsiniz.

  • Biberiye

İğne yapıdaki biberiye, genellikle ızgara etlerle, patatesle veya zeytinyağının içinde karşımıza çıkıyor. Biberiye, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde aşırı kilo alımının önüne geçiyor ve kolesterol seviyesini düşürüyor.

  • Kekik

Fransız mutfağının vazgeçilmezi olan kekik de biberiye gibi antioksidan özelliğe sahip. Et yemeklerine, çorbalara, patatese harika bir şekilde eşlik eden kekik, bazı soslar ve makarnalarla da güzel bir uyum sağlayabiliyor.

Kaynaklar:
Greatist
Food Network

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale