Bir söylentiye göre, mutfaklar ve kişisel yemek pişirme alanları en çok intihar vakasının yaşandığı yerler arasında gösteriliyor.
3 Michelin yıldızlı şef Benoit Violier’ın dünya basınını ve sosyal medyayı ayağa kaldıran intiharının ardından, geçtiğimiz aylarda yaşanan bu trajik olay akıllara yeniden şu soruyu getirdi: Mutfakta fazla zaman geçirmek intihar eğilimli bir depresyona mı neden oluyor?
(Konuyla ilgili şu içeriğimize de göz atabilirsiniz: Doğuştan yetenkli insanlar neden depresyona meyilli oluyor?)
Depresyon sonucu yaşamına son veren şef Benoit Violier’ın sahibi olduğu restoran Restaurant de l’Hôtel de Ville at Crissier, Fransa Hükümeti’nin seçtiği en iyi işletmeler arasında gösterilen ve birçok prestijli ödülle tescillenen bir mekan. Peki bunca başarı ve ödül, henüz 44 yaşındaki bu genç ve yetenekli şefi içinden çıkılmaz bir psikolojik baskı altına sokmuş olabilir mi?
(İlginizi çekebilir: Güneşli bir gün intihara neden olabilir mi?)
Elbette bu sorunun cevabını asla net bir şekilde veremesek de son derece stresli bir meslek olan aşçılık, intihar oranı en yüksek mesleklerden biri değil. Çünkü yaşamla ölüm arasında bir çizgide hizmet veren ve hatalarının telafisi olmayan doktorlar, diş hekimleri ve veterinerler bu tatsız listede başı çekiyorlar. Eğer intiharın doğrudan stresle bağlantılı olduğunu düşünürsek ise ortaya; jet pilotları, yüksek rütbeli askerler, ambulans şoförleri ve itfaiyecileri de kapsayan geniş bir risk grubu çıkıyor.
Bir şefin mesleği zor, stresli ve yorucu olsa da günün sonunda telafi edilmeyecek bir hata yoktur. Bu olaydan çıkarılması gereken ders ise, mesleği ve uzmanlığı ne olursa olsun herkesin, yoğun stres anlarında kendisine iyi gelecek reçeteleri hazır bulundurması gerektiğidir. Çünkü hayat -ister bir uçak kokpitinde çalışın isterseniz bir mutfakta- iş stresi yüzünden son verilemeyecek kadar güzel ve kısa bir yolculuktur.
Kaynak:
Psychologytoday.com