X

Mutfakta doğru bildiğiniz yanlışlar

Mutfakta harikalar yaratan bir şef veya mutfağa çok az giren bir hazır yemekçi olabilirsiniz; bugüne kadar pişirme ve saklama önerileriyle ilgili pek çok bilgi duymuşsunuzdur. Ancak pratik bilgiler olarak bugüne kadar bildiklerinizin ne kadarı doğru diye teyit etmenize yardımcı olacak mutfakta doğru bilinen yanlışları, Uplifers okuyucularımız için listeledik.

Mantarları yıkamamak gerekir

Bazı insanlar, mantarlar yıkanınca su çekip şişer ve kendilerine özgü tatlarını kaybederler düşüncesiyle onları yıkamıyor, bir bez ya da fırça yardımıyla üzerlerindeki toprağın ve kirin gitmesi için titiz bir şekilde siliyorlar. Aslında suda durulamak bunların hiçbirine neden olmaz, çünkü mantarın %90’ı sudur ve birazcık nemi emseler bile tatları değişmez.

Mikrodalga, yemeklerin besin değerini yok ediyor

Mikrodalga oldukça pratik olmasına rağmen, yemeği hızlıca ısıtmanın içindeki bütün sağlıklı şeyleri öldürdüğünü duymuşsunuzdur. Harvard’daki gıda uzmanları bunun yanlış olduğunu söylüyor. Yemekleri mikrodalgada pişirmek, haşlama ya da diğer pişirme metotlarına göre daha iyi olduğunu şu şekilde vurguluyorlar: “Gıdaların içindeki besleyici öğeleri en iyi şekilde koruyan pişirme yöntemi, hızlı pişiren, yemeği kısa bir sürede ısıtan ve olabildiğince az sıvı kullanan yöntemlerdir. Mikrodalga bu kriterlere uyuyor.”

Pişirme sırasında alkol yanıp gider

Daha önce duymuş olabileceğinizin aksine, yemeklerinizi tatlandırmak için koyduğunuz şarap ve bira, hiçbir zaman fırında yanıp yok olmuyor. Evinde yemek yapmayı sevenlerin çoğu, alkolün buharlaşacağını, geriye sadece tadını bırakacağını düşünebilir. Fakat pişirme metodunuz, sıcaklığınız, süreniz hatta kullandığınız tavanın türü ve büyüklüğüne bağlı olarak, kullanılan alkol %5-85 arasında bir oranda yemekte kalıyor. Yani daha önce ağırladığınız alkol kullanmayan misafirlerinize bir özür borçlu olabilirsiniz.

Sıvı yağ makarnaların birbirine yapışmasını önler

Neredeyse bütün makarna paketlerinin üzerinde, makarnaların birbirine yapışmaması için suyuna sıvı yağ eklenmesi gerektiği yazar. Fakat aslında bu, yemeğinizi berbat edebilir. Çünkü yağ, kaynayan suyun üzerinde birikir ve makarnanızı süzerken, bütün taneler bu yağlı katmandan geçer, dolayısıyla makarna kaygan bir hale gelir. Bu da sonradan ekleyeceğiniz sosun makarnaya yapışmasına engel olur. Onun yerine kaynama suyunu bol kullanın ve sık sık karıştırın. Ayrıca kaynayan tencerenin üzerine bir tahta kaşık koyarsanız, su fokurdadıkça çıkan baloncuklar tahta kaşığa çarpıp patlayacakları için, suyun taşmasını da engellemiş olursunuz.

Kahveyi buzdolabında saklamak gerekir

Kahvenizi dolaptan ya da dondurucudan çıkarın. Kahvenin soğuk kalmasını sağlamak, daha uzun süre dayanmasına neden olmaz. Onun yerine yoğunlaşma yaratır ve nem, kahvenizin tadını etkiler. ABD’deki Ulusal Kahve Derneği, en iyi muhafaza etme yolunun, hava geçirmeyen cam ya da seramik kavanoz gibi karanlık ve serin yerler olduğunu söylüyor. Ocağınızın ya da fırınınızın yanındaki dolap, bunun için biraz fazla sıcak olabilir.

Fırını her zaman önceden ısıtmak gerekir

Fırın, öncesinde doğru bir sıcaklığa ayarlanmadığı için kabarmayan kekler ya da taşan yemekler herkesin başına gelmiştir. Fırını önceden ısıtmak, pişirme süresinden tasarruf etmemizi sağlasa da, her zaman gerekli olmayan bir işlemdir ve çok enerji harcar. Kabartma tozu gibi maddeler içeren yemekler, mayalı ekmekler ya da özel kuralları olan sufle ve beze gibi tatlılar için, sıcak bir fırın gerekir. Ancak bunların dışındaki yemekler için, fırını önceden ısıtmaya gerek yoktur. Böyle durumlarda zaman yerine enerji tasarruf etmek daha akıllıca olacaktır.

Et her zaman çok iyi pişmelidir

Etin sıcaklığını ölçen termometreler kullanarak, etinizin bütün hastalık yapan bakterilerin öldüğü doğru sıcaklıkta piştiğinden emin olabilirsiniz. ABD Tarım Bakanlığı, şu dereceleri öneriyor:

Sığır, domuz, dana, koyun (biftek, pirzola, fırında kızartma) : 60 C
Kıymayla yapılan karışımlar, köfteler : 70 C
Beyaz et : 75 C

Kızartma için yağ, çok kızmış olmalıdır

Bir dahaki sefere patates kızarttığınızda, mutfağınızda yangın tehlikesi yaratmanıza gerek yok. Kızartmanıza oda sıcaklığındaki bir yağla başlayıp yavaşça sıcaklığı artırabilirsiniz. Bu şekilde kızartma yapmak biraz daha uzun sürecektir (yaklaşık 1 saat) fakat daha az yağ kullanacak, her tarafa yağ sıçratmayacak ve sürekli tavanın başında beklemek zorunda kalmayacaksınız. Ayrıca patatesler çıtır çıtır ve altın rengi kalacak ama pişirme esnasında daha az yağ emdikleri için normalde yaptığınızın üçte biri kadar yağlı olacaklardır.

Makarnayı durulamak gerekir

Bazıları makarnayı süzdükten sonra hemen soğuk suya tutarak bir tür ‘şoklama’ metoduna başvururlar. Fakat soğuk suyla durulamak, sosun makarnayı yapışmasını sağlayan nişastayı da yıkayıp götürür. Makarnayı sadece, eğer soğuk makarna salatası yapıyorsanız ya da uzun süre kullanacaksanız, yapışmasını önlemek için suyun altına tutabilirsiniz.

Mühürleme yöntemiyle kırmızı etin daha sulu olmasını sağlayabilirsiniz

Bu yöntem, Alman bilim insanı Justus von Liebig’in 1847’deki teorisine dayanıyor: Yüksek sıcaklıkta kızartılan etin üzerinde bir “kıtırlık” oluşur ve bu, etin içindeki suyu mühürler. Fakat aslında, mühürleme işlemi bifteğinizi ya da başka etleri daha sulu yapmaz. Et piştiğinde, suyunu kaybeder. Bunun önüne geçilemez. Şef Alton Brown bu teoriyi test ederek, mühürlenmiş etin esasında daha fazla su kaybettiğini gördü. Elbette bunu asla yapmayın demiyoruz. Çünkü etin üzerinde oluşan kıtırlı kabuk, iç kısımlardaki etin daha yumuşak kalmasını sağlayarak, gerçekten öyle olmasa bile, daha sulu bir izlenim yaratır.

Kaynak 

MNN

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale