Eski zamanlardan beri atalarımız çevrelerinde yetişen otları toplayarak çeşitli karışımlar oluşturmuşlar ve hastalıkları tedavi etmeye çalışmışlar. Bu bitkileri direkt olarak ya da kurutup baharat haline getirerek kullanmaktayız.
Baharat rafı evlerde iyi bir dekorasyon parçası olarak kullanılsa da sağlık barındırıyor olması en önemli özelliği.
Fesleğen
Fesleğen gaz giderici özelliğiyle bilinir. Karın şişliğini giderir. İçindeki öjenol maddesi sayesinde kaslardaki kramplara çare olur. Çalışmalar hala sürse de fesleğenin içindeki diğer aktif maddelerin kanser oluşumunu engellediği düşünülüyor.
Kırmızı toz biber
Kırmızıbiberden yapılan kırmızı toz biber, içindeki kapsaisin maddesi sayesinde beyne ağrı sinyalini gönderen kimyasalları bloke ederek ağrı hissini hafifletir. Başınızın ağrıyacağını hissettiğiniz anda tüketeceğiniz toz biber baş ağrınızı başlamadan hafifletebilir. Yemeklere eklendiği takdirde iştah açar, sindirimi kolaylaştırır. Gaz ve bulantı şikâyetlerini giderir, hazımsızlığa iyi gelir. Ayrıca bronşitte ve soğuk algınlıklarında tüketilirse balgam söktürücüdür.
Tarçın
Tarçının içinde bulunan cinnamaldehyde maddesi E.coli, Salmonella ve Staphylococcus bakterileriyle savaşır. Yine aynı madde stres ve gerginliği yok etmeye de yarar. Yapılan araştırmalar tarçının Asya gribi virüsünün de gelişmesini engellediğini gösteriyor. Ek olarak menstrual döngünün düzenlenmesine yardımcı olur.
Karanfil
Karanfilin diş ağrısına iyi geldiği tüm bilimsel camia tarafından kabul edilmiştir. İnsülinin etkin biçimde kullanılmasına yardımcı olup kan şekerini düzenler. Laboratuvar çalışmaları karanfilin uçuk virüsüne karşı da savaştığını göstermiştir.
Dereotu
Sindirim sistemini rahatlatan dereotu mide yanmasına da iyi gelir. Yüzlerce yıldır gaz sorununu ve kötü nefes kokusunu gidermede kullanılır.
Rezene
Rezene en çok gaz söktürücü olarak kullanılır. Ayrıca vücuttan ve nefesten gelen kötü kokuları gidermede etkilidir. Emziren annelerde sütü arttırdığı görülmüştür.
Sarımsak
Bütün sarımsak dişi, kokusuz ve sülfür içeren bir amino asit olan alliin içerir. Bu dişleri ezdiğimizde alliin allicin’e dönüşür. Bu madde kolesterolü ve kan şekerini düşürür ve kanda pıhtı oluşumunu engeller. Damar sertliği riskini azaltır. Gribe ve kulak ağrılarına yol açan virüs ve bakterilerin ölmesini sağlar. Araştırmalar sindirim yolu rahatsızlıklarına iyi geldiğini ve ishali önlediğini de göstermekte. Bazı araştırmaların sonuçlarına göre sarımsak, kanseri önlemede etkili.
Zencefil
Araştırmacılara göre yol tutması sonucu oluşan mide bulantısına zencefilden daha iyi gelen bir şey yok. Hatta zencefilin içindeki dimenhydrate, yol tutmasını önlemek için satılan hapların içine de eklenmiş durumda. Tükürük salgısını uyararak sindirime yardımcı olur. Mideyi rahatlatır, gaz sancılarını hafifletir ve kolesterolü düşürür.
Nane
Bitki uzmanları naneyi bulantı ve kusmanın tedavisinde kullanıyorlar. Mide gazının atılmasında, kas spazmlarında ve hıçkırığın geçirilmesinde kullanır. Nanenin içindeki mentol solunum yollarını açar ve bakterilerle savaşır. Baş ağrısını dindirmede kullanılır. Nane bir çok mikroorganizmayı öldürür ve koklandığında beyinsel aktivitelerde artış olur. Yapılan bir çalışmada burunlarında tıkanıklık yaşayan kişiler nane soluduklarında rahatladıklarını söylemişlerdir. Fakat vücuda alınan hava miktarında bir değişiklik olmamıştır.
Mercanköşk
Mercanköşk, öksürüğe iyi gelen en az 4 bileşik ve vücuttan gelen kötü kokulara iyi gelebilecek 19 antimikrobiyal kimyasal içerir. Sindirime yardımcı olan bu bitki tansiyonu da dengeler.
Maydanoz
Maydanoz idrar söktürücüdür. İdrar yolu iltihapları ve böbrek taşı rahatsızlıklarını hafifletmek için kullanılır. Regl dönemlerindeki şişkinliği giderir. Yemeklerde tabağa konan maydanoz sadece dekoratif amaçlarla değil nefesi tazelediği için oradadır.
Biberiye
Biberiye içerisinde çok miktarda antioksidan madde bulunduran bitkidir. Vücuttaki enfeksiyonlarla savaşır, astım ve alerjik reaksiyonları rahatlatmada kullanılır. Ayrıca göğüsteki su dolu kistleri kuruttuğu yönünde çalışmalar da vardır.
Adaçayı
Adaçayında bulunan yağlar hem antiseptik hem de antibiyotiktir. Adaçayı menopozun etkileriyle savaşır. Gece terlemeleri ve ateş basmalarına iyi gelir. İçerisindeki tanen maddesi dolayısıyla terlemeyi engeller. Laboratuvar çalışmaları, insülin hormonu gerektiği gibi çalışmayan insanlarda adaçayının bu hormonu çalıştırmak için etkili olduğunu göstermiştir.
Kekik
Kekik, derideki kan kaşını hızlandırır. Kışın vücut sıcaklığını yükseltmede kullanılır. Spazmları engeller. Solunum sistemini rahatlatır ve bronşite iyi gelir. Aromaterapistler kekiğin kokusunun kişinin ruh halini dengelediğini söylemekteler.
Zerdeçal
Zerdeçalın içinde bulunan kürküminin romatizmal ağrılara iyi geldiği klinik deneylerde kanıtlanmıştır. Kürkümin zerdeçala sarı rengini verir ve kolesterolü düşürür. A, C ve E vitaminlerini içerdiğinden dolayı bol miktarda antioksidana sahiptir ve kataraktı önlemeye yardımcı olur.
Kaynak:
Healthy Holistic Living
İlginizi çekebilecek diğer yazılar: