dummy

Münchausen Sendromu (Yapay Bozukluk) nedir, neden olur?

Aileden, çevreden ya da otorite figüründeki sağlık çalışanlarından ilgi görme amacıyla kişinin kendi kendine hastalık yaratması ya da var olan hastalığı devam ettirmesine Yapay Bozukluk ya da Münchausen Sendromu denir.

dummydummy

Bu isim, Alman baronu Karl Fredrich von Munchausen’in 18. yüzyılda Rus-Osmanlı savaşından sonra abartarak anlattığı kahramanlık öykülerinin yalan olduğunun anlaşılmasına atıfta bulunarak koyulmuştur.

Bu bozuklukta kişinin hedefi hasta rolüne bürünmek ya da hasta taklidi yapmaktır. Kişi, bu hedef doğrultusunda kendine zarar vermekten, acı hissetmekten çekinmez. Kendini bilerek yaralar, kronik bir hastalığı varsa hastalık semptomlarının artması için çaba sarf eder. Birden çok sağlık kuruluşuna gidebilir, farklı isimlerle kayıt yaptırmaya çalışabilir, hatta test sonuçlarıyla bile oynayabilir. Gittiği her doktora farklı hastalık öyküsü anlatabilir.

Münchausen Sendromu’nun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte çocukluk ya da ergenlikte yaşanan uzun süreli bir sağlık sorunu, yakın birinin sağlık sorununa şahit olma, terk edilme, ebeveyn ihmali gibi durumların etken olduğu düşünülmektedir.

Tanı koymak zordur çünkü kişi yanlış semptomlar gösterebilir. Bu yüzden klinik ortamda izlenmesinde fayda vardır. Tedavi protokolünde ise psikiyatrik tedavi ve psikoterapi eş zamanlı olarak uygulanmalıdır.

İlginizi çekebilir: Psikosomatik ağrıların altında yatan nedenler nelerdir?

Uzman Psikolog Merve Saraçoğlu: İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Lisans ve Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Bristol Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji Programı’nı tamamlamıştır. 2010 yılında başladığı Bilişsel ve Davranışçı Terapi eğitimini 2013 yılında bitirerek psikoterapist ünvanını almıştır. Eş zamanlı olarak Pozitif Psikoterapi Enstitüsü’nden onaylı Pozitif Psikoterapi eğitimi ve Pozitif Aile Terapisi eğitimi almıştır. 2012 yılında Avrupa Psikodrama Organizasyonu onaylı psikodrama eğitimini tamamlamıştır. Yüksek lisans ve doktora eğitimi sürecinde, davranış bozukluklarında gevşeme teknikleri konusunda eğitim ve süpervizyonlar almıştır. Bu süreçte birçok danışmanlık merkezinde psikoterapist olarak görev yapmıştır. Halen yetişkinler için bireysel danışmanlık yapmakta ve psikoterapi uygulamaları esnasında Bilişsel-Davranışçı Terapi, Pozitif Psikoterapi, Çözüm Odaklı Terapi ve Motivasyonel Görüşme Tekniklerinden yararlanmaktadır. Kendi oluşturduğu ‘’Ofiste Gevşeme’’ programıyla kurumsal şirketlere iletişim ve gevşeme teknikleri eğitimleri vermektedir.
İlgili Makale
whatsapp