Mükemmeliyetçi bir kişiliğe sahip olduğunuzu gösteren özellikler
Mükemmeliyetçilik, her ne kadar genel olarak olumlu anlamı olan bir kavram olsa da, mükemmeliyetçi yapıda olmak hayatınızı kötü etkileyebiliyor. Peki mükemmeliyetçi kişilerde bulunan ortak özelliklere göz atmak ister misiniz? İşte mükemmeliyetçi kişilerde sıkça görülen özellikler:
1. ‘Ya hep ya hiç’ mantığıyla düşünürler
Mükemmeliyetçi kişiler için ‘mükemmel’ ya da ‘başarısızlık’, ‘doğru’ ya da ‘yanlış’, ‘iyi’ ya da ‘kötü’ vardır. Her olayı siyah ya da beyaz olarak görme eğilimindedirler. İnsanların karakterlerine dikkat etmek ya da süreç içerisindeki durumlarına göre karar vermek istemezler. Örneğin; eğer bir kişinin bir durum içerisinde başkasına kötü davrandığını görüyorlarsa, ‘O kız bazen kötü davranıyor’ demek yerine ‘O kız hep kötüdür zaten’ demeyi tercih ederler.
2. Ekstrem davranışlar sergilerler
Ekstrem davranma eğilimindedirler. Örneğin; mükemmeliyetçi kişiler diyette olduklarında ve istemeden de olsa bir tane kurabiye yediklerinde, diyetlerinin bozulduğunu düşünüp bütün kavanozu yiyebilirler ve diyeti bırakırlar. Sizin de bu hiç başınıza geliyor mu? Eğer cevabı evetse, bu aslında yanlış yolda olduğunuzu gösterir; çünkü bu örnek üzerinden konuşursak; diyetteyken, diyeti bozmak zaman zaman kabul edilebilir bir şeydir. Önemli olan diyeti bozduğunuzda her şeyin son bulduğu düşüncesine kapılmamak ve ertesi sabah uyandığınızda azimli bir şekilde yeniden yola devam etmektir.
3. Başka insanlara kolay kolay güvenmezler
Mükemmeliyetçi kişiler genellikle başkaları tarafından kontrol hastası kişiler olarak görülürler; fakat aslında yapmak istediği şey, sadece işlerin doğru yapılmasıdır. Yine de bazı zamanlar işleri o kadar ileri götürür ki, işlerin mükemmel bir şekilde yapılmadığı konusunda kimseye güvenemez hale gelir.
4. Kendileri ve başkalarına karşı çok talepkardırlar
Mükemmeliyetçi kişiler her zaman en iyisini vermeye odaklanırlar ve başkalarından da bunu beklerler. Bu sebepten dolayı başarısız olmaktan ve başarısız görünmekten çok korkarlar. Ayrıca, başkalarıyla sahip olduğu kitapları, projeyi, makaleyi kısaca hiçbir şeyi paylaşmak istemezler; çünkü sahip olduğu her şeyin en iyisi olduğunu düşünür ve başkaları tarafından paylaşılmasını, yayılmasını istemezler.
5. Herkesi sürekli olarak yönlendirmeye çalışırlar
Her zaman kendisinin ve başkalarının mutlaka takip etmesi gereken kesin kurallar olduğuna inanır ve bu kurallara uyulmadığı noktada asla başarılı olunamayacağını düşünürler. Bu yüzden etrafındaki kişileri sürekli olarak yönlendirmeye çalışırlar.
6. Yalnızca başkaları onları övdüğü zaman kendilerini başarılı addederler
Başarı için sürekli çabalasalar dahi, kendilerini iyi hissetmek için sürekli olarak başkalarının onayına ihtiyaç duyarlar. Başkaları tarafından övgü almadıkları noktada kendilerini başarısız olarak addedebilirler.
7. Yanlışlara bağlı kalma eğilimindedirler
Her şeyi doğru yapsalar bile elde ettiği başarıya değil, işi bitirmeye çalışırken yaptığı tek bir hataya odaklanır ve bu yüzden başarısız olduğunu düşünürler.
8. Mükemmele ulaşamayacağını düşündüğü noktada işleri ya geciktirirler ya da yapmaktan kaçınırlar
Bu ilk başta mantıksız gibi gözükse de, işi ağırdan alan ve yapmaktan kaçınan insanlar genellikle mükemmeliyetçi yapıdaki insanlardır. Çünkü hata yapmaktan, başarısız olmaktan ve sonunda işin istedikleri gibi mükemmel olmamasından korkarlar.
9. Başarı asla yeterli değildir
Mükemmeliyetçi insanlar için, her zaman ulaşılması gereken yeni ve yüksek bir hedef bulunur. Ulaştığı her noktada kendine daha yüksek bir hedef koyar. Bu yüzden, eğer daha yüksek bir hedefe doğru ilerlemiyorlarsa, mutlu olmazlar. Nadiren statükoya bağlı kalırlar ve hep daha iyisi için durmadan çalışırlar.
Kaynak:
Psychologytoday.com
Personalexcellence.co