Motivasyonunuzu korumanın ve sonuca ulaşmanın 6 yolu
Yapılacaklar listeniz sayfalarca kağıttan oluşuyorsa, yakın zamanda aynı konuyla ilgili olarak bir ret cevabı aldıysanız, ailenizle ilgili sorumluluklarınız başınızdan aşkınsa, bir de bunun üstüne her gün kullandığınız elektronik aletlerden biri bozulduysa kişisel projelerinizi gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan vakit ve motivasyonu bulamıyor olabilirsiniz. Koşullar zorlaştığında hepimiz zaman zaman motivasyonumuzu kaybediyoruz. Ancak bu bir kural değil, bunu tersine çevirmek de yine sizin elinizde.
İlgili yazı: Kendi kendinizi motive etmeye yetecek harika özlü sözler
Motivasyon büyülü bir şey değil, kimseye ağzı kapalı bir şişenin içinde sunulmuyor veya motivasyon hapı diye bir şey yok. Motivasyon, aslında kendi içinizdeki belli noktalara dokunarak kendi kendinize elde ettiğiniz bir şey. İster Kilimanjaro’ya tırmanıyor olun, ister 10 bin parçalık puzzle yapmakla uğraşın, işte size hayatın her alanında yardımcı olarak motivasyonunuzu korumanın ve sonuca ulaşmanın 6 yolu:
1. Hedefinizi belirleyin ve bunu en detaylı haliyle gözünüzde canlandırın
Günümüzün yoğun ve dikkat dağıtan dünyasında, sonuca ulaşmanın yaşattığı duyguyu gözünüzde canlandırmak, bunu hissetmek çok da kolay değil. Oysa en başarılı sporcular bile, yarış esnasında performanslarının düştüğünü hissettiklerinde, sonuç çizgine vardıklarında yaşayacaklarını düşünmeye başlarlar. Elinizdeki projeyi bitirdiğinizde alacağınız alkışların sesi, yüzünüzdeki ifade, saç şekliniz ve daha pek çok detayı gözünüzün önüne getirin.
İlgili yazı: Motivasyon bilmecesi: İç motivasyon mu dış motivasyon mu?
2. Nedenlerinizi sıralayın
Yaşadığınız yoğun gündem içinde motivasyonunuzu kıran pek çok şey olabilir. Bu yüzden kendinizi hedefinize sıkı sıkıya bağlamanız gerekiyor. Neden o hedefe ulaşmak istiyorsunuz? Bir liste yapın ve bu listeyi tükenmez kalem kullanarak, el yazısıyla yazın. Araştırmalar, el yazısıyla yazdığımızda beynimizin yazıda belirtilen sürece daha aktif olarak katıldığını gösteriyor. Dijital ortamlarda yazılan yazılarda ise daha az zihinsel bağ kuruluyor.
3. Hedefinizi bölümlere ayırın ve kendinize ara hedefler, ara ödüller belirleyin
Kendinize altından kalkılmaz bir yığın oluşturmayın. En etkileyici konuşmacılardan biri olan Tony Robbins, “Hayatımızdaki stresin büyük bölümü, kendimize imkansız hedefler koymamızdan kaynaklanıyor. Eğer bir projeyi alıp, hepsini tek seferde yapmaya çalışırsanız strese girersiniz, motivasyonunuzu kaybedersiniz ve başarısızlığa davetiye çıkarırsınız” diyor.
Oluşturduğunuz yığınları dağıtın. Büyük bir hedefiniz varsa bunu küçük ve gerçekçi adımlara bölün. Nörobilimciler elde edilen her ufak başarının, beynin ödül merkezini tetiklediğini ve dopamin salgılanmasını sağladığını söylüyor. Bu da konsantrasyonumuzu korumamızı sağlıyor ve bir sonraki adımı daha kolay gerçekleştirmemize yardımcı oluyor.
İlgili yazı: Enerjinizin tükendiğini hissettiğinizde tekrar motive olmak için yapmanız gerekenler
4. Bir stratejiniz olsun ama değişikliklere de hazırlıklı olun
Birçoğumuzun en büyük başarısızlığı, vazgeçmekten kaynaklanıyor. Oysa başarılı olmanın en garanti yolu, her seferinde denemekten geçiyor. Kendinize hedefleriniz doğrultusunda bir strateji belirleyin ancak bu stratejiniz her zaman değişebileceğini unutmayın.
İlgili yazı: Kadınlar sahip oldukları gücü kullanırken neleri yanlış yapıyor?
5. İhtiyaç duyduğunuzda yardım isteyin
Yardım istemek için çevrenizdeki herkesi ayağa kaldırmanıza gerek yok. Ancak bir projeyi teorik olarak tek başınıza gerçekleştirebileceğinizi düşünseniz bile, en azından aklınızdaki planları güvendiğiniz insanlarla paylaşmaktan çekinmeyin, onların da fikirlerini alın. Hedeflerinizi başkalarıyla paylaşmak, dünyaya ve daha da önemlisi bilinçaltınıza güçlü mesajlar göndermenizi sağlar.
6. Motivasyonunuz düştüğünde bununla nasıl mücadele edeceğinizi önceden belirleyin
Bir noktada motivasyonunuz düşebilir. Bu bir başarısızlık değil, aksine kaçınılmaz bir aşama. Hedefiniz doğrultusunda ilerlerken bir an gelebilir ve belki yorgunluk, belki geçici duygular sebebiyle motivasyonunuz düşebilir. Böyle zamanlar için sizi neyin motive ettiğini önceden düşünün ve hazırlıklı olun.
Kaynak:
Forbes