Motivasyonunuzu kazanmanıza yardımcı olacak küçük öneriler
Motivasyon üzerine düşünülmesi gereken zor konulardan biridir.
Kimi zaman bir konuda oldukça motive olabiliriz, hatta ihtiyacımız olandan bile fazla. Keşke böyle durumlarda motivasyonumuzun fazlasını saklayabilsek diye düşünürüz. Çünkü bir sonraki gün ihtiyacımız olan motivasyona sahip olamayabiliriz. Yapmamız gereken tüm önemli işleri motivasyonumuz gelene kadar ertelemişizdir ve ihtiyacımız olan motivasyon hala gelmemiştir.
Böyle zamanlarda bazı önerileri uygulamak size yardımcı olabilir. Bu öneriler motivasyonu bekleme süresini kısaltır ve eğlencelidir de. İşte o motivasyon önerileri:
1. Bırakın
Problemi çözmek konusunda atmanız gereken ilk adım işe karşı olan hevesinizin azaldığını kabul etmektir. Kendinize bunu söyleyin ya da bir başka deyişle o anda iş yapmayı bırakın! Ve bırakıp bırakamayacağınızı gözlemleyin. Diğer işe geçip geçemediğinizin de farkına varın.
O işi yapmakla ilgili nedeniniz ilk sırada yer almasa da daha sonradan ilk sırada yer alacaktır. Aksi takdirde, işi yapmama/yapamama ‘neden’iniz konusunda daha net olacaksınız ve bu netlik motivasyonunuzu geri kazanmanıza yardımcı olacak.
2. Aksiyona geçmeyin. Şimdilik!
Bu size absürd, mantıksız gelmiş olabilir. Ancak işe yarıyor. Beklenti harika bir şeydir, özellikle işe koyulmaya başlamışsanız. Beklenti fikrinizin son noktaya evrilmesine yardımcı olur. Bu durum yalnızca sizi heyecanlandırmakla kalmaz, aynı zamanda amacınızla ilgili net olmanızı sağlar.
Ayrıca plan yapmak için vaktiniz olur ve plan yapmak da başarı ihtimalinizi artıracaktır.
Aksiyon almayı öteleyin; ama sonsuza kadar değil.
‘Eğer bir ilham arıyorsanız ve hedefe ulaşmak istiyorsanız, hemen başlamayın. Birçoğumuz heyecanlanarak hemen başlamak ister. Bu bir hatadır! Gelecekte bir tarih belirleyin. Bu tarih gelecek hafta, iki hafta sonra ya da bir ay sonra olabilir. İşte bu tarih sizin başlangıç tarhinizdir. Takvimde o tarihi işaretleyin ve o tarih yaklaştıkça heyecanlanmaya başlayın. O günü hayatınızın en önemli günü yapın. Bu arada, planınızı yazmaya da başlayın.’ Leo Babauta
3. Kendinize izin verin
‘Büyüklüğe ulaşmak istiyorsanız izin istemeyi bırakın.’ Anonim
Şimdi bir düşünün; kitap özeti yazıp sunmanız isteniyor. Önünüzde iki seçenek var: Birincisi kolay okunur bir kitap ve diğer de oldukça karmaşık bir kitap. Hangisini tercih ederdiniz?
Cevap mantıklı bir sonuca varmıyor; çünkü çok büyük bir ihtimalle kolay okunan kitabı seçeceksiniz. Karmaşık olan kitabı seçtiğinizde ilk etapta kendinizi hazır hissedecekseniz; ancak aniden motivasyonunuz düşmeye başlayacak. Sunum günü belirmeye başladığında ilk başta karmaşık olan kitabı okumaya niyetlenseniz dahi kendinizi kolay olan kitabı okurken bulacaksınız ve ilk etapta neden karmaşık olan kitabı seçtiğinizi düşüneceksiniz
Çoğu zaman motivasyon kaybı ağırdan almaya neden olmaktadır. Ağırdan almanın en önemli neden gerçekte izin vermemenizdir, ne başarıya (Çünkü bunu hak etmediğinizi düşünürsünüz) ne de başarısızlığa.
Bir kere mükemmel olmayan sonuçları kabullendiğinizde, artık hazırsınız demektir.
4. Parçalayın
Bu aslında büyük hedefler yerine kendinize küçük hedefler koyarak bir göreve ilişkin karşılaşacağınız zorluk seviyesinin düşürmeniz anlamına gelir.
Düşük direnç = Yüksek motivasyon
Rasyonel bir insan her zaman daha az efor sarfedeceği işlerde yer almak ister, çünkü enerjisini saklamak daha akılcıdır.
Görevleri yönetilebilir posiyonlara bölün, küçük parçalara. Bu kolay gibi görünse de oldukça efektif bir yöntemdir.
‘Canlandırmak için egzersiz yapın, ortadan kaldırmak için değil. Dünya bir günde oluşmadı, bizler de öyle. Kendinize küçük hedefler koyun ve o hedeflere bağlı kalın.’ Lee Haney
5. Kendinize dinlenme zamanı yaratın
Bir sonraki işi yapın. Başkalarına yardım edin. Öğle yemeği yiyin. Çalışın, çalışın, çalışın!
Ya da hiçbir şey yapmayın.
Şu an yapılması gereken işleri bir süreliğine unutun. Yalnızca akışına bırakın.
Dinlenin. Kendinizi şarj edin. Biraz boş zaman geçirin. Böylece geri dönüşünüz çok etkileyici olacaktır.
‘Dinlenmek tembellik yapmak değildir ve güneşli bir yaz günü ağacın altında yatmak, suyun şırıltısını dinlemek ya da gökyüzündeki bulutları izlemek boşa zaman geçirmek demek değildir.‘ John Lubbock, The Use Of Life
Peki siz motive olmak için ne yapıyorsunuz?
Kaynak:
pickthebrain.com