Motivasyon; insanın sahip olduğu bir şey değil, yaptığı bir şeydir. Aynı şekilde motivasyon yoksunluğu da hayatta sahip olduğunu tüm ilişkilerde karşınıza çıkabilir. Motivasyon eksikliği hissettiğinizde, ilham bulamadığınızda veya duygusal kaynaklarınızın tükendiğini hissettiğinizde bu duruma müdahale etmeniz gerekebilir. Silkelenmeyi, iletişime geçmeyi, kontrolü ele almayı, konforlu bölgenizden çıkmayı öğrenmeli; kurban olmayı bırakmalı ve önünüze bakmalısınız. İşte motivasyonunuzu yeniden kazanmanın yolları:
1. Hesap verilebilir olun
Kendinizi, iş çevrenizi veya başkalarını suçlamayı bırakın. Bu suçlamalar sizi olduğunuz yerde tutmaktan ve motivasyon yoksunluğunuzu pekiştirmekten başka bir işe yaramıyor. Kontrol edebildiğiniz şeyleri gözden geçirin ve davranışlarınızın birer seçim olduğunu fark edin. Eğer koşullarınız istediğiniz gibi değilse bu durumdan ötürü kendinizi suçlamayın ama sorumluluğu da üstlenin. Koşulları nasıl iyileştirebileceğinizi sorgulayın ve bununla meşgul olun.
İlgili yazı: Motivasyon bilmecesi: İç motivasyon mu dış motivasyon mu?
Motivasyon eksikliği, kalp kırıklığı gibidir. Bunu iyileştirebilecek tek kişi de sizsiniz. Motivasyon ise sizin içinizdedir. Her ne kadar dış faktörler bunu etkilese de motivasyon sizin içinizdeki güçten beslenir. Daha derine inin ve kendi ruhunuza yakınlaşın. Böylelikle davranışlarınızı seçme ve içinde bulunduğunuz koşulları değiştirme gücünü bulacaksınız.
2. Sürekli öğrenme isteği taşıyın
Motivasyon eksikliği; büyüme, gelişim ve öğrenmeye karşı geliştirdiğiniz bilinçli veya bilinçsiz bir direnişten kaynaklanıyor olabilir. Geçmişteki hataları tekrarlamaktan veya başarısızlıktan korkuyor olabilirsiniz. Bu korkulara teslim olmak yerine sürekli bir öğrenci olmayı seçebilirsiniz. Telafi edilemez gibi görünen hatalar bile yapmış olsanız, geçmişte yaşananları gözden geçirin ve değiştirmeniz gereken şeyleri belirleyin. Eğer hata yapmaktan veya bir şeylerin yanlış gitmesinden korkuyorsanız kendinizi sürekli yerinizde saymak için hapsediyorsunuz demektir. İşte sizi motivasyon eksikliğine iten şey de bu.
Oysa hata yapmak, gelişim göstermek için kilit öneme sahiptir. Hata yapmaktan çekinmeyin. Aksine, yaptığınız hatalardan nasıl dersler çıkardığınızı, neler öğrendiğinizi ve hala ne kadar çok şey öğrenmeye açık olduğunuzu gösterin. Hataları, kendi değerinizi kanıtlayacak birer araç olarak görün.
İlgili yazı: Enerjinizin tükendiğini hissettiğinizde tekrar motive olmak için yapmanız gerekenler
3. Ulaşılabilir hedefler koyun
Belirlediğiniz hedeflerin ulaşılabilir olduğundan emin olun. Eğer gerçekleştirme umudu taşımadığınız veya çok az umut taşıdığınız hedefler belirlerseniz, kolayca motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. Hedef belirlemek, istediğiniz bir şeyi söylemekten çok daha fazlasıdır. Hedef belirlerken istediğiniz şeyi ayrıntılı bir şekilde belirler ve neden istediğinizi iyice anlarsınız.
Duygular hepimiz için motivasyon yürütücü unsurlardır. Eğer kendiniz için duygusal anlamı olan hedefler belirlerseniz, bu hedefleri tutturmak için daha istekli olursunuz.
4. Sürekli şikayet etmeyin
İnsan demotive olduğunda, doğal olarak sürekli bir şeylerden şikayet etme ve problemlerinden bahsetme eğilimi içinde oluyor. Öfkenizi atmak sağlıklı bir şey olabilir ancak problemlerinizi çözmek için çaba harcamıyorsanız sadece kendinizi tatmin edeceğiniz bir şeye dönüşebilir. Eğer hiçbir şey yapmayıp sadece şikayet ediyorsanız veya motivasyonsuzluktan bahsediyorsanız, size umut verecek insanlarla bir araya gelmeye, koçluk yardımı almaya, önerileri kapalı olmak yerine yönlendirmelere açık bir insan olmaya özen gösterebilirsiniz.
İlgili yazı: Motivasyonu artırmanın formülü nedir?
5. Optimist ve gerçekçi olun
Hayatta ve kariyerinizde her zaman mükemmel şeyler sizi bulmak zorunda değil. Hayatta her zaman inişler ve çıkışlar olabilir. Her zaman mutlu veya başarılı olmak zorunda olduğunuzu düşünüp hayatınızı idealize etmeyi bırakın. Bunun yerine sahip olduklarınız için şükredin. Sahip olduğunuz şeyleri kabullenip, onları sevmeye başladığınızda, kontrolü daha fazla ele geçirebilirsiniz. Böylelikle sorunlarla karşılaştığınızda kendinize yeni çözüm önerileri geliştirebilir ve pozitif kalmayı başarabilirsiniz. Öte yandan, sahip olduklarınız için şükretmek aynı zamanda gelecekle ilgili umutlu olmanızı sağlar. Sevdiğiniz şeyi, hayatınızdaki insanları sevmelisiniz.
6. Empati yapın
Eğer motivasyon eksikliği yaşıyorsanız, kendinizi düşünmeyi bırakın ve biraz da başkalarını düşünün. Empati yapmak başarının anahtarlarından biridir çünkü ufacık bir empati bile büyük bir değişim yaratabilir. Size nasıl davranılmasını istiyorsanız, insanlara o şekilde davranın. Böylelikle zamanla kendinizi daha güçlü hissedeceksiniz. Empati yapmak, etrafınızda olup bitenleri daha kolay anlamanızı sağlar. Bu da motivasyonunuzu kıran nedenlerden biri olan olayları kişiselleştirme özelliğinizin önüne geçer.
Kaynak:
Entrepreneur