X

Morphet Arms: Ye, iç ve hayalet avla!

Bir gün bir casus, bir mahkum ve bir hayalet Londra’da bir barda buluşmuş… Kulağa Karadeniz fıkrası gibi gelse de, Londra’da bu mümkün. Üstelik de bir barda.

Morphet Arms, Thames Nehri’ne bakan, Tate Britain’e çok yakın bir İngiliz pub’ı. Hatta adı bile o kadar sıradan ki (sonu ARMS ile biten yüzlerce bar var, “soy” anlamına geliyor çünkü, bizdeki xx oğulları gibi) dışarıdan baktığınızda önünden yürüyüp geçebilirsiniz. Hatta hiç bakmayabilirsiniz bile.

Fakat Londra’da her pub, dürbünlerin yer aldığı bir casusluk odasına ya da ürkütücü ve canlı bir tarihi bodruma sahip değil.

Morphet Arms, eskiden yakınlarındaki Millbank Hapishanesi mahkumlarının Avustralya’ya gönderilmeden önceki bekleme hücresi ve transfer noktasıymış. Hükümlüler yer altındaki tünellerden geçerek ya gemiye bindiriliyor ya da bir hücreye kilitleniyormuş. Millbank Hapishanesi 1890’da kapanmış ama hücreler hala duruyor.

Birkaç sene önceye kadar pub çalışanlarının iyi bir gününe denk gelirseniz aşağıya, tünellerin en azından bir bölümüne inmenize izin veriyorlarmış. Hatta bazen turlar düzenleniyormuş. Günümüzde tünellere inmek yasak ve turlar da ortadan kalkmış. Amaaa… Bar çalışanları eşyaların durduk yere ortadan kaybolmasından, bazen yerlerinin değişmesinden şikayet etmeye başlayınca, tüneller ve orada yaşananlar tekrar gündeme gelmiş. Tünellerde yaşayan bir hayalet olduğuna inanıyorlar. Hikayeye göre Millbank Hapishanesi’nden kaçmaya çalışan bir mahkum Morphet Arms’ın altından geçen tünellerde sıkışıp kalmış ve dışarı çıkamamış. Bu mahkumun hayaleti de şu an tünellerde geziniyormuş. Hatta pub’da içeriye kurulan CCTV ekranından tünelden canlı yayın yaparak meraklıların içeriyi izlemesini sağlayacak kadar işi ileri götürmüşler. Yani biranızı yudumlarken şanslıysanız bir hayaletle selamlaşmanız mümkün.

Morphet Arms’ın tuhaflığı bu kadarla da kalmıyor. Barın ikinci katında bir Casus Odası var. 1920’ler temasında dekore edilmiş ve teması ünlü casus Mata Hari’ye adanmış. Odanın manzarası MI6, İngiliz İstihbarat Teşkilatı. Pencere kenarındaki dürbünler de dekor olarak orada değil. Mekan çoğu zaman FBI dahil olmak üzere pek çok gerçek casusla doluymuş. Hatta bar patronları mekana gelen ajanlarla ilgili casusluk yapıyormuş. Bu odaya çıkarken merdiven boyunca burada sık sık görülen bazı casusların fotoğraflarını görebilirsiniz. İngiliz casusları da buna dahil. Bu oda günümüzde özel yemekler, partiler ve Westminister’daki etkinlikler için kullanılıyor. Fakat bizim gibi yukarı çıkıp etrafa bakabilirsiniz. İkinci kata servis çok yavaş geliyor, bu nedenle biranızı burada içmeyin. Zaten içemezsiniz…

Pub’da ne yemeli, ne içmeli konusuna gelince… Londra’da pub yemekleri her zaman güzel. İster patates söyleyin, ister menüsünde varsa pie. Biz gittiğimizde biranın yanına ev yapımı patates almıştık. Biralar da her pub’da farklı oluyor, ama Guiness tabii ki her barın demirbaşı. Ama düşündüğümüzün aksine Guiness çok popüler değil burada.

Morphet Arms, Londra’da yağmurlu bir Pazar öğleden sonrası için çok iyi bir buluşma noktası. Londra’da pek çok yağmurlu Pazar var tamam, o da sizin buraya uğrama bahaneniz olsun.

Didem Tekin: 1985 Hatay doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Reklamcılık ve Halkla İlişkiler bölümünden mezunum. Türkiye’nin büyük global reklam ajanslarında yaklaşık 11 sene kadar müşteri ilişkileri departmanında farklı pozisyonlarda çalıştım. 2017 yılında, klasik anlamda reklamcılığı bırakmaya karar vererek, sene sonunda About Us isimli organizasyonu kurdum. Reklam geçmişimi kullanarak markalarla yetenekli insanları buluşturduğum ve iletişim çözümleri sunduğum bir iş yapıyorum. Yeme, içme ve seyahat kendimi bildim bileli en büyük tutkum. Seyahatlerimi planlarken, sıradan tavsiyeleri okuyup, farklı bir yolculuk yaratmaya çalışmayı hiçbir zaman sevmedim. Bu yüzden buradayım, gezdiğim yerlerin birilerine farklı bir bakış açısı sunmasını sağlamak istedim. Onlyforeaters isminde, yeme içmeye dair deneyimlerimi paylaştığım, mütevazı bir Instagram hesabım var. Yurt dışı seyahatlerimi planlarken “nereye gitsem?” yerine önce “ne yesem?”i düşünürüm. Bu yüzden daha çok yiyebilmek için spor yapıyorum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale