Moringanın erkekler için 4 faydası ve yan etkileri

Moringa besleyici yaprakları ve tıbbi olarak görülen özellikleri nedeniyle bilinen bir bitki türüdür. Temel olarak Kuzeybatı Hindistan bitkisi olan moringanın neredeyse her bir kısmı 300’den fazla hastalığın tedavisinde uzun yıllardır bitkisel bir çözüm olarak kullanılıyor.

Bununla birlikte onun faydalarına dair çalışmaların büyük kısmı test tüpü ve hayvan deneyleri yoluyla yapılmış ve bu nedenle doğrudan insanlar üzerinde kanıtlar yok.

Yine de pek çok özelliği bir şekilde test edilmiştir ve sağlığa faydaları olduğu söylenir ve bunların bazıları erkeklere özel denilebilir.

Onun erkeklerde gösterdiği faydalar ve ayrıca güvenilirliği ile yan etkilerine göz atalım.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Prostat sağlığına iyi gelebilir

Moringa tohumları ve yaprakları glukosinolatlar adı verilen kükürt içeren bileşenler bakımından zengindir ve bu da kanser karşıtı özellikler sağlayabilir.

Test tüpü çalışmalarında glukosinolatların insan prostat kanseri hücrelerinin gelişimini engelleyebildikleri görülüyor.

Ayrıca moringanın iyi huylu prostat hiperplazisini önleme konusunda da yardımcı olabileceği söyleniyor. Bu rahatsızlık erkekler yaş aldıkça daha yaygın hale gelir ve prostatta büyümeye sebep olarak idrar yapmayı zorlaştırır.

Yapılan bir çalışmada farelere moringa yaprağı ekstresi verilmiş ve sonrasında 4 hafta boyunca bu rahatsızlığı tetiklemek için testosteron verilmiş. Ekstrenin prostat ağırlığını ciddi şekilde azalttığı görülmüş.

Ayrıca ekstrenin prostata özel bazı antijenleri, yani prostat bezi tarafından üretilen proteinleri de azalttığı görülmüş. Bu antijenin fazla üretimi prostat kanseri işareti olabilir.

Son olarak çalışmada bitkinin tedavi gören farelerde testosteron düzeylerini düşürdüğü görülmüş. İnsanlarda testosteron düzeylerinin düşük olması cinsel isteği azaltıp iktidarsızlığa, kas kaybına ve ayrıca depresyona sebep olabilir.

Bu testosteronu düşüren etki, düşük testosteronu olup da testosteron replasman tedavisi gören erkeklerde tedavinin verimliliğini etkileyebilir.

Maalesef moringanın insanlarda da bu etkiyi yarattığının tespit edilmesi için insanlar ile daha fazla araştırma gerekiyor.

İktidarsızlığı hafifletebilir

İktidarsızlık, ereksiyonu ilişkiyi sürdürecek kadar devam ettirememek anlamına gelir.

Bu rahatsızlık genellikle kan akışındaki bir problemden kaynaklanır ve yüksek tansiyon, kanda yüksek düzeyde yağ veya diyabet gibi rahatsızlıkların bir sonucu olabilir.

Moringa yapraklarında polifenol adı verilen bitkisel bileşenler vardır ve bunlar nitrik oksit üretimini arttırarak kan akışını iyileştirebilirler ve tansiyonu düşürebilirler.

Buna ek olarak farelerle yapılan çalışmalarda bitkinin yapraklarından ve çekirdeklerinden elde edilen ekstrelerin iktidarsızlık ile bağlantılı olan ve tansiyonu yükseltip nitrik oksit üretimini azaltan temel enzimleri önleyebildiği görülüyor.

Bir çalışmada moringa tohumu ekstresinin sağlıklı farelerde penisteki yumuşak kasları rahatlattığı, böylece bölgeye giden kan akışını iyileştirdiği görülmüş. Ayrıca diyabeti olan farelerde de iktidarsızlığı hafifletme konusunda etkili olmuş.

Ancak bu konu üzerine şimdiye kadar insanlarda yapılmış bir çalışma yok. Bu nedenle hayvanlardaki aynı etkinin insanlarda da görülüp görülmeyeceğine dair net sonuçlar yok.

Doğurganlığı artırabilir

Kısırlık problemlerinin %40’ında erkeklerin bir payı olduğu düşünülüyor ve en yaygın sebepleri arasında düşük sperm üretimi ve sperm hareketliliğine dair problemler bulunuyor.

Moringa yaprakları ve tohumları mükemmel bir antioksidan kaynağıdırlar ve bu da sperm DNA’larına hasar veren veya sperm üretimini etkileyen oksidatif hasarla savaşmaya yardımcı olabilir.

Tavşanlar ile yapılan çalışmalarda moringa yaprağı tozunun semen hacmini ciddi anlamda arttırdığı ve ayrıca sperm adedi ve hareketliliğinde de iyileşmeler sağladığı belirtiliyor.

Farelerle yapılan çalışmalarda ise moringa yaprağı ekstresinin antioksidan özelliklerinin inmemiş testis sahibi farelerde sperm adetlerini ciddi şekilde arttırdığı görülmüş.

Buna ek olarak fare ve tavşan deneylerinde onun aşırı sıcak, kemoterapi, elektromanyetik ışınlar kaynaklı sebeplerden kaynaklanan sperm kaybını telafi etmeye yardımcı olabileceği görülüyor.

Bu sonuçlar umut verici olsalar da insanlar üzerinde daha fazla çalışma gerekiyor.

Kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilir

Tip-2 diyabet, bedenin yeterince insülin üretmemesi veya onu verimli kullanmaması sonucunda ortaya çıkar. İnsülin pankreas tarafından üretilen bir hormondur ve yemeklerden sonra kan şekerini düşürür.

Bu rahatsızlık erkeklerde kadınlardan daha çok görülür. Bunun sebebi erkeklerin karın bölgesindeki tehlikeli yağlanmalara daha eğilimli olmalarından kaynaklanabilir. Bu yağlanma insülinin verimliliğini azaltır ve diyabet riskinde artışa sebep olur.

Diyabetli fareler ile yapılan çeşitli deneylerde moringa yaprağı ve tohumlarından elde edilen ekstrelerin insülin üretimini arttırarak veya hücrelerin şeker alımını arttırarak kan şekeri düzeylerini düşürebildiği görülmüş.

10 sağlıklı yetişkinle yapılan bir çalışmada 4 gram kadar moringa yaprağı tozu tüketmenin insülin salgısını arttırdığı ancak kan şekerini pek etkilemediği görülmüş.

10 sağlıklı yetişkin ve 17 tip-2 diyabetli bireyle yapılan bir diğer çalışmada ise yemeklere 20 gram kadar moringa yaprağı tozu eklenmiş. Araştırmacılar bu takviyenin diyabeti olanlarda kan şekerini azaltabildiğini ancak diyabetsiz olanlarda bir etki göstermediğini belirtiyorlar.

Ancak bu dozun lezzeti azalttığı belirtiliyor ve bu nedenle alımı etkilenmiş olabilir.

Bu sonuçlar umut verici olsalar da uzun vadede daha kaliteli çalışmalara gerek duyuluyor.

Güvenilirliği ve yan etkileri

Moringanın tıbbi bir bitki ve gıda olarak uzun süredir kullanımı nedeniyle genel olarak güvenli olduğu söylenebilir.

Çalışmalara göre 50 gramlık bir yaprak tozunun tüketimi veya 90 gün boyunca günlük 7 gramlık tüketim durumlarında herhangi bir yan etki görülmemiş.

Faydalarına dair henüz tam olarak bilimsel kanıtlar olmasalar da, besleyici olduğu bir gerçek. Onu yaprak formunda, toz olarak, kapsül veya ekstre olarak almak mümkün. Ayrıca çay formunda satıldığı da görülüyor.

Ancak testosteron düzeyi düşük olan erkekler veya tansiyon ile şeker ilacı kullananların almadan önce doktorları ile görüşmeleri daha uygun olacaktır.

Sonuç olarak moringa kuzeybatı Hindistan’a özel bir bitki. Test tüpü ve hayvan deneylerine göre yaprakları ve tohumları prostat kanserine karşı koruma sağlayabilir, iktidarsızlığı hafifletebilir, doğurganlığı arttırabilir ve kan şekeri kontrolü sağlayabilir.

Ancak bitkinin erkeklerde aynı faydaları tam olarak gösterdiğinin onaylanması için insanlar ile daha fazla deney gerekiyor.

Yine de moringa yaprakları çok besleyici oldukları için toz, hap, ekstre veya çay formunda tüketmek mümkün.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kaynak: healthline

İlginizi çekebilir: Erkek wellnessına odaklanan girişimler

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!