Hemen hemen hepimiz yeni şeyler yapmayı seviyor, hatta yeniliklere bayılıyoruz. Yeni yerler keşfetmek için seyahat etmek, yeni insanlar tanımak için kurslara yazılmak, yeni açılan restoranlarda yeni tatlar deneyimlemek gibi pek çok aktiviteyi gerçekleştirmemizin ardındaki nihai motivasyon monotonluktan kurtulma ve can sıkıntımızı giderme çabası. Elbette rutinlerini seven, alışkanlıklarından vazgeçmeyen, bildiği, tanıdığı yerlerde mutlu olanlarımız da var; ancak hayat, aslında konfor alanımızın tam da dışında akıp gidiyor. Bu yüzden yenilik şart!
Aksi halde canımız sıkılmaya başlayabiliyor. Hele ki ekranlara bağımlı olduğumuz, başımızı telefondan, tabletten kaldırmadığımız, sosyalleşmediğimiz modern çağımızda çok daha hızlı sıkılabiliyoruz. Üzerine bir de yoğun iş temposu ve stres eklenince hepimiz can sıkıntısının esiri oluyoruz. Ama bu durumu tersine çevirebiliriz. İlk yapmamız gereken sıkıntımızın altındaki nedeni fark etmek ve onun üzerine gitmek… Çoğumuzun yaşadığı bu can sıkıntısının başlıca nedenleri ve çözüm önerileri arasında şunları sıralayabiliriz:
Sosyal medyayla ve teknolojiyle fazla zaman geçirmek
Hepimizin beyninin yeni uyaran arayışına hızlı ve etkili bir çözüm getiren sosyal medya ve teknoloji aslında sanıldığı gibi can sıkıntısını gidermenin değil, daha da sıkılmamızın en önemli sebepleri arasında. Canımız sıkıldığında Instagram’da saatler geçirmek, boş zamanımızın tamamını bilgisayar oyunları oynayarak doldurmak, YouTube’ta komik videolar izlemek sıkılma hissini geçici olarak engellese de, uzun vadede yaşam tatminimizin azalmasına ve zamanımızı boşa geçirmiş gibi hissederek daha da sıkılmamıza neden olabiliyor.
Peki ne yapmalı? Teknolojiyle olan ilişkimizin her zamankinden daha fazla olduğu şu dönemde özellikle mecbur olmadığınız zamanlarda bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazların kullanımına kısıtlama getirmek, sosyal medyada geçirdiğiniz zamanı azaltmak ve buna ayırdığınız zamanı anda kalmanıza yardımcı olabilecek meditasyon, egzersiz, örgü, resim, kitap okumak gibi aktivitelerle doldurmak sıkılma hissinden kurtulmanızı sağlayacaktır.
Yaşamı sadece rutinlere bağlı kılmak
Hafta içinde yaptığınız işleri gözden geçirdiğinizde, sürekli olarak aynı işleri aynı rutinde sürdürmek zorunda olduğunuz bir düzeni izliyorsanız sıkılmamanız neredeyse mümkün değil. Tüm dikkatinizi aynı ya da benzer görevlere uzun süre odakladığınızda yaptığınız iş her ne olursa olsun sıkılmanız kaçınılmaz. Özellikle pek çoğumuzun evden çalışma düzenine geçtiği şu dönemde ofise gitmiyor olmak, çalışma arkadaşlarınızla olan paylaşımlarınızın sınırlanması, iş çıkışında arkadaşlarınızla yaptığınız spontane buluşmaların rafa kalkması gibi eski yaşamınıza küçücük de olsa farklı dokunuşlar getiren pek çok günlük deneyimin artık olmaması, home-office çalışmalarının aktif olarak devam ettiği şu dönemde sıkılmış hissetmenizin en önemli sebepleri arasında olabilir.
Ne yapmalı? Rutinler, bolca uyaranla dolu bir dünyada konforlu ve rahat hissedebilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz şeyler olsa da, zihnimizin biraz özgür alana ihtiyaç duyduğu da bir gerçek. Çalışma sırasında sık sık mola vermek, hiç denemediğiniz yeni hobilerle ilgilenmek, çalışma ortamınızda yeni düzenlemeler yapmak, iş arkadaşlarınızla çalışma saatleri dışında da iletişimde kalmak, zaman zaman rutinlerin dışına çıkmak ve/veya yeni rutinler geliştirmek sıkılma hissini azaltmanıza yardımcı olabilir.
İlginizi çekebilir: Hayatınızı monotonluktan kurtarın: 3 adımda hayatınıza renk katabilirsiniz
Sosyalleşmeye zaman ayırmamak
Sıkıldığınız zamanlarda modunuz ve enerjiniz düşük olduğu için başkalarıyla buluşmak ya da dışarı çıkmak istememeniz oldukça normal. Ancak bir taraftan sıkıntınızı geçirmek için bir şeylerin arayışında olup bir taraftan da buluşma tekliflerini geri çevirmenin can sıkıntınızı gidermeyeceği oldukça açık. Elinizdeki tüm olanakları kullanarak sevdiklerinize zaman ayırmanız, mutlu ve kötü hissettiğiniz anları onlarla paylaşmanız, duygusal olarak bağlantıda kalmanız can sıkıntınızın önemli ölçüde azalmasına yardımcı olacaktır. Unutmayın; dışarıda kocaman bir dünya var ve eğer bu dünyanın içinde değilseniz, sonsuza kadar kronik bir can sıkıntısıyla mücadele etmeniz kaçınılmaz olacaktır.
Ne yapmalı? Sosyalleşmeye bilinçli olarak zaman ayırmak, sevdiklerinize sarılamasanız da seslerini duymak, görüntülü aramak, hatta sanal ortamda karşılıklı yemek yemek ve sohbet etmek dış dünyayla bağlantıda kalmanıza yardımcı olabilecek önerilerimiz arasında.
Diğer insanlardan çok daha iyi olduğunuzu düşünmek
Çok fazla sıkıldığınızı hissediyor ve sıkıntınızın kaynağını bulmakta zorluk yaşıyorsanız, iletişim kurduğunuz ve sosyalleşmeyi tercih ettiğiniz insanları ve iletişim kurmaktan kaçındıklarınızı tekrar gözden geçirebilirsiniz. Pek çoğumuz farkında olmadan kendimizi bazı insanlardan daha iyi ve daha üstün gördüğümüz için onlarla zaman geçirmekten, hatta tanışmaktan bile kaçınabiliyoruz. Çevremizdeki insanların olumsuz özelliklerine odaklanıp bize hiçbir şey katmasa bile sadece farklı biriyle tanışıyor olmanın ve farklı şeyler öğrenme fırsatının önüne kendi kendimize set çekebiliyoruz. Oysa ki doğru ve etkili iletişimler de kurabiliriz.
Ne yapmalı? Sıkıntınızın kaynağını yaşamınıza katkı sağlayan insanların sayısının az olmasına bağladığınızda ve iletişim kurduğunuz insanları çeşitlendirdiğinizde hem kendinizle hem de dış dünyayla ilgili daha önce hiç keşfetmediğiniz pek çok şeyi keşfettiğinizi de göreceksiniz.
İlginizi çekebilir: Neden aynı fikirde olmadığımız insanları da dinlemeliyiz?
Yalnızlıktan keyif almayı bilmemek
Film izlemek, yemek yemek, hatta parkta yürüyüş yapmak için bir başkasının size eşlik etmesine ihtiyaç duyuyorsanız özellikle tek başınıza kaldığınız zamanlarda ya da iletişiminizin iyi olmadığı insanlarla bir arada olduğunuzda sıkılmamakta zorluk yaşayabilirsiniz. Hayatınızın sorumluluğunu almak ve kendinizle kurduğunuz arkadaşlığın tadını çıkarmak için başkalarıyla yapabileceğiniz herhangi bir aktiviteyi tek başınıza yapma alışkanlığı kazanmanız gerekiyor. Yalnız başına mutlu olamazken başkalarının sizi mutlu etmesini beklemek sürdürülebilir bir davranış değilken, tek başınıza olduğunuz zamanlarda sıkılmanızın da en önemli sebeplerinden biri.
Ne yapmalı? Yalnızlıktan keyif almak için öncelikle içsel dünyanızı konforlu şekilde keşfedebilmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Yalnız kalmaktan keyif almamanızın sebebinin yalnızlık hissi olup olmadığının ayırdına varmak, kendinizle baş başa kaldığınızda neden rahatsız hissettiğinizi dile getirmek ve hatta yazmak, tek başınıza yapmaktan zevk aldığınız aktiviteleri listelemek ve deneyimlemek yalnızlıktan nasıl keyif alabileceğinizi keşfetmenize yardımcı olacaktır.
İlginizi çekebilir: Kendinizi yalnız hissetmeden yalnızlığın tadını çıkarabilmenin yolları