Modern Müzik’te genç bir yetenek: Öykü Doğan

öykü doğan cover
Modern Müzik’te genç bir yetenek: Öykü Doğan

Bir radyo programına katılmasıyla tanıdığım, İtalya’daki okulunda bitirme projesi için hazırladığı albümünü daha sonra Avrupa ve Türkiye ile birlikte piyasaya süren modern müziğin yeni sesi Öykü Doğan ile albümü üzerine konuştuk. Tüm alt yapısını kendi başına, evinde kurduğu küçük çaplı bir stüdyoda oluşturduğu genç yetenek, dopdolu eğitimi, çalışmaları ve gelecek planlarını anlattı.

Kimdir Öykü Doğan? Bize kendinizden bahsedebilir misiniz biraz?

Öykü doğan kimdir
Modern Müzik’te genç bir yetenek: Öykü Doğan

1990 yılında İzmir’de doğdum. Müzik eğitimime beş yaşında piyanoyla başladım ve altı yaşında da ilk bestemi yaptım. Dokuz yaşından itibaren 9 Eylül Konservatuvarı’nda piyano bölümünde kursiyer öğrenci olarak devam ettim. Daha sonra piyanonun yanı sıra, İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin çocuk korosuna katıldım. Yıllar boyu da bir çok konserde, hatta operada çocuk korosunda rol aldım.

İlköğretimi Özel Izmir Tevfik Fikret Ilköğretim Okulu’nda, liseyi ise Özel İzmir Amerikan Koleji’ni bitirdim. Lise boyunca müzik eğitimime Akademi İksev’de kompoziyon, şan ve piyano dersleri alarak devam ettim. Hayalimde İtalya’da müzik okumak olduğu için orada yetenek sınavlarına girerek konservatuvarı kazandım, 4 senedir de İtalya’dayım. Üç farklı bölümde okuyorum.

Piacenza konservatuvarında (Conservatorio di Giuseppe Nicolini)  kompozisyon ve caz piyano bölümlerinde okuyorum. Ayrıca bu yıl Bologna Music Academy Europe’tan birincilikle mezun oldum. Akademi’nin programı İngiltere’nin iyi üniversitelerinden olan University of Essex ile ortak olduğu için oradan da BA derecesi almış oldum. İtalyanca dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca biliyorum. 2013 Nisan ayında ilk albümümü çıkardım. Albümdeki besteler, şarkı sözleri, vokaller ve altyapılar tamamen bana ait.

Albüm çıkarma fikri temel hedefinizdi ve belirlenen zamanda mı oluştu, yoksa bitirme projesi bu fikre tesadüfî mi çıkardı sizi?

Günün birinde mutlaka bir albüm çıkarmak istiyordum ama bunu tek başıma ve bu kadar kısa bir süre içinde yapacağım aklıma gelmezdi açıkçası. Bitirme projesi güzel bir bahane oldu diyebilirim:)

Albümünüzün temel bir felsefesi olduğunu söylemiştiniz. Nedir tam olarak?     

Öykü Doğan hakkında bilinmeyenler
Modern Müzik’te genç bir yetenek: Öykü Doğan

Evet albümümün bir konsepti var. O da başlığı gibi “Through the Dark We See the Light”, yani karanlığın arasından (içinden) ışığı görüyoruz. Karanlık olmadan aydınlığı görmemiz mümkün olmuyor. Mesela kötü günlerin ardından da çok daha güzel günler başlıyor genelde. Şarkılarda da hem sözlerde, hem melodilerde, hem ses efektlerinde bu karanlık-ışık kontrastları duyulabiliyor.

Modern Müzik haricinde uzmanlaştığınız/uzmanlaşmak istediğiniz başka tarzlar da var mı kendinizi bulduğunuz, üzerine çalışmak istediğiniz?

Müziğe ilk klasik müzikle başlamıştım, bir yıl önce de caz bölümüne girdim, bir yandan o yönde ilerliyorum. Farklı tarzlar denemeyi, onları bir araya getirmeyi her zaman sevmişimdir.

Öykü doğanAlbüm piyasaya sürüldü sanıyorum internet üzerinden de olsa. CD olarak satışı, tanıtım, turne gibi çalışmalarınız olacak mı? Bir radyo programına çıktınız mesela bildiğimiz kadarıyla…

Evet internette iTunes, Amazon, Google Play Store gibi sitelerin hepsinde bulunuyor albümüm. En son Youtube’da da albümümden ilk single olan “Time to Make a Move” isimli şarkımı yayınladım. Yavaş yavaş tanıtıma ağırlık vermek istiyorum. Dediğiniz gibi 11 Ağustos’ta TRT Radyo 1’de Gecenin İçinden programında canlı yayın konuğuydum. Güzel gelişmeler oluyor, heyecanlıyım.

Bologna’daki okulunuzdan birincilikle de mezun oldunuz. Şimdi ne yapmayı düşünüyorsunuz? 

Piacenza’daki konservatuvarda kompozisyon ve caz piyano bölümlerine devam ediyorum. Yani daha en az iki yıl okulum var. Bir yandan da albüm tanıtım çalışmalarına ve yeni şarkılar yapmaya devam etmek istiyorum.

Genç müzisyenlere, ülkemizde müzikle ilgilenen yeteneklere neler tavsiye edersiniz? Yurt dışının payı nedir bu işte?

Hayallerinin peşinden gitmelerini, yeteneklerini değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Yurt dışında okumak da farklı ufuklar açıyor, insanın yaratıcılığını geliştiriyor, insanı cesaretlendiriyor.

 

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.

Gökçen Gökyer Sehir Plancı-Blogger
Gökçen Gökyer - Gündüzleri bir Yüksek Şehir Plancısı, geceleri ise bir blogger, bir köşe yazarı. İYTE'de lisans, ODTÜ'de master, HafenCity Universitat'da Erasmus yaptı. Birçok ... Devam