Modern ilişkilerin yeni kavramı: Ghosting nedir?
Hayatınıza hoşlandığınız yeni biri girdi. Onunla birçok defa yemeğe çıktınız, sinemaya gittiniz. Birbirinize onlarca mesaj attınız. Aranızda bir çekim olduğuna ve onun da sizden hoşlandığına çok eminsiniz. Ama o da ne? Hoşlandığınız kişi birdenbire sizin mesajlarınıza ve telefonlarınıza geri dönmemeye başladı. Başınıza gelen durumun adına İngilizcede “ghosting” deniyor. Aslında ghosting her zaman var olan bir durumdu. Şu sıralarda ghosting’den daha çok bahsetmemizin temel nedeni sanal ortamda başlayan ilişkilerin artışı. Son zamanlarda, ghosting akademik araştırmalara daha fazla konu olmakta ve genellikle bir veya birden fazla teknolojik araç üzerinden iletişimin tek taraflı olarak kesilmesi ve ghosting yapılan kişinin iletişim kurma girişimlerinin görmezden gelinmesi olarak tanımlanmaktadır (Freedman ve ark. 2019; LeFebvre ve diğerleri, 2019).
Ghosting uygulayanlar, Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformlarının da artışıyla birlikte, diğer kişiyi engelleyerek ya da yanıt vermeyerek istemedikleri kişileri kolayca reddedebilirler. Teknolojik iletişimin sağladığı bu kolaylık, ghosting uygulamasını daha belirgin hale getirmiş durumda (Freedman ve diğerleri, 2019; LeFebvre, 2017).
Eğer ghosting’e maruz kaldıysanız insanların neden böyle bir yönteme başvurduğunu merak ediyorsunuzdur. İşte ghosting yapmanın bazı olası nedenleri…
- Ghosting yapan kişi kimseyle uzun soluklu bir ilişki yaşamak istemiyor, ama bunu karşısındakine söyleyecek cesareti olmadığından ghosting yapmayı tercih ediyor olabilir.
- Evet, bunu duymak can acıtıcı bir durum ama size ghosting yapan kişi belki sizden o kadar hoşlanmıyor ve size de bunu birdenbire ortadan kaybolarak anlatmaya çalışıyor.
- Bir ilişkiyi bitirmeye yönelik konuşmalar yapmak zordur. Bazı insanlar ayrılık konuşması yapmak yerine, ghosting yapmanın daha kolay bir yöntem olduğunu düşünüyor olabilirler.
- Belki ghosting yapan kişi “hayır” diyerek karşısındakini kırmaktan çekiniyor ve en iyi stratejinin hiçbir açıklama yapmadan ortadan kaybolmak olduğunu düşünüyor.
- Duygusal zekası, yani EQ’ları düşük insanlar ghosting yaparak karşı tarafı üzdüklerinin farkında olmayabilirler.
Bu arada ghosting sadece romantik ilişkilerde uygulanmıyor. Ghosting zaman zaman iş dünyasında da karşımıza çıkan bir davranış biçimi. Diyelim kendi işinizin patronusunuz ve bir proje için bir şirkete teklif verdiniz. Yaptığınız toplantıda görüştüğünüz şirketin yetkilisi projenizle çok ilgiliymiş gibi davrandı. Hatta gelecek toplantınız için planlar yaptınız. Ancak toplantıdan sonra, bir dahaki görüşmenizin tarihini belirlemek için söz konusu yetkiliye e-posta, mesaj ya da telefon yoluyla ulaşmaya çalıştığınızda sonuç hüsran oldu. İster romantik ilişkilerde olsun, isterse de iş hayatında ghosting insana kendini kötü hissettiren bir davranış şekli.
Size ghosting deneyimini hiç yaşamayacağınız günler diliyorum. Bu arada 2022 yılını “Öz Sevgi Yılı” ilan ettim.
Her hafta @ranakutvan kullanıcı isimli Instagram hesabımdan bu konuyla ilgili psikoloji ödevleri paylaşacağım. Hadi hep beraber kendimizi sevmeye ve dünyayı güzelleştirmeye. Zoom üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız da bilgi için [email protected] adresine yazabilirsiniz.
Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.
Kaynaklar:
Freedman, G., Powell, D. N., Le, B., & Williams, K. D. (2019). Ghosting and destiny: Implicit theories of relationships predict beliefs about ghosting. Journal of Social and Personal Rela- tionships, 36, 905–924. https://doi.org/10.1177/0265407517748791
LeFebvre, L. E. (2017). Ghosting as a relationship dissolution strategy in the technological age. In N. M. Punyanunt-Carter & J. S. Wrench (Eds.), The impact of social media in modern romantic relationships (pp. 219–235). Lexington Books.
LeFebvre, L. E., Allen, M., Rasner, R. D., Garstad, S., Wilms, A., & Parrish, C. (2019). Ghosting in emerging adults’ romantic relationships: The digital dissolution disappearance strategy. Imagination, Cognition and Personality, 39, 125–150. https://doi.org/10.1177/027623 6618820519.
İlginizi çekebilir: Narsisistik kişilik bozukluğu: İçerideki yaralı çocuk ne anlatıyor?