X

Mısır unlu pazı çorbası tarifi: İster vegan, ister tereyağlı pratik bir tarif

Mart ayı geldi. Artık yeşillenmeye başlarken tezgahlarda yerlerini alan tere, pazı, roka, kuzu kulağı gibi yapraklar arasından pazıyı seçiyorum.

Pazı biraz geçmişte kalmış gibi. Sanki anneannemiz pişirse bayılarak yeriz ama evimize pek almıyormuşuz gibi hissediyorum. İlla pazı sarma yapmak zorunda değilsiniz canım. Pazıdan bahsederken benim aklıma ilk gelen pazı çorbası oluyor. Çorba diyorum, çünkü unutmayın: Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır.

Mısır unlu pazı çorbası

  • 2 bağ pazı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1,5 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 su bardağı haşlanmış barbunya
  • ½ yemek kaşığı domates salçası
  • ½ yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz ve baharatlar

Mini not: Eğer kişniş/kinzi kullanmak isterseniz bambaşka, mükemmel bir dünyanın kapıları açılacak, söz.

Tarif

  • Yemeklik doğradığınız soğanları, zeytinyağında ya da tereyağında (kullanmazsanız mis gibi vegan çorbanız olur) kavurmaya başlayın.
  • Ardından mısır ununu ekleyip, çok kısa kavurduktan sonra salçaları ekleyip bir-iki dakika kavurmaya devam edin.
  • Mısır ununuz çok ince çekimse hızlıca kavrulacaktır, kontrolünü size bırakıyorum.
  • Pazıları yıkadıktan sonra yaprak kısımlarını bir parmak kalınlığında doğrayın. Dilerseniz sap kısımlarını daha ince doğrayarak ekleyebilirsiniz. Çorbanıza kıtır bir form katacaktır ama istemezseniz merak etmeyin, bunun için de bir tarif gelecek. Bu arada kenarda bir litre kadar su kaynatmaya başlayın.
  • Pazıları ekleyip bir tur daha karıştırdıktan sonra haşlanmış barbunyaları da ekleyin.
  • Kenarda kaynattığınız suyunuzu malzemelerin üzerine üç, dört parmak çıkacak kadar ekleyin. Çorbanızın sulu ya da biraz koyu olmasını bu aşamada dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  • Tüm baharatları ve tuzunu ekledikten sonra içerisindeki pazılar yumuşayıncaya kadar, yani yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin. Eğer saplarını eklediyseniz pişme kontrolünü pazı saplarıyla yapın.
  • Yemek, çorba uğraşmak istemiyorum derseniz eğer, pazı yapraklarını ince ince doğrayıp iki, üç yumurta ve baharatlarla karıştırıp farklı ve vitamin dolu bir omlet hazırlayabilirsiniz.

Yapraklarla omlet yaptım, sapları ne olacak peki?” derseniz hızlı turşu tarifim hemen yanınızda.

  • 3 su bardağı su
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

Bu karışımı 2-3 dakika kaynattıktan sonra pazı saplarını, bir-iki diş sarımsak ile temiz bir kavanoza koyun ve karışımı sıcakken üzerine ekleyin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp ters çevirin. Bu pazı saplarını dilediğiniz zaman güzel bir peynir tabağına ekleyerek arkadaşlarınızı şaşırtabilirsiniz.

Bol pazılı haftalar…

İlginizi çekebilir: Fırında karnabahar topları: Sofranızda kış güzeline yer açın

Gizem Özaydemir: 1988 İstanbul doğumluyum. Profesyonel hayatıma Türkiye’nin ilklerinden olan bir sağlıklı yaşam merkezinde başladım. Detoks ve raw food ile tanışmam orada gerçekleşti. Bu durumumu geliştiren ve destekleyen şey ise yabancı dilimi geliştirip, çalışmalarımı derinleştirmek için ABD’ye gidişim oldu. Kendimi bulduğum mesleğin aşçılık olduğunu burada keşfettim ve profesyonel mutfak hayatım başlamış oldu. Bir Fransız restoranında çalıştıktan sonra profesyonel aşçılık eğitimimi tamamlamak için Türkiye’ye döndüm. Ardından uzun yıllar İstanbul’un önemli restoranlarında her basamakta çalıştıktan sonra mutfak şefi olarak görev aldım. Diğer önemli değişimimi ise Nepal’de gönüllü olarak yemek yaptığım ve meditasyon eğitimi aldığım manastıra borçluyum. Yiyecek çeşitliliğimiz içerisinde, tüketim şekillerimiz ve üretimin en önemli kaynağı olan tarım ile ilgili araştırmalara yoğunlaştığım bir dönemdeyim. Coğrafyanın yeme içme üzerindeki etkileri ve anneanne/babaanne mutfağına dönüş ile ilgili çalışmalarımın yanı sıra profesyonel aşçılık hayatıma devam etmekteyim.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale