Minimalizm son dönemde birçok kişinin konuştuğu bir şey haline geldi. Dünyanın en büyük yayınları bile karavan hayatı, sahip olduklarından vazgeçme üzerine içerikler hazırlamaya başladı. Oysa minimalizm, daha az şeye sahip olmak değil altında felsefi bir bakış açısı yatan bir düşünce sistemidir.
Minimalizm nedir?
Minimalizm aslında mutluluğun peşinden gitme şansına sahip olma düşüncesidir. Bir insan olarak sizi tamamlayan ve bir şeyleri elde etmek yerine tutkularınızın peşinden gitmenizi sağlayan bir düşünce sistemidir. Bu düşünce sistemi, geleneksel anlamda bir şeylere sahip olmayı gerektirebilir. Yani hedefiniz ve kişisel mutluluğunuz için gerekli olduğu sürece bir şeylere sahip olmanın yanlış bir tarafı yoktur.
Daha fazlasına sahip olmak daha iyi olduğu anlamına gelmez
Etrafınızdaki nesneler size gereksiz görünmeye başladığında, işte orada minimalizm düşüncesi devreye girer. Günümüz dünyası bizleri daha mutlu olmak için bir şeyleri daha fazla satın almaya yönlendiriyor. Oysa minimalist bir yaşamı benimsediğinizde, kıyafetlere veya hızlıca değişen stillere para harcamak yerine kendi ilgi alanlarınıza para harcamaya başlıyorsunuz.
Günümüz toplumları birçok konuda anlamı, bir şeyden ne kadar sahip olduğunuz ve o şeyin ne kadar pahalı olduğunda arar. Yani bir birey olarak hedeflerimizi tamamlamaya odaklanmak yerine, ne kadar parası olduğuna veya yeni çıkan şeylere sahip olup olmadığına odaklanıyoruz.
İlgili yazı: Minimalizm: Fazlalıkları azaltın, mutluluğu katlayın
Az ile daha mutlu olabilirsiniz
Hemen toparlanıp başka bir yere gidebilme, yaşadığınız mekana bağlı olmama insana bir özgürlük sunuyor. Böylelikle daha fazla seyahat edip daha fazla deneyim kazanma şansı yakalayabiliyorsunuz. İhtiyacınız olan her şey tek bir sırt çantasına sığacak kadarsa, dünyayı gezip yeni deneyimler yaşamamak için sebebiniz yok demektir.
İlgili yazı: 9 adımda minimalist yaşam tarzını benimseyin
Nasıl minimalist olunur?
Peki tüm bunlardan sonra minimalist bir yaşama nasıl kavuşacağınızı biliyor musunuz? İşte birkaç öneri:
1. Düzenli olarak para ve zaman harcadığınız şeyleri gözlemleyin. Kendinize “Bu harcamalardan vazgeçme şansım var mı” diye sorun.
2. Sizi gergin yapan şeylerin farkına varın. Gerilimizini artıran, bir şeyleri sürüncemede bırakmanıza neden olan, sabredemediğiniz şeyler neler? Bu şeyleri ve durumları azaltabilir misiniz? Ya da bu şeyler veya durumlarla ilgilenerek tamamen hayatınızdan çıkmasını sağlayabilir misiniz?
3. Size zarar veren bir ilişkiye devam etmeyin. Eğer siz de birçok kişi gibiyseniz, kurduğunuz ilişkilerin yüzde 10’u sağlıklı, geri kalan yüzde 90’ı dramadır. Size iyi gelmeyen bu kişileri fark edin ve onlarla görüşmeyi kesin.
4. İşinizi birkaç basit hedefe indirgeyin. Yaptığınız iş gerçekten ne ile ilgili? Gösterdiğiniz çabayı kendinizle özdeşleştirdiğinizde, işten kaynaklanan yükünüz yüzde 50 oranında azalır.
5. Bir şey satın alırken çok amaçlı olmasına dikkat edin. Saatiniz tüm kıyafetlerinizle uyumlu olsun. Satın altığınız tişörtün tüm pantolonlarınızla uyumlu olmasına dikkat edin. Böylelikle hem daha az para harcamış hem de gardırobunuzun önünde daha az vakit geçirmiş olursunuz.
6. Aldığınız elektronik bildirimlerin zaman aralığını artırın. Yeni gelen mesaj, mail, Twitter bildirimi, Facebook, yeni eklenen bir şarkı, arkadaşlık isteği, arayan bir tanıdık… Elektronik bildirimlerin sayısını azaltarak daha sakin bir hayata kavuşabilirsiniz.
7. Başladığınız bir şeyi bitirin. Aynı anda 6 kitap okumak yerine elinize aldığınız kitabı bitirin, sonra diğerlerine başlayın.
Kaynaklar:
Observer
Lifehack