X

Minimalizm neden her yerde karşımıza çıkıyor?

Minimalizm kelimesini gün geçtikçe daha çok yerde görmeye başladık. Peki gerçekte minimalizm ne anlama geliyor?

Küçük gardıroplar, Danimarka’nın beyaz üzerine beyaz dekorlarını anlatan “hygge” akımı, grafik çizimler ve her şeyin kolay taşınabilir hale gelmesi minimalizmin örnekleri olarak gösteriliyor. Peki minimalizm kavramı ne zaman bu kadar trend oldu? Neden yaşam tarzımızda ve tasarımlarda her şeyi budayıp, azaltıp, sadece elzem olanı kullanmaya bu kadar meyilliyiz? İşte minimalizmin her yerde karşımıza çıkmasının birkaç sebebi:

1. Çok fazla şeye sahibiz

Birçoğumuz, çok fazla şeye sahibiz. Birileri çıkıp daha az şeyle de idare edebileceğimizi söylediğinde, bu hepimizin ilgisini çekiyor çünkü hepimiz çok şeye sahip olmaktan şikayetçiyiz. Ayrıca, daha azına sahip olarak idare etmenin karlı bir şey olduğu da inkar edilemez bir gerçek.

2. Minimalizm kelimesi dönüşüme uğradı

Bundan kısa süre öncesine kadar insanlar minimalizm dediklerinde, akla sadece aşırı örnekler gelirdi. Ancak zamanla hepimiz minimalizmin rasyonel, niyetle ilgili ve hayatın anlamına odaklanan bir şey olduğunu anladık. Minimalizm kelimesinin anlamı, 10 yıl gibi kısa bir süre için büyük bir değişime uğradı.

3. Minimalizm ve tasarım

Minimalizm, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra tasarım dünyasında popülerleşen bir kavram oldu. Ancak günümüzde sanat, mimari, müzik, iç mimari, web tasarımı ve daha pek çok şey için kullanılıyor.

4. Minimalizm ve reklamcılık

Minimalizm kavramının, reklam ve pazarlama dünyasında da gün geçtikçe kullanımı artıyor. Minimalizm kavramı yaşam tarzı olarak popülerleştikçe, firmalar da bu kavramın rüzgarından daha fazla yararlanmak istiyor. Reklam ve pazarlama kampanyalarının minimalist bir bakış açısıyla yapılmasında hiçbir sorun yok. Ancak söz konusu minimalist olmak için daha fazla para harcamak gerektiği noktasında geldiğinde, bu sefer kavramın anlamıyla zıt bir durum oluşuyor. Minimalizm daha fazla harcamak veya daha fazlasına sahip olmak değil, daha azıyla yetinmektir.

5. Minimalizm belgeseli

Minimalism: A Documentary about The Important Things belgeseli geçtiğimiz yıl Netflix’te yayımlanmaya başladı. Böylelikle minimalizmin daha azına sahip olmayı öğütleyen felsefesi geniş kitlelere yayılmaya başladı.

6. Sosyal farkındalığın artması

Adaletsizlik, fakirlik, kötü beslenme her zaman vardı. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünyanın her yerinde olan şeyler küresel anlamda daha erişilebilir hale geldi. Bu da dünyadaki olumsuzluklara karşı farkındalığı artırdı. Dünyanın farklı köşelerinde insanlar, kurumlar açlık, susuzluk, salgın hastalıklar ve diğer sorunlara karşı yapılan çağrıya uymak için hem finansal güçlerini hem de kişisel güçlerini kullanmaya başladılar. Bonkörlük ve yardımseverlik, bir anlamda minimalizmin bir yaşam şekli olarak benimsenmesine yardımcı oldu.

Kaynaklar:
Becoming Minimalist
Truly Social

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale