Dingin bir zihin için minimalizm önerileri: Sadeleşerek hafifleyin

Modern hayatın bitmek bilmeyen beklentileri, aile içi sorumluluklar, yetiştirmemiz gereken işler derken; hepimiz her gün kendimizi fiziksel ve zihinsel bir kalabalığın içinde buluyoruz. Üzerine evdeki fazlalıklar, kullanmadığımız eşyalar ya da düzensiz yaşam alanları da eklenince bu kalabalıklar giderek artıyor ve dingin bir zihne sahip olmamızı engelliyor. Öte yandan mücadele etmek zorunda kaldığımız olumsuz düşünceler ve birtakım toksik ilişkiler de olunca imdadımıza her alanda minimalizm yetişiyor.

Kafamızda biriken düşünceler, çoğu zaman yorgun ve bitkin hissetmemize zemin hazırlarken; bu yoğunluk esas yapmamız gerekenleri sürekli ertelememize de neden olabiliyor. Zihnimiz günden güne bir savaş alanına dönüşürken, artan stresle birlikte hafızamız zayıflıyor ve psikolojik yorgunluk zamanla fiziksel yorgunluk ve birtakım sağlık sorunları olarak da baş gösteriyor, yanılıyor muyuz? Tam da bu nedenlerden dolayı sadeleşmek; yaşamın her alanında minimalleşmek etkili bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü sadeleşmiş bir yaşam, daha huzurlu bir zihnin en önemli anahtarı.

Biz de tüm bunlardan yola çıkarak yeni yıla girmemize sayılı günler kala hepimizin yaşamımızı gözden geçirmemize yardımcı olacak ve tüm fazlalıklardan arınmamızı sağlayacak ipuçlarını bir araya getirdik. İşte yeni yıla girmeden önce tüm fazlalıklardan, kalabalıklardan kurtulmanın, stresi azaltmanın ve huzuru, mutluluğu artırmanın ipuçları:

  • Toksik ilişkilerinizi bitirin: Etrafınızdaki herkes size gerçekten iyi geliyor mu, bir düşünün. Eğer cevabınız hayırsa daha fazla hayatınızda ve zihninizde yer işgal etmelerine gerek yok. Sizi mutsuz eden kişilerle aranıza sınırlar çizerek yeni yıla çok daha arınmış ve iyi hissederek girebilirsiniz.
  • Size hizmet etmeyen düşüncelerinizi terk edin: Olumsuz düşüncelerinizi, sizi sınırlayan, geride tutan inançlarınızı bu yılda bırakın; yeni yıla onlarsız devam edin.
  • Hayır demeye başlayın: Sevdiğiniz, istediğiniz, keyif aldığınız her şeye daha fazla zaman ayırabilmek için sizin sorumluluğunuzda olmayan, yapmak zorunda olmadığınız işlere, görevlere hayır diyerek kendiniz için ayırdığınız zamanı artırın.
  • Başkalarıyla daha az kendinizle daha fazla zaman geçirin: Sevdiklerimize zaman ayırmak, ilişkilerimizi güçlendirmek, üzüntülerimizi, mutluluklarımızı paylaşmak için önemli bir aracı olsa da başkalarıyla olduğu kadar kendimizle de baş başa zaman geçirmeye ihtiyacımız var. Yeni yıla girmeden önce bedeninizi, zihninizi dinlendirmek, kafanızı toplamak, sakinleşmek, yavaşlamak için kendinize zaman ayırın.
  • Sizi ‘aşağı çeken’ her şeyi/herkesi bırakın: Hayatımızdaki birtakım şeylerin bize iyi gelmediğini bildiğimiz halde onları bırakmakta zorluklar yaşayabiliriz. Kötü alışkanlıklar, iyi gelmeyen bir sosyal çevre, yanlış kariyer ve benzeri size kendinizi iyi hissettirmeyen ne varsa, değiştirmek için bir adım atabilirsiniz.
  • Önceliklerinizi gözden geçirin, zamanınızı doğru harcayın: İnsanlar olarak sonsuz bir enerjiye ya da zaman sahip değiliz. Dolayısıyla enerjinizi ve zamanınızı neler için kullanmak istediğinizi, ilişkilerinizi, düşüncelerinizi ve hareketlerinizi özenle seçmenizde ve onlara göre hareket etmenizde fayda var.
  • Mail kutunuzu dolduran gereksiz bültenlerden çıkın: Dijital yoğunluk ve kargaşa da günümüzde en az fiziksel kalabalıklar kadar yaygın. Özellikle de asla boş kalmayan mail kutularını düşündüğümüzde…Sürekli bildirim olarak telefonunuza düşen, sizi rahatsız eden, okunmadıkça biriken ve zihninizi meşgul eden gereksiz maillerden kurtulmak için işe yaramayan aboneliklerden çıkabilirsiniz.

  • İşinize yaramayan üyelikleri sonlandırın: Günümüzde film, dizi, müzik gibi tercihlerimiz için sonsuz platforma erişmek mümkün ve çoğumuzun da birden fazla platforma üye olduğu kesin… Ancak, hepsinin gerçekten kullanışlı ve işe yarar olup olmadığı şüpheli. Tüm üyeliklerinizi gözden geçirerek gerçek anlamda faydalanmadıklarınızı iptal edebilir; hem zihninizdeki hem giderlerinizdeki fazlalıklardan kurtulabilirsiniz.
  • Aktarabileceğiniz her şeyi dijitale aktarın: Çalışma masanızda, çekmecelerde, evin sağına soluna dağılmış bir yerlerde duran faturalar, belgeler ya da dosyalar gibi kağıt yığınları varsa yaşam alanlarınızı ferahlatmak için hepsini dijital ortama aktarabilirsiniz.
  • Giymediğiniz kıyafetleri bağışlayın: Gardırobumuzdaki kalabalıklar hem zihnimizde hem de yaşam alanlarımızda gereksiz yer işgal edebiliyor. Bir gün zayıflarsam giyerim, kilo alırsam giyerim, şuraya gidersem giyerim diye tuttuğunuz tüm kıyafetleri gözden geçirerek severek kullanmadığınız ya da belki de yıllardır giymediğiniz ne varsa bağışlayabilir, yeni yıla girerken başkalarının yüzünde kocaman bir gülümsemenin sebebi olabilirsiniz.
  • Kapsül gardırop hazırlayın: Özellikle bugün ne giysem sorusuyla zihninizi sürekli meşgul ediyorsanız, kapsül gardıroba geçiş yaparak hem fiziksel hem zihinsel sadeleşmeyi hayatınıza çekebilirsiniz. Az ve öz bir seçkiyle zaman kazanabilir, üstelik her zaman iyi görünebilirsiniz.
  • Tarihi geçmiş tüm ürünlerden kurtulun: Banyonuzu, mutfağınızı, kilerinizi elden geçirin. Bakliyatlara, içeceklere, buzluktaki paketli gıdalara, cilt bakım ürünlerine hepsine bakın ve son kullanma tarihi geçmiş olanlardan kurtulun. Böylece hem alan açmış hem de yanlışlıkla kullanarak sağlığınızı tehlikeye atma riskinden kurtulabilirsiniz.

  • Yaşam alanlarınızı hafifletin, gereksiz eşyaları elden çıkarın: Evinizdeki her odayı gözden geçirin; tüm mobilyalar, objeler, dekorasyon ürünleri, kısacası her eşya gerçekten gerekli ve kullanışlı mı, yoksa varlıkları kalabalık yaratarak aslında size rahatsızlık mı veriyor? Eğer hepsinin gerekli olmadığını ve bazılarının evden çıkmasıyla kendinizi daha iyi hissedeceğinizi düşünüyorsanız hiç durmayın, yeni yıla daha fazla alan açılmış bir evde girmek için işe koyulun.
  • Mümkün olan her alanda dikey depolama kullanarak boş alanlarınızı artırın: Yaşam alanlarınızda daha fazla boşluk ve ferahlık yaratmak için dikey depolama yöntemlerinden faydalanın. İnce uzun dolaplar, duvar rafları bu konuda yardımcı olabilir.
  • Atılması, değiştirilmesi, tamir olması gereken her şeyi listeleyin: Pili bitmiş saatler, ayağı sallanan masa, düğmesi kopmuş elbise… Genellikle bu tür işleri erteler dururuz ama kafamızda döner durur. Öyleyse zihni rahatlatmak için bunlardan kurtulmak şart. Hemen bir liste yapın ve tadilata ihtiyacı olan kıyafetlerinizi, eşyalarınızı ayarlayın.
  • Kurumuş, yıpranmış çiçeklerinize bakım yapın: Yeşil dostlarınız da yeni yıla boynu bükük girmesinler, değil mi? Çiçeklerinizin yapraklarını inceleyin, kurulmuş, dökülmüş, zarar görmüş olanları temizleyin, ihtiyaçları olan bakımı yapın. Göreceksiniz hem onların hem evinizin havası değişecek.
  • Marie Kondo’dan ilham alın: Yaşam alanlarını düzenleme konusunda dünyaca ünlü bir isim olan Marie Kondo’nun tekniklerinden faydalanın. YouTube videolarını ya da Netflix’teki serisini izleyebilir ve onun tabiriyle ‘size neşe vermeyen her şeyden’

3 anlayışı benimseyerek sadeleşin

Fiziksel ve zihinsel kalabalıklığı kontrol altına alırken kendinize 3 şu anlayışı da sık sık hatırlatarak yeni yılda daha dingin bir hayata sahip olabilirsiniz:

Biriktirmeyin, paylaşın: Kafanızda sürekli aynı düşünceler dönüp durmaya başladığında, zihniniz kalabalıklaştığında kendi düşüncelerinizden kurtulabilmek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntem, sahip olduklarınızı paylaşmak; zamanınızı, sahip olduklarınızı ya da fikirlerinizi… Fazla zamanınızı başkalarına yardım için kullanabilirsiniz. Fazla kıyafetlerinizi ihtiyacı olanlarla paylaşın, artan yemeklerinizle evsizleri ya da ihtiyaç sahiplerini doyurun… Küçük ya da büyük diye düşünmeden; zamanınızı, kıyafetlerinizi ya da gerçekten ihtiyaç duymadığınız şeyleri paylaşarak hayatınızı minimalize etmeye bakın. Kendinize, içinde bulunduğunuz şartlar ne kadar zor olursa olsun, her zaman daha zoruyla uğraşan birileri olduğunu hatırlatın ve enerjinizi bu kişilere yardım etmek için kullanın.

Eşyalara değil, insanlara değer verin: Her ne kadar paranın mutluluğu satın alamayacağını biliyor olsak da pek çoğumuz bir şeyler satın almaktan asla vazgeçmiyoruz. İndirim sezonları ile dolaplarımızı ve evlerimizi daha da kalabalıklaştırırken, bunların hiçbirinin bizi aslında rahatlatmadığının farkına varamıyoruz. Ne var ki eşyalara değil, insanlara değer vermek ve hayatınızda eşyalardansa sevdiklerinize yer açmak, daha sade, huzurlu ve mutlu bir yaşama sahip olmanızı sağlayabilir.

Daha ‘az’la daha ‘çok’ yaşayın: Gereksiz eşyalara, olumsuz düşüncelere, iyi gelmeyen işlere, kötü hissettiren insanlara daha az sahip oldukça dolu dolu yaşamaya daha çok zaman ayırabileceğinizi fark edin. Daha az eşya, daha az stres, daha az kaygı, daha çok mutluluk…

Yaşamınızın her alanında sadeleşmeyi ilke edinerek daha dingin, mutlu ve huzurlu bir yaşama sahip olabilirsiniz.

Şimdiden kolay gelsin!

İlginizi çekebilir: Evinizde mutlu ve huzurlu alanlar yaratmanın püf noktaları

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!