X

Minimalistten klasiğe: Hangi mimari tarz olmak isterdiniz?

Mimarlık eğitiminin temelinde binaları doğru okumak ve hangi üsluba ait olduklarını kolayca kavramak önemlidir. Oldukça uzun bir tarihe ve geniş bir çeşitliliğe sahip olan mimari üslupların yanı sıra bir alt ölçeğe indiğimizde iç mimari tarzlar ve üsluplar karşımıza çıkar. Sıkça isimleri duyulan ama detayları çok da iyi bilinmeyen bu tarzları yakıdan tanırken hangisi sizin tarzınız keşfedebilirsiniz.

Minimalizm

Modern mimarlığın ve günümüz mimarlarının en sevdiği ve tercih ettiği tarz belki de minimalizmdir. Bugün sadece mimari anlamda değil, hayatın her alanında ‘sadeleşme’ eğilimi, iç dengemizi kurmak ve huzur bulmak, tüketim toplumunun bir parçası olmaktan kurtulmak için birçok insanın başvurduğu bir yol haline gelmiştir.

İç mimari anlamda beyaz ve pastel tonların ağırlıklı olduğu, fonksiyonelliğin ön plana çıktığı ve dekorasyonda minimum eşya ile sadece ihtiyaç duyulan elemanların bir araya toplandığı rafine ve sadelik kokan bir tarzdır.  Duvarlarda tek renk ve beyaz tercih edilebilir, gri veya siyah tonlarla kontrast oluşturulabilir, hatta bu iki zıtlığa sıcaklık katabilmek adına da ahşap tercihlerle denge sağlanabilir.

Eklektik

Oldukça sık duymaya başladığımız bu mimari üslubun tam kelime karşılığı ‘cesaret’ olmalıdır. Bambaşka tarzlara ait mobilyalar, renkler ve objelerin bir araya gelerek muhteşem bir ahenk yaratmasıdır esasen. Ortaya çıkan sonuç ise karmaşa değil daha çok içinde yaşayan kişiyi tam anlamıyla yansıtandır. Eklektik bir eve sahip olmak için önce kendinizi ve zevklerinizi iyi tanımalı, sizi yansıtan rafine ama çılgın, uyumlu veya uyumsuz her parçanızı adeta puzzle gibi bir araya getirmektir. Unutmayın ki bunu sizden daha yapabilen olmayacaktır.

Klasik

Işıltılı ve şık mekanların tarzıdır klasik…Krem, bej veya daha koyu ton duvarlar ile heybetli mobilya tercihlerinin; sarkıt avizeler, ahşap orta sehpalar, yoğun doku ve tonlarda halılar ile bütünleşmesinden meydana gelir. Düzenlidir, olgundur, çoğu zaman da simetriktir. Mermerler, kadifeler, altın bitişler bu dilin en sevilen malzemeleridir.

Rustik

Her zaman ayrı bir yeri olan rustik dekorasyonun temel malzemeleri; ahşap, taş ve tuğladır. Bu mekanlarda organik formlar abartısızca kullanılır ve içinde yaşayana ham ama sıcak bir hissiyat verir.

Art deco

İki dünya savaşı arasında hayat bulan bu mimari akıma ismini 1925 yılında Paris’te düzenlenen Uluslararası Çağdaş Dekoratif ve Endüstriyel Sanatlar Sergisi (Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes) vermiştir. Eğer The Great Gatsby izlerken kendinizi o dünyaya ait hissettiyseniz, siz bir Art Deco insanısınız demektir. Çok güçlü geometrilere yer veren, oyma ve kakma ağırlıklı mobilyalar ve  yumuşak hatlı kanepeler tercih eden bu dekorasyon anlayışı mermer, egzotik ahşaplar, krom ağırlıklı materyaller ile birleşir. Akımın en sevdiği ise favori parça olan gösterişli ve ışıltılı aynaları sıkça kullanmaktır.

Zen

Zen, meditasyon yani düşünce gücüyle iç huzura ve mutluluğa kavuşmak anlamını üstlenen bir Japon minimalist düşünce yapısından oluşur.

Zen felsefesi zihni boşaltarak yaşamı en iyi şekliyle pratik etmenin yolunu bulmakla ilgilenir. Zen tekniğiyle dekore edilen evler de bu meditasyon yöntemini yüceltmeyi ve zihnin boşalmasına yardım etmeyi hedefler. Doğal elemanların objelerle ahenkli bir şekilde birleştiği mekanlar yaratarak materyal boyutta da bir denge arayışında olmaktır.  Bütün amaç ev halkına dinginlik ve huzur vermektir. Minimalizme çok benzeyen ve az eşya ile dengeli bir iç mimari yerleşimi hedefleyen Zen tarzı daha çok doğal malzemeleri kullanmayı tercih eder. Alçak mobilyaların tercih edilme sebebi ise evin içinde de doğadaymış hissi yaratmaktır.

 

İlginizi çekebilir: Dekorasyonda yeni trend: Şimdi Akdenizli olma zamanı

Gülin Keskin: 1985 yılında İstanbul’da doğdum. 2005 yılına kadar İstanbullu sonrasında hem İstanbul hem Milanolu oldum. İtalyan Lisesi’nden mezun olduktan sonra, pılımı pırtımı toplayıp mimarlık öğrenmek için İtalya’ya yerleştim çünkü bence bu işi en yapan adamlar hep ordaydı. Politecnico di Mllano’da hem lisans hem yüksek lisans eğitimimi tamamlarken, bolca seyahat ettim ve mimarlığı en çok da gezerken öğrendim. Bu sırada farkında olmadan İtalyan kültürünün de bağımlısı oldum. 2012 yılında İstanbul’a dönerek kariyerime burada devam ettim ve 2016 yılında kendi mimarlık ofisim GKMO’yu kurdum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale