Mindfulness bir beceri, hayatı yaşama hali. Ve bunu öğrenmek de yapılandırılmış bir program içerisinde, bu konuda ehil bir yol gösteren eşliğinde oluyor. En azından ideal yol bu. Formal mindfulness meditasyon pratikleri, informal alıştırmalar, irdeleme soruları ve kendi hayatındaki yansımalar üzerine çalışmak da mindfulness programlarının ayrılmaz parçası. Tüm bunları yapıp beyinde yeni nöral yollar oluşturdukça, hayatın içinde mindfulness uygulayabilmek, farkında ve dolu dolu yaşamak çok daha rahat oluyor.
Ben aşağıya birkaç öneri bırakıyorum. İlgilenenlere günlük hayatı farkında ve kaliteli yaşama halini getirebilmek için… Kendi hayatına uyanabilmek için… Dolu dolu, capcanlı yaşayabilmek için…
- Günde sadece birkaç dakikalığına da olsa mindfulness pratiği yapabilirsin. Bunun için daha önceki yazılarda önerdiğim yönergelerle pratikler yapabilmen çok mümkün veya hazırladığım minik başlangıç seviyesi mindfulness pratiklerini dinleyebilirsin.
- Yavaşlayarak bedenini ve 5 duyu ile algıladıklarını fark edebilirsin. Bunu yapmak için hatırlaman yeterli, başka hiçbir şeye gerek yok. Mesela şu anda bu yazıyı okurken ekranın ışığını fark etmek, etrafındaki sesleri, burnuna gelen kokuları, ellerinin yerini, ne ile temas ettiğini gözlemlemek ya da şu anda oturduğun yüzeydeki ağırlığını, eğer bir şey içiyor veya yiyorsan ağzının içindeki tadı araştırmak… Yeterli.
- Gerçeklerle tartışmayabilirsin. Olan neyse o. Gerçeklikle ilişkin nasıl? Olanla, olduğu ve olmadığı gibi birlikte kalabiliyor musun? Yoksa kendi hikayelerin ve yorumlarınla mı yaklaşıyorsun olaylara?
- Dikkatini insanlara daha çok verebilirsin, özellikle de sevdiklerine. Hayattaki en önemli kişiler, o anda birlikte olduklarımız… Tolstoy’un çok tatlı bir hikayesi var, bir sonraki yazıda paylaşayım sizinle. Sevdiklerine, senin için gerçekten önemli olan kişilere değerli zamanının ne kadarını ayırıyorsun?
- Uyumadan önce o gün için müteşekkir olduğun şeyleri düşünebilirsin. Uykudan önce basit bir şükür listesi yapmak hem beyindeki olumlu düşünmeden sorumlu nöral yolları uyarıp beynin yapısını değiştirir hem de gece uykusunun kalitesini artırarak ertesi güne çok daha iyi başlamamızı sağlar. Öyle çok da değil, 10 şey saysak yeter de artar bile…
- İşleri batırdığın zaman bile kendine karşı nazik ve sevecen davranabilirsin. Zor zamanında en yakın arkadaşına nasıl davranırsan kendine de öyle davranman, o şekilde konuşman mümkün mü?
- İyi şeyler olduğunda bir durup sana nasıl hissettirdiğini fark edebilirsin. Bedenle ilişki kurmak her durumda ayaklarımızın yere sapasağlam basmasını sağlar. Gerçeklikle güçlü bir ilişki kurmamıza yardımcı olur. Ve duyguların bedende yansıması var. Bunu hatırlamak da farkındalığını artıracaktır.
- Pek de iyi şeyler olmadığında bir durup sana nasıl hissettirdiğini fark edebilirsin. Bedenle ilişki kurmak her durumda ayaklarımızın yere sapasağlam basmasını sağlar. Gerçeklikle güçlü bir ilişki kurmamıza yardımcı olur. Ve duyguların bedende yansıması var. Bunu hatırlamak da farkındalığını artıracaktır.
- Stresli olduğunu hissettiğinde derince 3 nefes alıp verebilirsin. Dikkatini verdiğin nefese yönlendirmeye başladığında parasempatik sistem devreye girmeye başlar, yani “dinlen ve sindir” sistemi. Verdiğin nefes uzamaya, bedenin sakinleşmeye başlar. Doğal olarak zihnin de…
- MinGünde en az 1 kere doğada vakit geçirebilirsin. Yakınlarında deniz, orman, dağ, park, bahçe varsa ne ala! Yoksa da bahane etmene gerek yok… Gökyüzüne bakmak, evdeki saksı çiçeklerinle ilgilenmek, yolda yürürken karşına çıkan minik bir yeşilliğin tadını çıkarmak, hatta hoşuna giden doğa resimlerine bakmak bile iş görür. Sen yeter ki iste…
Benzer öneriler ve daha fazlası için dilersen Instagram hesabımdan bana ulaşabilir, DM üzerinden benimle iletişime geçebilirsin…
İlginizi çekebilir: Mindfulness ile zihnini dinginleştir: Ana odaklanmak için bir nefes egzersizi