X

Mindful tatil zamanı 4: Dengeli ve keyifli yeme alışkanlığı kazanın

Yaz ayları, açık havadaki keyifli sofraları ve masadaki lezzetli yemekleri de beraberinde getiriyor. Açık havanın iştahımızı artırmasından mıdır, tatile gittik diye daha çok yemeği tatma isteğimizden midir bilmiyorum ama bir şekilde yiyip içtiklerimizin dengesi şaşabiliyor.

Yaz da olsa yediklerimize mindfulness ile yaklaşarak beslenmemizi dengede tutabilir ve keyfine daha çok varabiliriz. Bu yazımda sizlerle benim de uyguladığım ve faydasını gördüğüm bazı tüyoları paylaşmak istiyorum.

Tatildeyken genel olarak yemeye daha çok eğilimimiz oluyor. Ya o bölgenin özel bir lezzetini deniyoruz ya da kalabalık olunca herkesle birlikte bizim de yemeye meylimiz artıyor. Böyle anlarda dikkatimizi bilinçli olarak yönlendirebileceğimiz bazı noktalar var…

1. Neden yiyoruz?

Bunlardan birincisi yeme isteğimizin kök nedeni. Gerçekten aç mıyız? Tadına bakmak istediğimiz için mi yiyeceğiz? Yoksa herkes yiyor ve hayır diyemediğimiz için mi yiyeceğiz?

Eğer aç olduğumuzu fark etmişsek ve bundan dolayı yiyorsak en güzelini yapıyoruz. Bazen çok aç olmasak bile ilk defa deneyeceğimiz lezzet önümüzde durur ve merak ederek tadına bakmak isteriz. Bu durumda da farkında bir şekilde yiyor oluruz çünkü merakımızı gidermek isteriz. Son durumda ise sırf başkası o anda sofraya oturdu diye veya “Herkes bir kaşık alıyor, ben almazsam ayıp olur” düşüncesiyle aç olmadığımız veya merak etmediğimiz halde yiyorsak bu yediğimizin bize pek de yararı olmuyor. Açken yemediğimiz için midemizi rahatsız edebiliyor ve ileriki saatleri keyifsiz geçirebiliyoruz.

Bu sebeple yemeden önce neden yemek istediğinizi anlamak için kendinize birkaç saniye tanıyabilirseniz mindful yemeye dair ilk adımı atabilirsiniz.

2. Ne kadar yiyoruz?

İkinci dikkat etmemiz gereken nokta ise yediklerimizin miktarı olacak. İlk adımdaki seçeneklerimizden devam edersek; aç olduğumuz seçenekte, bizi doyuracak miktarı önceden bildiğimiz için o miktarda yiyebiliriz. Tadına bakacaksak, bize rahatsızlık vermemesi için daha az miktarda yiyebiliriz. Üçüncü seçenekte, zoraki yediğimiz için miktarı ne olursa olsun bize keyifli gelmeyecektir.

Herhangi bir seçenekte, olur da miktarını fazla kaçırırsak gün içindeki başka bir öğünde daha az yiyerek bu durumu dengeleyebiliriz.

3. Ne yiyoruz?

Tatilde, hatta yaz boyunca, olabildiğince doğal olanı yemek en güzeli. Mevsim sebze ve meyveleri o kadar çeşitli ki bol bol değerlendirmenizi öneririm. Hatta marketten almak yerine pazara giderek keyifli ve sağlıklı bir alışverişin tadını çıkarabilirsiniz.
Size iyi gelmeyen ve bu sebeple tüketmediğiniz gluten, süt ürünü, maya gibi belirli gıdalar varsa yiyebildiklerinizi yanınızda götürerek onları pişirebilirsiniz. Ya da önceden pişirip sahilde, misafirlikte onları tüketebilirsiniz.

Bazen ne kadar bilirseniz bilin, size iyi gelmeyen gıdayı tüketme isteğinizin önüne geçemeyebilirsiniz. (Bana da oluyor!) Bu durumda kendinizi suçlamayın. Bir sonrakine daha az yeme yollarını keşfedin.

Burada dikkatinizi getirmeniz gereken ana konular, olabildiğince taze tüketmek, başkasına ayıp olmasın diye kendinizi zorlamayı bırakmak ve size iyi gelenleri yeme alışkanlığınızı sürdürmeye çalışmak.

4. Nasıl yiyoruz?

Geldik mindful yemenin en keyifli kısmına! Yemek yerken çoğunlukla sohbet ediyor, telefona bakıyor, belki bir şeyler izliyoruz. Başka aktiviteyle meşgul olunca da ne kadar yediğimizin ucu kaçabiliyor ve yediğimizin keyfini çıkaramıyoruz.

Tüm öğünlerde ya da yemek boyunca yapmak başlarda mümkün olmasa da gün içinde yediğiniz en az bir şeyi yerken sadece ona odaklanmanızı önereceğim. Bu esnada dikkatinizi yediğiniz ya da içtiğiniz şeyin şekline, rengine, kokusuna ve nihayetinde lezzetine getirin. Duyumlarınızı artırmak için o lokmayı yerken gözlerinizi de kapayabilirsiniz. Daha önce yediğinizde farkına varmadığınız birçok detayla karşılaşacağınıza, en çok lezzeti ve keyfi bu anda alacağınıza eminim!

Unutmayın, tatilde de olsanız, “Yaz bu, bir şey olmaz!” da deseniz, sırf başkası yiyor, ısrar ediliyor, çok çeşit var diye kendi sağlığınızdan ve keyfinizden olmak zorunda değilsiniz. Yemek yiyeceğiniz zaman neden, ne kadar, ne, nasıl sorularına vereceğiniz yanıtlara dikkatinizi getirerek beslenmenizi dengede tutabilir ve eş zamanlı olarak yediklerinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Dengede ve keyifli bir yaz dileklerimle!

İlginizi çekebilir: Mindful tatil zamanı 3: Plastik tüketiminize dikkat ederek doğayı koruyun

Sibel Okan - moment by Sibel: Merhaba ben Sibel. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü mezunuyum. Daha önce özel sektörde pazarlama alanında çalıştım. Mühendislik eğitiminin bana katmış olduğu analitik düşünce yapısı ve süreç yönetimi bilgisinin yanı sıra, Hamburg'da 5 ay boyunca yaşama fırsatı bulduğum Erasmus programı ve yelkencilik deneyimi okulumun bana verdiği en keyifli hediyeler. Üniversite hayatından özel sektördeki iş hayatına geçtiğim ilk yıllarda, mutluluğu arama yolunda tanıştığım enerji dengeleme deneyimi, farkındalığımın artmasına ve içimdeki yaratma gücünü daha derinden tanımama vesile oldu. Çıktığım bu yoldaki tüm deneyimlerimde ortak öğreti "anda yaşamak" oldu. Daha mutlu bir Sibel'e dönüşmek için anda yaşamanın yollarını keşfederken edindiğim bilgileri olabildiğince çok kişiyle paylaşarak herkesin kendi yaşamına uygulayabileceğini göstermek ve ilham olmak isteğiyle farklı bir yolda ilerlemeye karar verdim. Mindfulness temelli yoga ve meditasyon eğitmeni, mindfulness koçu olarak; tüm servislerimi tek bir çatı altında topladığım moment by Sibel markamla anda yaşamak için farklı yollar keşfetmenize alan açıyorum!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale