X

‘Mindful harcama’: Hayatınızı ve paranızı farkındalıkla yönetin

Para harcarken yeterince ‘bilinçli’ davrandığınızı düşünüyor musunuz? Bir şeyi satın almadan önce gerçekten ona ihtiyacınız olup olmadığını değerlendiriyor musunuz yoksa anlık kararlarla, dürtülerle mi alışveriş yapıyorsunuz? Kabul edelim tüketim çılgınlığının hüküm sürdüğü günümüzde ‘mindful’ yani bilinçli harcama yapmaktan bahsetmek zor… Çünkü modern yaşam tarzının hızlı temposunda, para harcamak ihtiyaçlarımızı karşılamaktan çok daha fazlası haline gelebiliyor. Hızla değişen trendler, sosyal medya etkisi, evrilen alışkanlıklar, reklamlar, tüketim kültürü, bizi sürekli daha farklı ve daha fazla şey satın almaya yönlendirerek harcama yönelimlerimizi şekillendirebiliyor.

Ancak, para harcamanın, bir şeyler satın almanın, yalnızca maddi bir eylem olmadığını; aynı zamanda duygusal, zihinsel ve hatta manevi bir boyutu olduğunu da hatırlamamız gerek. Tam da bu noktada ‘mindful spending’ yani bilinçli harcama gündeme geliyor.

Bilinçli harcama, farkındalıkla harcama ya da bilinçli satın alma olarak da dilimizde kullanabileceğimiz bu kavram, finansal seçimlerimizi, satın aldıklarımızı, paramızı nasıl harcadığımızı anlamlı bir şekilde yönetebilmeyi anlatıyor. Asıl amacı ise yalnızca finansal rahatlık, maddi huzur sağlamak değil; aynı zamanda zihinsel refamızı da artırmak. Peki, bunu nasıl yapabiliriz? İşte mindful harcamalar yapmanıza yardımcı olacak ipuçları:

Temel ihtiyaç mı istek mi emin olun

Bazen satın almak istediğimiz her şey sanki gerçekten de önemli bir ihtiyaçmış gibi hissettirebilir. Bu zaman zaman yeni bir çanta da olabilir; mutfak alışverişi için tercih ettiğimiz farklı çeşitlerde kahveler de… Ancak, önemli olan neyin hangi kategoriye ait olduğunu fark edebilmek. Yeni bir çanta gerçekten bir ihtiyaç mı? Evde kahve varken çok çeşit kahve almak geçerli bir alışveriş sebebi mi? Her zaman temel ihtiyaçlarınızı önceliklendirerek zorunlu ve keyfi alışveriş arasındaki ayrımı yapabilirsiniz. Bilinçli harcama yapmak istiyorsanız herhangi bir şeyi satın almadan önce gerçekten üzerine düşünmeli ve gerekli olduğundan emin olmalısınız. Zihinsel farkındalıkla, gereksiz harcamaları sorgulayabilir ve paranızı daha anlamlı şekillerde yönlendirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bütçe yönetimini kolaylaştıran para biriktirme ve tasarruf yöntemleri

Bekleme listesi oluşturun

Kabul edelim birçoğumuz istediğimiz şeye hemen sahip olmayı arzularız. Bir şeyi görürüz ve içimizde onu satın almak için karşı konulmaz bir güdü belirir. Ancak, her zaman o an istediğimiz şeye gerçekten de ihtiyacımız olmayabilir; belki anlık bir hevesti ve kısa zamanda geçip gidecek… Bunu fark edebilmek için bir bekleme listesi yapmak ve satın almayı düşündüğünüz şeyi listeye yazmak iyi bir fikir olabilir. Böylece kendinize satın almadan önce zaman tanıyabilir ve belirlediğiniz gün (örneğin 10 gün ya da 1 ay) kadar süre geçtikten sonra hala listenizdeki o şey isteyip istemediğinizi değerlendirebilirsiniz. Eğer zaman geçtikten sonra hala cazip geliyorsa, ihtiyacınız olduğunu ve istediğinizi düşünüyorsanız, ona sahip olmak sizin için bir anlam ifade ediyorsa o zaman satın alma seçeneklerinizi değerlendirebilirsiniz.

Duygusal alışverişten kaçının

Kendinizi iyi hissetmediğiniz zamanlarda en yakın alışveriş merkezine atıp hunharca bir şeyler satın aldığınız oldu mu? Ya da sık sık bunu yapıyor musunuz? Eğer öyleyse baş etmekte zorlandığınız duygularınızı bastırmak, görmezden gelmek ya da onlar üzerine düşünmemek için kendinizi alışverişle oyalıyor olabilirsiniz. Bu da size fiziksel ve duygusal olarak zarar verebileceği gibi bilinçli harcama yapmaktan da alıkoyar. Zihinsel farkındalıkla para harcarken, duygusal alışveriş tuzağına düşmekten kaçınabilirsiniz. Üzgün, stresli veya mutsuz olduğunuz anlarda yaptığınız alışverişler, genellikle anlık bir rahatlama sağlayabilir ancak uzun vadede finansal sorunlara ve bastırdığınız duygulardan dolayı çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Duygusal durumunuzun satın alma kararını etkilemesine izin vermeden önce bir adım geri atın ve asıl sorunun ne olduğuna odaklanın.

Tüketim çılgınlığına kapılmayın

Belki reklamlarda gördüğünüz bir ürün, belki sosyal medya fenomenlerinin üzerindeki kıyafetler ya da moda, trend olduğu için etrafınızda çoğu insanda olan teknolojik aletler… Bu tüketim çılgınlığı sizi etkisi altına aldıysa sırf ‘almış olmak için’ herhangi bir şeyi satın alabilirsiniz. Oysa ki bu çılgınlıktan kendinizi özgürleştirdiğinizde gerçekten neye ihtiyacınız varsa paranızı ona harcamayı öğrenebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kakeibo: Japon bütçe ve tasarruf sanatı ile birikimlerinizi artırın

Dijital araçlardan faydalanın

Farkındalıkla harcama yapmak, mindful spending alışkanlıkları geliştirmek için neye, ne kadar harcadığınızı takip edin. Harcamalarınızı takip etmenize, gruplandırmanıza, farklı kategorilere yüzde kaç harcama yaptığınızı bulmanıza yardımcı olacak ve gelir-gider dengenizi izlemenizi sağlayacak pek çok dijital araç var. Spendee, Wallet ya da Monefy gibi mobil uygulamalar harcamalarınızı daha farkındalıkla yapmanıza destek olabilir, üstelik sizi gereksiz harcamalardan kurtaracağı için finansal refahınızı da artırabilir.

Satın aldıklarınızın değerini anlayın

Farkındalıkla para harcamak, bir şey satın alırken sadece ne kadar para ödediğinizi değil, aynı zamanda aldığınız ürün veya hizmetin gerçek değerini de anlamanızı sağlayabilir. Bir ürünün sadece fiyatına değil, uzun vadede size sağlayacağı faydaya da odaklanarak daha bilinçli seçimler yapabilir, paranızı ve hayatınızı daha başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz.

Minimalizmden destek alın

Bilinçli farkındalıkla para harcarken, hayatınızı sadeleştirme amacıyla minimalizmi benimseyebilir ve aynı zamanda kaliteli harcamalar yapabilirsiniz. Az ama öz ve kaliteli ürünler satın alarak hem hayatınızdaki ‘kalabalığı’ önleyebilir, hem de uzun vadede kullanabileceğiniz ürünler satın alabilirsiniz.

Minimalist bir yaklaşım benimseyerek, gereksiz mülkiyet yükünü hafifletirken aynı zamanda kaliteli ürünlere yatırım yapmayı da öğrenebilir, bütçenizi hafifletebilirsiniz. Örneğin, dayanıklı ve kaliteli bir çanta, uzun yıllar boyunca kullanabileceğiniz ve tarzınıza uyacak bir aksesuar olabilir. Kalitesiz ama sayıca fazla çokça çantanız olacağına, bir tane kaliteli olması yaşamınızı sadeleştirmenize yardımcı olabilir. Minimalizm ve kaliteli harcamaların birleşimi, sadece maddi olarak daha az harcamanızı değil, aynı zamanda daha iyi bir yaşam kalitesini de elde etmenizi sağlayabilir.

Paranızı sadece daha az eşyaya değil, aynı zamanda daha anlamlı deneyimlere, kaliteli ürünlere ve uzun vadeli memnuniyete yönlendirmek, farkındalığınızı artırırken finansal hedeflerinize daha sağlam bir temel oluşturabilir. Öte yandan, gelir-gider dengenizi daha başarılı bir şekilde inşa etmenize ve daha fazla birikim yapabilmenize de zemin hazırlayabilir.

Dilerseniz mindful harcama alışkanlıkları kazanmanıza yardım olacak bir araç da edinerek süreci kolaylaştırabilirsiniz. “The Mindful Spending Journal” ile harcamalarınızı takip edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Para, mutluluğu satın alabilir mi?

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale