MIND diyeti nedir: Hafızanızı güçlendirmek için beslenmenizi düzenleyin

Beslenmemizle bilişsel sağlığımız arasında sıkı bir bağ olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya MIND diyetini duymuş muydunuz? MIND diyeti, Akdeniz ve DASH (Hipertansiyonu Durdurmak için Diyet Yaklaşımları) yeme modellerinin bir kombinasyonu olup yapılan araştırmalar MIND Diyetinin, Alzheimer hastalığı (AD) geliştirme riskini önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor.

Akdeniz diyetini ve DASH diyeti

Geleneksel Akdeniz diyeti, tahıllar, baklagiller, sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler ve balık dahil olmak üzere temel olarak bütün, minimum düzeyde işlenmiş gıdalar içerir. Öte yandan az miktarda et, yumurta ve süt ürünleri ve az miktarda alkol de bu beslenme modeline dahil edilebilir.

DASH diyeti ise, meyve, sebze ve az yağlı süt ürünlerine ağırlık verir. Tam tahıllar, kümes hayvanları, balık ve kuruyemişleri içerir, ancak yağ (özellikle doymuş yağ), kırmızı et, sodyum, ilave şekerler ve şekerli içeceklerden sınırlıdır.

MIND diyeti

MIND diyeti, Akdeniz ve DASH diyetleri önerilen birçok bitki bazlı gıdanın yanı sıra balık ve kümes hayvanlarının tüketimini de teşvik eder. Ayrıca doymuş yağları ve ilave şekerleri sınırlamamız gerektiğini söyler. MIND diyetini farklı kılan faktör ise belirli yiyecekler ve yiyecek grupları için günlük ve haftalık önerilerde bulunulmasıdır.

  • Sebzeler günde 2 veya daha fazla porsiyon olacak şekilde, özellikle günde en az bir porsiyon yeşil yapraklı sebze tüketilmeli.
  • Taneli meyveler (çilek/böğürtlen/karadut gibi…) haftada 2 veya daha fazla porsiyon olacak şekilde tüketilmeli. Özellikle yaban mersini tüketmeye özen gösterilmeli.
  • Tam tahıllar günde 3 veya daha fazla porsiyon olacak şekilde, minimum düzeyde işlenmiş şekilde tüketilmeli.
  • Yağlı tohumlar haftada 5 veya daha fazla porsiyon tüketilmeli.
  • Fasulye/bakla/barbunya gibi besinler haftada 4 veya daha fazla porsiyon tüketilmeli.
  • Son olarak somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar haftada 1 veya daha fazla porsiyon, kümes hayvanları ise haftada 2 veya daha fazla porsiyon tüketilmeli.

Demans riskini azaltıyor

Journal of Alzheimer’s Disease Dergisi‘nde yayımlanan bir çalışma MIND diyetini, yaşamlarının ileriki dönemlerinde orta derecede bile olsa takip eden katılımcıların biliş sorunları yaşamadığını göstermiş.

Bir diğer araştırma ise MIND diyeti uygulamanın bireylerin Alzheimer hastalığına bağlı demans geliştirme riskini azaltabileceğini gösteriyor. Bir diğer araştırma ise daha yüksek bir MIND diyet puanının, Alzheimer hastalığı patolojisinden ve diğer yaygın yaşa bağlı beyin patolojilerinden bağımsız olarak daha iyi hafıza ve düşünme becerileriyle ilişkili olduğunun altını çiziyor.

İlginizi çekebilir: Beslenme ve hipertansiyon: Bitkisel bazlı beslenme kan basıncını nasıl etkiliyor?

Büşra Şen Diyetisyen & Psikolog
2018 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden yüksek onur öğrencisi ve bölüm 6.sı olarak, 2019 yılında ise yine aynı ... Devam