Milyoner Biohacker Bryan Johnson’ın belgeseli ‘Don’t Die’ yeni yılda Netflix’te yayında
İnsanlık tarihi boyunca uzun yaşamın sırları büyük bir merak konusu oldu. Özellikle son yıllarda ‘longevity’ yani uzun ve sağlıklı yaşam üzerine yapılan çalışmaların artış göstermiş olması, bu merakın daha da güçlenmesine zemin hazırladı. Ve bu bağlamda ‘biohacking’ pratikleri dünya genelinde büyük rağbet görmeye başladı. Biohacking alanındaki en önemli isimlerden biri olan Bryan Johnson’ın çalışmalarına gösterilen ilgi de bu doğrultuda yükselişe geçti.
Bitki bazlı beslenmeye gönül vermesiyle tanınan biohacker Bryan Johnson’ın 200 yaşından sonra yaşama çabalarını konu alan “Don’t Die: The Man Who Wants to Live Forever” isimli belgeselin 1 Ocak 2025’te Netflix’te yayınlanması bekleniyor. Aynı zamanda bir teknoloji devi olan ve yılda yaklaşık 200 milyon doları uzun ömürlü yaşamak için gereken adımlara harcadığı bilinen Johson, ‘ölüme giden yolu’ durdurmayı hedeflediğini belirtiyor. Oldukça tartışmaları görüşler ve pratikler ortaya atan Johson’ın belgeselinin büyük ilgi çekmesi bekleniyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Biohacking, bilindiği üzere bireylerin biyolojik süreçlerini optimize etmek için bilimi, teknolojiyi ve yaşam tarzı değişikliklerini bir araya getiren bir yaklaşım ve Bryan Johnson, bu alanda en dikkat çeken figürlerden biri. Belgeselde de yer verilecek olan Johnson’ın yaşam tarzı alışkanlıklarında sıkı bir vegan diyet, bolca takviye kullanımı, gelişmiş tıbbi testler, yüksek teknoloji uygulamalar ve biyosensörler yer alıyor.
Blueprint markası aracılığıyla tıbbi testler uygulayan, takviye ve egzersiz takiplerini yapan, özel tarifleri olan Johnson, elde edile tüm kişisel verilerini hayatını daha fazla optimize etmek için kullanıyor. Aynı zamanda bir biyoteknoloji şirketi olan Kernel’in kurucusu olan Johnson, nörolojik sağlığı izlemek ve geliştirmek için geliştirdiği cihazları da kendi üzerinde deniyor. Böylece vücudunu ve tüm sistemlerini desteklemek için çıkarımlar elde ediyor.
Bryan Johnson’ın hikayesi, yalnızca bireysel bir yaşam optimizasyonu çabasını değil, aynı zamanda insanlığın yüzyıllardır var olan bir hayalini; yaşlanmayı durdurmayı, hatta ölümü yavaşlatmayı temsil ediyor gibi. Ancak, bu süreç bazı tartışmaları da beraberinde getiriyor. Johnson’ın yöntemleri ne kadar etkili, ne kadar erişilebilir, toplumun her kesiminin karşılayabileceği uygulamalar mı, insan biyolojisi gerçekten ‘hacklenebilir’ mi, yaşlanmayı durdurmak, hatta ölüme meydan okumak mümkün olabilir mi, gerçekten herkesin 200 yaşından fazla yaşadığı bir dünya ‘yaşanılabilir’ kalır mı gibi pek çok soru şu an için cevapsız.
Eğer sağlık, teknoloji ve insan biyolojisinin kesişimiyle ilgileniyorsanız, bu yapım kesinlikle yeni yılda izlenecekler listenizde yer almalı.
İlginizi çekebilir: Biohacking nedir: Vücudunuzun tüm kontrolünü elinize alabilmeniz mümkün mü?