“Başa gelen çekilir” demeyin! Modern çağın hastalıklarından “migren”i kafanızdan atmak için önerilerimizi okuyun…
Öncelikle migren nedir?
Migren, önce ense, şakak veya göz çevresinde başlayan; sonrasında giderek artan bir baş ağrısı tipi. Ağrıya çoğu zaman ışığa ve sese hassasiyet, bulantı, kusma gibi şikayetler eşlik ediyor. Bundandır ki migreni olan kişiler, ışık almayan bir odada uyumak ister, bu yolla migren atağını hafifletmeye veya sonlandırmaya çalışırlar.
Peki günlük hayatınızı alt üst eden migren ataklarına karşı siz de “atak” geliştirebileceğinizi biliyor musunuz?
Uyku hijyeninizi sağlayın
Aklınızdan çıkarmamanız gereken en önemli madde: Uykusuzluk! Migren, uykusuzluğu hiç mi hiç sevmez. Düzenli uyku alışkanlığınızın olmaması sizi migren ataklarıyla karşı karşıya bırakır. Bu noktada migren hastasıysanız ataklardan korunmak için “uyku hijyeni” denilen bazı düzenlemelere gitmeniz gerekir. Örneğin, yatak odanızın uygun ısıda ve karanlık olmasına, uyku öncesinde ağır gıdalardan ve sizi aşırı yoracak bedensel aktivitelerden kaçınmaya, akşam saatlerinde çay ve kahve tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Bu önlemleri alarak uyku düzeninizi sağladığınızda migren ataklarını kendinizden uzaklaştırmış olursunuz.
Migren günlüğü uygulamasını deneyin
Asla aç kalmayın!
Açlık, migren ataklarını tetikleyen bir başka etken. Bunun yanında kişiden kişiye değişmekle beraber bazı besinler de atak gelişimini hızlandırabiliyor. Mayalı yiyecek ve içecekler, bazı peynir çeşitleri, konserveler, alkollü içecekler (özellikle kırmızı şarap) ile aşırı çay-kahve tüketiminin gününüzü berbat edebileceğini unutmayın. Zira tüm bu tükettikleriniz bazen birkaç gün boyunca süren atakların sorumlusu olabilirler.
Migren günlüğü size yol gösterir
Gelelim migren günlüğüne… Migren tanısı aldıysanız ağrı günlüğü tutmanız size hastalığınızla ilgili önemli ipuçları verir. Bu günlük sayesinde atakların başladığı günü bir takvime işaretleyerek ağrı tetikleyicilerini daha net şekilde görebilirsiniz. Tedaviniz de doktorunuz tarafından daha kolay sağlanır.
Ne zaman doktora görünmeli?
Son olarak aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız acil olarak doktora görünün:
- Gök gürültüsü gibi ani, şiddetli baş ağrısı
- Ateş, ense sertliği, kafa karışıklığı, çift görme, uyuşukluk ya da konuşma bozukluğu
- Özellikle bir kafa travması sonrası gelişen baş ağrısında kötüleşme
- Öksürük, efor, ıkınma veya ani bir hareketten sonra gelişen bir baş ağrısı
- 50 yaş üstünde yeni başlayan baş ağrısı.
Migrenle ilgili daha fazla bilgi ve migren testlerimizi çözmek için www.migrentedavimerkezi.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Migren günlüğü tutmak için Migren Günlüğü uygulamamızı deneyimleyebilirsiniz.