Hayatı kabusa çeviren migrenle beraber görülen ve migrenin şiddetini artıran 10 hastalık

Şiddetli, güçlü, tahammül edilmesi zorlu ve sıradan baş ağrılarına benzemeyen nörolojik bir rahatsızlık o: Migren! Özellikle hormonların aktif olarak çalıştığı genç yaşlardaki kadınlarda, erkeklere kıyasla üç kat daha fazla görülen migren, ataklar halinde ortaya çıkar ve yaşamı kabusa çevirecek özelliktedir. Ağrıyla birlikte bulantı, ses ve ışığa karşı hassasiyet de ortaya çıkar ve günlük işlerin işleyişi dahi etkilenir. Migren beraberinde yalnızca bulantı ve ışığa hassasiyet gibi yan etkiler getirmekle kalmaz, 10 farklı hastalığı da tetikleyebilir veya bu rahatsızlıklar migrenin görülme sıklığını artırabilir ve kötüleşmesine neden olabilir. İşte migrenle beraber görülen ve migrenin şiddetini artıran 10 hastalık…

Şiddetli ağrılarla ortaya çıkan migren, hayatı kabusa çevirecek güçtedir.

1. Depresyon

Hem depresif hem de migrenli hastaların serotonin metabolizmaları bozuktur. Depresif hastaların daha çok ve daha sık başı ağrıyor, migrenli hastalarda ağrı yaşam kalitesini de olumsuz etkilediği için daha yüksek oranda depresyon görülüyor.

2. Metabolik sendrom

İnsülin direnci, kan şekeri yüksekliği, yüksek tansiyon, karın çevresinde yağlanma ve trigliserid/kötü kolesterol yüksekliğiyle giden bu hastalıkta migren atakları daha sık görülüyor.

3. Fibromiyalji

Üç aydan uzun süren yaygın kas ağrısı, uyku problemleri ve beyin sisi (kafa karışıklığı ve konsantrasyon problemleri) belirtileriyle giden bu hastalık, hem migren ağrılarını artırır, hem de migren hastalarında daha sık rastlanır.

4. Kronik yorgunluk sendromu

Altı aydan uzun süren, geçmeyen yorgunluk, kolay yorulma, dinlenememe ve gece terlemesiyle seyreden bir hastalık olan Kronik yorgunluk sendromu, sıklıkla migren ve fibromiyalji ile birlikte görülür.

5. İrritabl bağırsak sendromu (Spastik kolit)

Karın ağrısı, şişkinlik, gaz, ishal ve kabızlık belirtileriyle giden İrritabl bağırsak sendromu, kronik sindirim sistemi hastalığıdır. Migrenli hastalarda sık görülür çünkü stres hem migreni, hem de irritabl bağırsak sendromunu kötüleştirir.

Dr. Banu Taşçı Fresko’nun Beynini Doğru Besle isimli kitabında oldukça ilginç ve faydalı bilgiler bulabilirsiniz.

6. Alerji

Histamin salgısı alerjiye neden olurken, migren ağrılarını da tetikler. Bu nedenle alerji arttıran her türlü dış etken ve besin migreni de olumsuz etkiler. 

7. Uyku apne sendromu

Geceleri uykuda horlama ve nefes durmaları durmaları belirtileriyle giden bu hastalıkta, beyin gece boyunca oksijensiz kalır. Uykusuzluk hem tek başına, hem de tansiyon yüksekliği ve metabolik sendromu kötüleştirerek migren ataklarının artmasına neden olur. 

8. Tiroid bezi hastalıkları

Tiroit bezinin fazla çalışması (hipertiroidi) veya az çalışması (hipotiroidi) migren ağrılarını arttırır. 

9. Huzursuz bacaklar sendromu

Gece yatağa girmekle başlayan ve bacakları hareket ettirmekle geçen rahatsız edici his ve sızılara neden olan bu hastalıkta, ilerleyen durumlarda hasta ancak yataktan kalkıp yürüdüğü zaman rahat eder. Huzursuz bacaklar sendromu uykuyu bölerek migren ağrılarını artırır.

10. Non Çölyak gluten hassasiyeti

Non Çölyak gluten hassasiyeti, çölyak hastası ve buğday alerjisi olmayan hastalarda, glutenli besin tüketildiğinde hastalık bulgularının ortaya çıkmasıdır. Gluten dışında diğer tahıl proteinlerine karşı bir hassasiyet de söz konusudur. En sık görülen yakınmalar; migren, baş ağrısı, fibromiyalji, irritabl bağırsak sendromu, depresyon/anksiyete, kas-tendon bulguları, alerji ve kafa karışıklığıdır (beyin sisi).

Sinir sistemini güçlendirici öneriler, ağrısız bir yaşam ve migrenle mücadele için Beynini Doğru Besle kitabıma bakabilir, bana www.banutascifresko.com üzerinden ulaşabilirsiniz. 

 

İlginizi çekebilir: Beyin sağlığımız için nasıl beslenmeliyiz?

Dr. Banu Taşçı Fresko Doktor - Nöroloji Uzmanı
Dr. Banu Taşcı Fresko, 1969 senesinde İstanbul’da doğmuştur. İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1992 senesinde bitirmiş, ihtisasını İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’nda 1997 senesinde tamamlayıp ... Devam