Midilli – Ege’nin Huzur Köşesi
Öyle bir ada düşünün ki, her bir köşesinde ayrı tatlar barındırsın. El değmemiş kilometrelerce uzunlukta kumsalları, harika bir denizi ve güneşi olsun. Sımsıcak, misafirperver insanları, her bir köşesinde geleneksel köy yaşamını tecrübe edebilme imkanı olsun. Aile işletmesi kahvehaneleri, restoranları, tavernaları, her yerinde leziz geleneksel Yunan yemekleri bulunsun. Bozulmamış balıkçı limanları, birçok yöresel festivali, her yerinde ayrı ayrı doyumsuz manzaraları olsun. Tarihi ve dini önemi haiz manastır ve kiliselere bunun yanı sıra birçok Osmanlı eserine de sahip olsun. Şifalı termal kaplıcalar, arkeolojik ve mitolojik yerler, görkemli Bizans ve Osmanlı kaleleri bir arada bulunsun. Her yerinde tarihi ve geleneksel konaklama imkânlarına, birbirinden keyifli yürüyüş parkurlarına, denizden çıkarılmış envai çeşit ürüne sahip olsun. At binmeye, kuş gözlemi yapmaya, cam gibi görünen deniz yelken ve su sporlarına imkan tanısın. Bir de üstüne üstlük UNESCO tarafından koruma altına alınmış,
benzersiz doğa harikası fosilleşmiş ormana sahip olsun…
Aristoteles’in ders verdiği, antik lirik şair Sappho ile özdeşleşen, dört bir denizde hüküm sürmüş Barbaros’un doğduğu, ünlü düşünce adamı Nâmık Kemal’in valilik yaptığı, Nobel ödüllü meşhur şair Elitis’in doğduğu, Anadolu kökenli yazar Venezis’in gözlerini yumduğu bir ada…
Mirivilis’in şiirlerine konu olmuş;
Derin mavi Ege’nin gerçek prensesi
Bir hayal
Bir mit
Bir gerçek
Bir huzur cenneti
450 yıl boyunca Türklerin ve Rumların bir arada, dostça, kardeşçe yaşadıkları Ege Denizi’nin üzerindeki dev çınar yaprağı, Ege’nin huzur köşesi, Midilli…
Midilli Adası her geçen yıl Türkiye’den daha fazla ziyaretçinin ilgisini çekiyor. Ancak bugüne kadar Midilli Adası’nı tanıtacak herhangi bir Türkçe kitabın olmayışı önemli bir eksiklikti. Mübadele öncesi Midilli’den Anadolu’ya göç etmiş bir ailenin dördüncü nesil ferdi olan Ş. Levent Deniz ve Işıl Büyükkal’ın kaleme aldıkları “Midilli – Ege’nin Huzur Köşesi” tam da bu eksikliği giderecek cinsten. Kitap, adaya gidecek Türk ziyaretçilerin ellerinden düşüremeyecekleri bir eser niteliğinde.
Midilli hakkında Türkçe olarak yayınlanmış tek ve en geniş kapsamlı kaynak olan kitabın metin danışmanlığını 25 yıldır Midilli’de yaşayan ve ada hakkında büyük bir bilgi birikimine sahip olan Fatoş Lazari, Osmanlıca metin danışmanlığını ise Doç. Dr. Enfel Doğan üstlenmiş.
Midilli’nin güzelliğini, eşsiz özelliklerini, misafirperver sıcakkanlı ada halkını, tarihi kilise ve manastırlarını, arkeolojik alanlarını, Ortaçağ kalelerini, tadını damaklarda bırakan lezzetlerini Türk ziyaretçilere tanıtmayı amaçlara kitap aynı zamanda Osmanlı’nın adadaki kültürel mirasını da inceliyor. Kitapta Osmanlı döneminden camilere, okullara, kalelere, medreselere, hamamlara ve hatta adadaki en küçük Osmanlı hatıraları olan çeşmelere dahi yer veriliyor.
Kitabın fotoğraf kalitesi de dikkat çekici. Adanın huzurunu okuyucuya hissettirmeye çalışan fotoğraflar, Ege’nin bu gizemli köşesine bir davetiye gibi. “Midilli – Ege’nin Huzur Köşesi” Midilli’yi daha iyi anlamak isteyen Türk okurlara rehberlik etmeye kararlı.