Yazın yaklaşmasıyla beraber fit kalmaya özen gösterdiğiniz bu dönemde, yediklerinize dikkat etmenize rağmen midenizde şişkinlik hissediyorsanız farklı sebepleri olabilir. Midenizde şişkinliğe sebep olabilecek bazı besinleri ve dış etkenleri, sevgili Uplifers okuyucularımız için sıralıyorum.
Aşırı stres
“Savaş veya kaç!” mekanizması sempatik sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Böyle durumlarda kalp atım hızınız artarken sindirim sistemi baskılanır. Proje tesliminin son haftasında yaşadığınız süreç buna örnek olabilir. Stresli olduğunuz durumlarda solunumundaki değişiklik normalden daha fazla hava yutmanıza ve akabinde midede şişkinlik oluşmasına neden olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmek için sandalyenizde kendinizi güvende hissettiğiniz bir pozisyon seçerek, gözlerinizi kapatarak ve yavaş bir şekilde 1’den 10’a kadar sayarak rahatlamaya çalışabilirsiniz. Bu egzersiz stres yanıtını azaltır ve vücudunuzda rahatlamayı sağlayarak iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Düzensiz egzersiz
Beslenmenizi kontrol altına almaya karar verdiniz ama spor ayakkabılarınızı dolabınızda göremeyeceğiniz bir köşeye sakladınız. Bu durumda vücudunuz ani sinyaller verebilir ve düzenli egzersiz ihtiyacı kendini gösterir. Fiziksel aktivite; sindirim sistemi kaslarını hızlandırır. Patlayacakmışsınız hissi yaratan hava kabarcıklarından kurtulmanıza yardımcı olur. Yemek sonrası hafif tempoda yapılan yürüyüşler de, şişkinlik hissinizi azaltır.
Seyahat
Seyahat ederek yeni yerler, yeni hayatlar, yeni dokunuşlar keşfederken hava ve beslenme değişikliği nedeniyle sıklıkla karşılaşılan bir durum olarak kabızlık karşınıza çıkabilir. Seyahat eden kişilerin %50’sinde yaşanan ve maalesef pek de hoş olmayan bir durum. Bakteri bağırsaklarda havayı ürettiğinde, sindirim sisteminde hapsolur ve şişkinlik oluşturur. Mümkün olduğunca yatma ve yemek saatlerinizde değişiklik yapmamaya çalışmanız gerekebilir. Biyolojik saatinizin ritmindeki değişiklikler hormonların salınımını etkileyebilir.
Karpuz
Ülkemizde yazın habercisi meyvelerden biri olan karpuz; tatlı, ferahlatıcı ve susuzluk gidericidir. Bugüne kadar duymamış olabileceğiniz bir diğer özelliği ise, şişkinliğe sebep olmasıdır. Elma, armut, ve mango gibi karpuz da, yüksek fruktoz-glikoz oranına sahiptir. Yüksek miktarda fruktoz sindirimi, gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Muz ve yaban mersini gibi daha dengeli bir fruktoz-glikoz oranına sahip meyveleri tercih edebilirsiniz.
Midendeki diğer yabancılar
Gastroenterit hastalarının %25’inde tedavi süreci bittikten sonra bile şişkinlik devam edebilir. Gastroenterit, kusma ve ishale neden olan yaygın bir bağırsak enfeksiyonudur. Buna bakteri, virüs veya başka organizmalar neden olur. Genellikle ince bağırsakta bakterilerin (SIBO) aşırı çoğalması durumudur. Bu anormal çoğalma, genellikle gaz ve aşırı şişkinliğe yol açar. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalı ve tedavi protokolüne sadık kalmalısınız.
Sağlıklı, huzurlu ve kendinizi gerçekleştirdiğiniz bir hafta dilerim.