Günümüzde estetik amaçlı pek çok farklı tıbbi işlem uygulanıyor. Uzun süredir popülaritesini sürdüren mezoterapi, bu işlemler arasında öne çıkıyor. Bu yazımızda, birçok insanın başvurduğu mezoterapinin ne olduğunu ve bu yöntemin ayrıntılarını sizler için kaleme aldık.
Mezoterapi nedir?
1952’de Fransız doktor Michel Pistor’un geliştirdiği mezoterapi, cildin altına küçük dozlarda ilaçların enjekte edilmesiyle gerçekleştirilen bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu tıbbi işlem esnasında vitaminler, mineraller, enzimler ve aminoasitler derinin orta tabakasına enjekte ediliyor. Bu içerikler, tek başlarına enjekte edilebildiği gibi birbirleriyle karıştırılarak da küçük dozlarda cilt altına gönderilebiliyor. Mezoterapi uygulanacak bireylerin özelliklerine ve isteklerine bağlı olarak kokteyl veya mezoterapi solüsyonu olarak da bilinen enjekte edilecek maddelerde değişikliğe gidilebiliyor.
Bu tedavi esnasında mezoterapi solüsyonu problemli görülen bölgeye direkt olarak uygulanıyor. Uzmanlar, bu uygulama sayesinde mezoterapiden maksimum yarar alındığını belirtiyor. Solüsyon seçilen bölgeye doğrudan verildiği için bu bölgede geçici kızarıklıklar ve morarmalar meydana gelebiliyor. Bu yan etkiler, genellikle bir veya iki gün içerisinde geçiyor.
Mezoterapi hangi durumlar için uygulanır?
Pistor başlangıçta bu tedaviyi çeşitli ağrıları iyileştirmek amacıyla geliştirmiş olsa da günümüzde mezoterapi genellikle estetik amaçlar doğrultusunda uygulanıyor. Bu amaçlar arasında cilt yaşlanmasını ve sarkmasını yavaşlatmak, derideki çatlakları gidermek ve güneş lekesi gibi çeşitli lekeleri yok etmek gibi durumlar yer alıyor. Ayrıca, kilo kaybı, selülit, çeşitli alerjiler, göz altı morlukları ve torbaları, kronik ağrılar, spor yaralanmaları, saç dökülmesi ve fibromiyalji için de mezoterapi tercih edilebiliyor.
Sağlık profesyonelleri, bazı bireysel durumlar mevcutken bu tıbbi işlemin uygulanmaması gerektiğini vurguluyor. Örneğin, hamilelere, süt veren annelere, felç geçmişi olanlara, kanser hastalarına, kan pıhtılaşma sorunu olanlara, ürtiker hastalarına, alerjik reaksiyon gösterme ihtimali yüksek olanlara ve şeker hastalarına bu tedavi önerilmiyor.
Mezoterapi çeşitleri nelerdir?
Uygulanan bölgeye göre değişiklik gösteren mezoterapinin birkaç farklı türü bulunuyor. Saç mezoterapisi, saç dökülmesi ve kellik için tercih edilen bir tedavi olarak biliniyor. Saçlarının uzamasını ve güçlenmesini isteyen bireylere gerekli vitaminler, mineraller ve besin ögeleri temin ediliyor. Bu yöntem esnasında saç derisine bir sıvı enjekte ediliyor. Bu sıvı sayesinde saç derisindeki kan dolaşım hızı artıyor, hücre metabolizması hızlanıyor ve enfeksiyonlar yok oluyor. Hacimli ve sağlıklı saçların hayalini kuran pek çok insan, saç mezoterapisine başvurabiliyor. Her insanın saç sağlığı farklılık gösterdiği için bu yöntemin seans sayısında değişiklikler olabiliyor. Saç mezoterapisi, genellikle 4-10 seans olacak şekilde uygulanıyor.
Saç mezoterapisine ek olarak, cilt problemleri için tercih edilen bir mezoterapi türü de bulunuyor. Mezolifting olarak bilinen bu yöntem, cildin yenilenmesine ve ciltteki kırışıklıklarla sarkmaların giderilmesine olanak tanıyor. Uzmanlar, yüz mezoterapisi olarak da bilinen mezoliftingin önemli bir anti-aging uygulaması olduğunu ifade ediyor. Bu işlem, genellikle 4-6 seans boyunca uygulanıyor ve 3-6 ayda bir tekrarlanabiliyor.
Ağrısız ve acısız bir tedavi süreci geçirmek isteyen bireyler için geliştirilen iğnesiz mezoterapi, cilde iğne değdirilmeden gerçekleştiriliyor. Mezopeeling olarak da bilinen bu tedavi sonrasında cilt altında kolajen üretimi devam ediyor. Bu işlem, genellikle yüz, boyun ve göğüs bölgelerinde yaşanan sarkmalar, lekeler ve çatlaklar için tercih ediliyor.
Bir diğer mezoterapi çeşidi olan selülit mezoterapisi, vücuttaki selülitli alanlara uygulanarak bu bölgelerdeki kan akışını düzenliyor. Bu yöntem, sertleşmiş bağ dokunun iyileşmesini sağlayarak selülit problemini çözüyor. Genellikle 4-10 hafta boyunca sürdürülen bu işlem, dengeli ve düzenli beslenme ve egzersiz ile desteklendiği zaman kalıcı bir sonuç ortaya koyuyor.
Eğer çeşitli cilt problemlerini iyileştirmek, belirli vücut bölgelerindeki yağlanmaları gidermek ya da kronik ağrıları çözmek istiyorsanız doktorunuza mezoterapi hakkında danışabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Holistik sağlık nedir?